BRUSCHETTA: - En god variant til matpakka, mener Dagbladets kokk Charlotte Mohn. Oppskriften finner du nederst i saken.
Foto: Håkon Eikesdal
BRUSCHETTA: - En god variant til matpakka, mener Dagbladets kokk Charlotte Mohn. Oppskriften finner du nederst i saken. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Rød, rund og sunn

Tomaten fins i alle kosthold. Den er innbydende i fargen, smaker godt og kan brukes i nesten all matlaging.

|||OPAKER GÅRD i Hedmark (Dagbladet): Tomat er kalorifattig, og er rik på A- og C-vitaminer samt mineraler, leser vi på frukt.no.

Tomater inneholder også store mengder lykopene, som er et kraftig antioksidant. Lykopene skal være ekstra gunstig for å hindre utvikling av prostatakreft.

Sterk farge Kokka på Opaker Gård har fire tomatretter på menyen denne formiddagen. Tomatsuppe, tomatterte, bruschetta og ratatouille.

—Alle grønnsaker med sterk farge er det viktig for oss å spise ofte, sier Dagbladets kokk Charlotte Mohn.

—Tomat er den første grønnsak vi får fra norske drivhus. Det fins knapt vel knapt noen som ikke har smakt tomatsuppe. Lett å lage og smaker nydelig i mange varianter.

—Lag nå endelig suppa sjøl, sier Charlotte.

—Posen du kjøper er død for næringsinnhold — og da har den ingen effekt for kroppen. Den klassiske tomatsuppa inneholder egg og makaroni, men du kan gjerne lage den spicy eller ta i bruk kylling eller kjøttboller.

—Har du laget tomatsuppe en gang, kan du finne din egen variant, sier Charlotte. Bruk ferske tomater eller bokser med grovhakka tomater. Og husk: Tomatsuppe holder seg godt i noen dager i kjøleskapet.
Lavterskel Tomatterte er et godt alternativ til brødskiva. Den ferdige butterdeigen du kan kjøpe frossen er god nok. Denne retten er enkel å slenge sammen.

—I tillegg til tomater bruker du mozarella-ost og basilikum, sier Charlotte.

—Den steikes til osten er smelta og deigen er gylden.

Dette er en lavterskel-rett, skal vi tro Charlotte. Som betyr at du ikke trenger ta deg sammen for å lage mat!
Misunnelige Bruschetta er vi blitt godt kjent med gjennom det italienske kjøkkenet. En deilig rett på tapasbordet. —Her har vi en god variant til matpakka, sier Charlotte.

—Har du med deg bruschetta på jobben blir kollegene dine misunnelige.

Hun mener at det er en fordel å lage retten litt på forhånd — da får smakene tid til å utvikle seg. Sammen med hjemmebakt urte- eller olivenbrød får du et måltid som ikke bare ser lekkert ut — men som også har en herlig smak.
Kan brukes på pizza Ratatouille — ikke så lett å uttale — er en klassisk fransk grønnsakrett.

—Retten fungerer godt alene eller som tilbehør til kylling, svin, lam eller hvit fisk, sier Charlotte Mohn til Dagbladet.

SUPPE FOR ALLE: Den klassiske tomatsuppa inneholder egg og makaroni. - Men du kan gjerne lage den spicy eller ta i bruk kylling eller kjøttboller, anbefaler Mohn. Foto: Håkon Eikesdal
SUPPE FOR ALLE: Den klassiske tomatsuppa inneholder egg og makaroni. - Men du kan gjerne lage den spicy eller ta i bruk kylling eller kjøttboller, anbefaler Mohn. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Hun forteller at det smaker vanvittig godt og er enkel å lage. Ratatouille kan også brukes på pizza — ved å bytte ut sausen.

Tomatsuppe20 minutter
Du trenger:
1 liten løk
2 fedd hvitløk
2 bokser hermetiske tomater, grovhakket
1 buljongterning
1 dl vann
2 ss sukker
2 ss eddik
1 dl fløte

Slik gjør du det:
1. Fres løk og hvitløk i en kjele, tilsett resten av ingrediensene og la det småkoke i 10 min.
2. Kjør det glatt med en stavmikser eller i en kjøkkenmaskin.
3. Server med kikerter og frisk oregano.

Vinanbefaling:
Varenr.: 80072 Kellerei Kaltern Weissburgunder 2008, Italia, kr 136,-
Tomater og vin er fryktet, men dette fungerer helt greit.
Tomatterte 30 minutter

Du trenger:
2 plater butterdeig
4 runde mozarella
6 tomater
Nykvernet pepper
Basilikum

Slik gjør du det:
1. Kjevle ut butterdeigsplatene litt.
2. Skjær skiver av ost og tomater og fordel de utover deigen. La det være igjen en ytterkant på ca. 1,5 cm.
3. Ha på nykvernet pepper og stek de i ovn på 200 grader til deigen er sprø og osten lett gyllen, ca. 20 min.
4. Dryss hakket basilikum oppå og server.

Vinanbefaling:
Varenr.: 33138 Ca'rugate Soave Classico San Michele 2008/2009, Italia, kr 109,90
Herlig frisk italiener fra Veneto.

Bruschetta 15 minutter

Du trenger:
3 tomater
1 avokado
1/2 rødløk
1 fedd hvitløk
3—4 ss olivenolje
Saft av 1/2 sitron
Salt, pepper
Skiver av oliven- eller urtebrød

Slik gjør du det:
1. Del tomatene i 4 og skjær ut frøene.
2. Del tomater, avokado og rødløk i like store terninger.
3. Vend inn hakket hvitløk, olje og sitron. Smak til med salt og pepper.
4. Serveres på ristede skiver av brød.

Vinanbefaling:
Varenr.: 13795 Cavalchina Bianco di Custoza 2008, Italia, kr 107
Ukomplisert hvitvin fra Veneto som minner om sommer.

Ratatouille 25 minutter

Du trenger:
1 squash
1 aubergine
1 løk
2 fedd hvitløk
2 paprika
1 boks grovhakkede tomater
1/2 ss tørket timian

Slik gjør du det:
1. Del grønnsakene opp i terninger på ca. 1 —2 cm.
2. Fres løk og aubergine først og tilsett deretter squash, paprika og hakket hvitløk.
3. Ha i tomatene og timian og la det hele småkoke i 15 min.
4. Smak til med salt og pepper. Kan serveres som en rett alene, med pasta, eller som grønnsaker til lam, svin, kylling eller hvit fisk.

Vinanbefaling:
Varenr.: 20951 Grimaldi Dolcetto d'alba 2008, Italia, kr 96, 60
Frisk ueiket og saftig dolcetto fra Piemonte.

TOMATTERTE: Litt butterdeig, tomat og mozarella er nesten alt som skal til. Oppskriften ligger under. Foto: Håkon Eikesdal
TOMATTERTE: Litt butterdeig, tomat og mozarella er nesten alt som skal til. Oppskriften ligger under. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
RATATOUILLE: Kan serveres alene eller som tilbehør til feks. lam. Se oppskrift nederst i saken.
Foto: Håkon Eikesdal
RATATOUILLE: Kan serveres alene eller som tilbehør til feks. lam. Se oppskrift nederst i saken. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer