Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Rødbeten: Supermaten som alltid har vært her

Tåler alt, fikser det meste.

 HJERTEMEDISIN: Hvis det er sunn mat vi er ute etter, hvorfor er det ingen som synger lovsanger om rødbeten? Her med avokado og erter. Foto: METTE RANDEM
HJERTEMEDISIN: Hvis det er sunn mat vi er ute etter, hvorfor er det ingen som synger lovsanger om rødbeten? Her med avokado og erter. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Når vi snakker om å spise sunnere, leter vi alltid etter noe nytt. Det beste er supermat, mat som inneholder ekstra høye konsentrasjoner av stoffer som skal gjøre oss friske, vakre og intelligente.

Det er noe placebo ute og går, kan man regne med.

Men hvis du er sykelig, stygg og treghodet, er det ikke rart om du får lyst til å teste litt Spirulina, eller brygge deg litt kombucha, tygge på noen hampfrø, og forsøke å overbevise deg selv om at det går an å like hvetegrasjuice.

Er du desperat, kan desperate tiltak virke som tingen for deg.

Den magiske tryllestaven Kanskje er nettopp supermaten den magiske tryllestaven du trenger i livet ditt?

Og dagen etter er livet det samme, bare fattigere.

På penger, for supermat er big business, og kanskje også venner, for folk som er besatt av helse og diett, er allment kjent som uutholdelige.

Hvis det er sunn mat - unnskyld, super mat - vi er ute etter, hvorfor er det ingen som synger lovsanger om rødbeten?

Rødbeten, som er så super at den vokser stille, i all slags jord, selv på kalde norske åkrer.

Rødbeten, som visstnok senker blodtrykket, så du kan irritere deg over verdens dumskap uten å sette egen helse i fare. Rødbeten, som setter flekker som aldri går bort.

ORDNER OPP: Den senker blodtrykket, motvirker demens og kan øke potens. Foto: METTE RANDEM
ORDNER OPP: Den senker blodtrykket, motvirker demens og kan øke potens. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Spis en rødbete og kyss din utvalgte på skjortekragen; da blir hans kone nesten nødt til å kaste ham ut.

Rødbeten, som tåler all slags behandling - koking, steking, grilling, glemming-igjen-i-stekovnen-ing - eller slett ingen behandling i det hele tatt. Fordi den er så super.

Spis og bli rik Rødbeten, som er så super at den ofte dukker opp på de fineste restaurantene i verden - jeg har fortsatt ei skjorte med rødbetflekker fra El Bulli - samtidig som den aldri glemmer hvor den kommer fra, eller at den egentlig heter beta vulgaris.

Rødbeten, som har et supert forhold til økonomi; jo mer du spiser, jo rikere blir du. Rødbeten, som tilgir deg, selv om du lar den ligge bakerst i kjøleskapsskuffen i månedsvis.

Rødbeten, som er så lydhør for våre estetiske preferanser at den har skiftet farge for oss - den var egentlig blek gul.

Rødbeten, som er så elsket av ukrainere at de har mer enn to hundre ulike typer borsjt.

Førtifem millioner ukrainere kan vel ikke ta feil!

Og om det ikke er nok, kan man synge lovord om smaken. Rødbeten, som er så søt!

Den milde, likevel kraftige, nesten-litt-for-søte smaken, som betyr at den elsker følge av noe syrlig, eller salt, eller sterkt.

Rødbeten er seg selv Rødbeten, som er seg selv, enten den er sammen med linser eller chèvre, i en salat eller sammen med salt kjøtt, eller overøst av chilisaus.

Og som om det ikke er nok, kan man lovprise helseeffekten. Rødbeten, som inneholder så mye antioksidanter!

Rødbeten, som gjør at man yter bedre under trening. Rødbeten, som kan motvirke demens. Øke potens! Gi nytt liv til gamle drømmer! Fjerne rynker! Skjerpe synet!

Og om det ikke er nok: Om du skulle våkne opp dagen etter et helt supert rødbetmåltid og finne at verden, deg selv og dine omgivelser er skuffende like det de var dagen før.

Gjør jobben Selv om du fortsatt er halvblakk, og du fremdeles brygger på en liten forkjølelse, og blir litt forstemt over å tenke på at det fortsatt skal bli mørkere og mørkere en god stund til, så er ikke rødbeten ferdig med sin supre jobb.

For når du tasser ut på toalettet på morgenkvisten for et lite ærend, så vil du oppdage at rødbeten fortsatt er med deg.

Høsten er rød!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling