Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Rødkål eller surkål?

TEST: Se hvilket kålprodukt som er sunnest.

TEST: DinKost.no har vurdert næringsinnholdet i 14 kålprodukter til julemiddagen. Foto: Petter Berg, HM Foto
TEST: DinKost.no har vurdert næringsinnholdet i 14 kålprodukter til julemiddagen. Foto: Petter Berg, HM Foto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir liksom ikke jul uten, er det mange som mener. Vi har testet rødkål og surkål med hensyn på næringsinnhold. Det er minimale forskjeller ute og går - og felles for dem alle er at det er sunt!

Testvinneren Gardner Surkål har lavest kaloriinnhold og minner mest om ren hodekål i næringsinnholdet. Terningkast 6.

Tre andre surkål-produkter får 5 av 6 på vår skala. Disse er:
X-tra Surkål Eldorado Surkål Klassisk Landlord Juleklassikere Surkål Ingen av rødkålene får bedre enn 4. De tre beste rødkålene er:
Eldorado Rødkål Klassisk Landlord Juleklassikere Rødkål X-tra Rødkål Kålens plass i kosten I tidligere tider var vi noen skikkelige racere på å spise kål i Norge, men så er ikke tilfellet lenger. Kanskje er det fordi kål anses som så billig og trivielt at den byttes ut med dyrere, mer eksotiske grønnsaker?

Det er i så fall synd, for kålen er full av helsebringende stoffer som du gjør smart i å få mad deg. I tillegg til å inneholde masse kostfiber - som er bra for tarmene, fordøyelsen, immunforsvaret og kolesterolnivået, inneholder kålen også svovelstoffer.

Du kjenner dem på lukten, og disse virker både blodfortynnende, foryngende og kreftforebyggende. I rødkål er det i tillegg spennende fargestoffer som også virker som antioksidanter.

Sunn produksjonsprosess Kål kan utmerket godt spises rå, men det er også lang tradisjon for å legge finsnittet kål i en lake av vann, sukker, eddik og ymse krydder. På denne måten blir kålen gjæret - slik som sauerkraut i Tyskland.

Litt avhengig av fremgangsmåten så er selve produksjonsprosessen også et sunnhetselement. Naturlig gjæring med melkesyrebakteriene som finnes på kålen gir en surkål som er ekstra gunstig for tarmfloraen vår.

De færreste sur- og rødkåler produseres imidlertid slik.

Næringsinnhold og ingredienser Det er slående hvor like de ulike kålproduktene faktisk er. Kun én surkål inneholder noe annet enn sukker som tredjeingrediens, mens alle inneholder kål og vann som de to viktigste ingrediensene.

Dermed er det ikke så kjempemye som skiller dem på næringsinnholdet, vi snakker altså små forskjeller. Men om du er interessert i kalorier, så ser du at surkål jevnt over er mindre kaloririkt enn rødkål.

På samme måte kan du finne ut hvilket produkt som inneholder minst og mest karbohydrat, fett og protein.

Samtlige sur- og rødkåler er tilsatt tilsetningsstoffer som skal gjøre at de har god smak og syrlighet, at de holder seg lenge etc. Velg produkter med få slike stoffer dersom du ønsker en mer hjemmelaget, ren kål.

OBS - de kålene som i testen heter «hjemmelaget», inneholder faktisk flest tilsetningsstoffer.

Vi har også oppgitt de tre første ingrediensene i produktet. Dette er de ingrediensene det er mest av.

Smart tilbehør gjennom året Surkål og rødkål er noe som bestemt ikke bare bør serveres i desember. Bruk de ulike oppskriftene som står på baksiden av pakkene, og server gjerne syrlig kål til grillmaten neste sommer!

LES OGSÅ: Her er de sunneste julepølsene

Test av puddinger og kaker til jul

Så feit er julemiddagen

Test av riskrem og yoghurt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Gardner Surkål Testvinneren har lavest kaloriinnhold og minner mest om ren hodekål i næringsinnholdet. Karakter: 6/6 Produsent: ICA Norge AS Pris: 4,90 X-tra Surkål Fint innhold av næringsstoff og ingredienser. Karakter: 5/6 Produsent: Coop Norden Pris: 5,80 Eldorado Surkål Klassisk Et godt kjøp med tanke på både pris og næringsinnhold. Karakter: 5/6 Produsent: Unil AS Pris: 4,90 Landlord Juleklassikere Surkål Fint (og identisk) innhold av næringsstoff og ingredienser sikrer både denne og X-tra en god plassering. Karakter: 5/6 Produsent: Landlord Pris: 3,90 Eldorado Rødkål Klassisk Bra og billig rødkålalternativ med lavt innhold av fett. Karakter: 4/6 Produsent: Unil AS Pris: 4,90 Landlord Juleklassikere Rødkål Over middels plassering for testens billigste rødkål! Mye bra på næringssiden her. Karakter: 4/6 Produsent: Landlord Pris: 3,90 X-tra Rødkål Det meste minner om Landlord i denne rødkålen, begge får litt over middels god karakter. Karakter: 4/6 Produsent: Coop Norden Pris: 5,80 Gardner Rødkål Greit produkt med rimelig pris og midt på treet-næringsinnhold. Pluss for høyt fiberinnhold! Karakter: 3/6 Produsent: ICA Norge AS Pris: 4,90 Nora Hjemmelagede Rødkål Denne rødkålen inneholder solbærråsaft i laken, men samtidig også mange tilsetningsstoffer. Et middels produkt. Karakter: 3/6 Produsent: Stabburet Pris: 13,90 Nora Surkål Bra kalori- og karbohydratinnhold i denne klassiske surkålen. Karakter: 3/6 Produsent: Stabburet Pris: 7,40 Nora Hjemmelagede Surkål En forfriskende lake - kanskje? I alle fall inneholder denne surkålen epleråsaft. Karakter: 3/6 Produsent: Stabburet Pris: 12,90 Nora Rødkål En klassisk rødkål som dessverre ikke når opp i testen på grunn av høyt kaloriinnhold. Karakter: 2/6 Produsent: Stabburet Pris: 8,90 Nora Parisersurkål Denne inneholder til surkål å være mye kalorier, fett og karbohydrater. Karakter: 2/6 Produsent: Stabburet Pris: 9,90 Nora Hjemmelaget Parisersurkål Inneholder til surkål å være mye kalorier, fett og karbohydrater. Karakter: 2/6 Produsent: Stabburet Pris: 13,40

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!