Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Rødvinen som fikser biffen

Denne franske rødvinen takler skikkelig kraftige kjøttretter

MALBEC: Det er ikke bare i Argentina man finner malbec-druen. Den har en lengre tradisjon i det sørvestlige Frankrike. Foto: Arnie Stalheim
MALBEC: Det er ikke bare i Argentina man finner malbec-druen. Den har en lengre tradisjon i det sørvestlige Frankrike. Foto: Arnie Stalheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fortsatt bitende kaldt over store deler av landet, og denne anmelderen gruer seg allerede til de uendelige taxikøene hjem fra helgens julebord. Men det går jo også an å holde seg hjemme og lage en skikkelig kraftig gryterett. Kombinerer du gryteretten med chili, som i en chili con carne, burde du virkelig få varmen tilbake i skrotten.

Vår vinanbefaling denne uken passer godt til denne typen mat, og mange andre kraftige kjøttretter. Mange forbinder malbec-druen med Argentina, men den har en lengre tradisjon i det sørvestlige Frankrike. I Bordeaux er den i dag ganske marginal, men flytter vi oss bare litt lenger sørøst, kommer vi til Cahors, og her er malbec hoveddruen. Faktisk kreves det av vinene her at de inneholder minst 70% malbec for at de skal kunne kalle seg Cahors.

Vår vin kommer fra produsenten Château la Caminade, og den holder seg godt innenfor reglene, med en druemiks bestående av 90% malbec og 10% merlot.

Louis Pascal Cahors 2008, vnr 8056201, kr 107,90, 83 poeng. Dyp rubinrød. Dufter av plommer, mørke og røde bær. Også et pikant innslag av kvae. God fylde med sursøt frukt, passe syre og en lang ettersmak med ganske tydelige, men fine tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også et par-tre års lagring. De snerpende garvestoffene gjør at dette ikke er noen typisk "kosevin" du drikker uten mat. Men den kommer skikkelig til sin rett med kraftige kjøttretter, gjerne med endel fett. Tenk entrecôte, lammelår, andebryst eller kraftige kjøttgryter.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Klassisk lammelår

Rosastekt andebryst på steinsopp- og mandelpotetpuré

Helgrillet entrecôte med hvitløksmør

Flere gode tips i serien Ukens beste vintips finner du her:

Rimelig kosevin

Billig og god spansk hvitvin

"Norsk" rødvin fra Toscana

Mye smak for lite penger

Billig dolcetto

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!