SØRFRANSK DRUEMIKS: Domaine Sainte Croix le Fournas 2007 er laget på syrah, carignan, grenache, og mourvedre. Foto: Arnie Stalheim
SØRFRANSK DRUEMIKS: Domaine Sainte Croix le Fournas 2007 er laget på syrah, carignan, grenache, og mourvedre. Foto: Arnie StalheimVis mer

Røff og kraftig rødvin

Denne sørfranske vinen skal du drikke til kraftige kjøttretter, gjerne også fra grillen.

|||

I denne vinanmeldelsen henvender vi oss til begge ender av landet. Nei, ikke Frankrike, men her hjemme i Norge. I nord er det fortsatt ganske kaldt, og da kan det være fint med en kraftig kjøttgryte å varme seg på. I sør er det nå innimellom såpass varmt at de mest fremoverlente allerede har begynt å fyre opp grillene. I begge tilfeller passer det med en fyldig og litt rustikk rødvin som kan hamle opp med de kraftige smakene i maten.

Da drar vi til den sørvestlige delen av Frankrike og den enorme vinregionen Languedoc-Roussillon. Her finnes det et underområde som heter Corbières, og det er herfra ukens vinanbefaling kommer. Den er laget på en typisk sørfransk druemiks med 37 % syrah, 35 % carignan, 24 % grenache, og 4 % mourvedre. 


Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:
Helgrillet entrecôte med hvitløksmør

Lammecassoulet med bønner

Grillet svinebog med krydderskorpe

Vi ga 2006-årgangen av denne vinen en høy score på 87 poeng. Den nye 2007 er kanskje en smule svakere, men likevel er dette mye vin for pengene.

Domaine Sainte Croix le Fournas 2007, vnr 51295, kr 138,80, 86 poeng.

Dyp rød med hint av fiolett. Rustikk duft av mørke bær, plommer og krydder, samt noen animalske noter. God fylde med rik frukt, fin syre og en lang ettersmak med ganske tydelige tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men kan også lagres i fire til fem år. Flasken til denne anmeldelsen ble drukket over to dager, og vinen var bedre neste dag. Da var også det animalske preget forsvunnet, og da har det trolig vært såkalt reduktive aromaer (det motsatte av oksiderte) som har gjort seg gjeldende, og de forsvinner med tilførsel av luft. Det er derfor å anbefale at man heller denne vinen over på karaffel en time eller to før den skal drikkes. Bare pass på at den ikke blir for varm.

Med mindre du er en erfaren vindrikker, blir nok denne vinen i tøffeste laget som «kosevin». Den er derfor desto bedre til mat. Som sagt innledningsvis, så er dette en vin som takler kraftige kjøttretter, det være seg biff, lammelår, gryteretter eller grillet kjøtt med litt svidd stekeskorpe.


Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Frisk og god hvitvin

Glimrende rioja

Appetittvekkende italiener

Billig italiener

Kraftig portugiser


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.