LANZAROTE: Den nye strandpromenaden mellom Puerto del Carmen og flyplassen er populær for sykling, løping og fotturer. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
LANZAROTE: Den nye strandpromenaden mellom Puerto del Carmen og flyplassen er populær for sykling, løping og fotturer. Foto: KIRSTEN M. BUZZIVis mer

Romerne kalte dem Lykkeøyene, og i vinter fylles de av nordmenn

Stor guide til nordmenns store vinterfavoritt.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Kanariøyene har noe for alle. De gamle romerne kalte øyene for Lykkeøyene.

Hele 1,2 millioner nordmenn vil dra på chartertur i løpet av 2013.

De to Kanariøyene Gran Canaria og Tenerife, har i høst ligget på første og andreplass på bookingstatistikken hos reisebyrået Ticket for reiser denne vinteren.

Gran Canaria Favoritt for barnefamiliene, strandløvene og partyfolket. Gran Canaria har det meste for de fleste.

Stort utvalg av hoteller, noen med egne badeland, for bare voksne, og nye hoteller i luksusklassen, i Meloneras. Havfiske, fotturer, golf, kamelridning på sanddynene i Maspalomas og seiling.

GRAN CANARIA: Hovedbyen Las Palmas er storby og strand.  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
GRAN CANARIA: Hovedbyen Las Palmas er storby og strand. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

For barn er cowboybyen Sioux City og Aqua Park i Maspalomas, glassbunnbåt og sjørøverskuter spennende. Uteliv på Playa del Inglés er legendarisk, fra norske barer til ungdomsdiskotek og klubber.

Hovedbyen Las Palmas har Kanariøyenes beste shoppingmuligheter og en lang bystrand, Las Canteras. Beste tips for bilturer er å kjøre øya på tvers, se den berømte fjelltoppen Roque Nublo og stopp ved Casa Martell i Santa Brigida-distriktet for et bedre måltid.

• Direktefly: Norwegian og SAS.

• Charter: Apollo, Star Tour, Solia, Ving.

DE SJU STØRSTE KANARIØYENE. Grafikk: KJELL ERIK BERG
DE SJU STØRSTE KANARIØYENE. Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

• Rimeligste chartertur i januar: 1 uke, fly og uspesifisert bosted fra kroner 1500.

Fuerteventura Sol, sand og sykling på den nest største av alle Kanariøyene, og den som får minst regn. Fuerteventura betyr vindenes øy.

Her er det mange vannsportmuligheter, kiting og brettseiling på sørsida og surfing på nordsida ved El Cotillo. Sportshotellet Playitas og det store vannsportsenteret René Egli ved Playa Sotovento er populære.

Øya har det beste landeveisnettet for syklister av alle Kanariøyene, og mange veier tilrettelagt for mountainbiking. 340 kilometer med gylne strender. Naturiststrender, blant annet ved Dunas del Corraljo, nasjonalparken med sanddyner.

 Nederst på Jandiahalvøya ligger de mer eksklusive feriestedene Moro Jable og Jandia. I nord ligger ferie- og fiskelandsbyen Corralejo, og mellom dette Caleta del Fuste med golfbaner og kasino. Hurtigferje fra Corralejo til Lanzarote.

FUERTEVENTURA: Vannsport på  René Egli Sportsenter. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
FUERTEVENTURA: Vannsport på René Egli Sportsenter. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

• Direktefly: Norwegian.

• Charter: Apollo, Solia.

• Restplasser i januar: 1 uke, fly og uspesifisert hotell fra kroner 1850.

Lanzarote Store deler av øya er dekket av lava fra øyas dramatiske vulkanutbrudd i 1730. I dag er det blitt en viktig turistattraksjon, bygd i kunstnerisk form av arkitekten César Manrique. En rolig øy for dem som ikke vil ha masseturisme eller party.

Milelang sandstrand i feriebyen Puerto del Carmen. Luksushoteller i Costa Tequise og ved Playa Blanca med Papagayostrendene. Famara er den mest kjente surfestranda, mens Orzolastranda i nord er kåret til en av Spanias flotteste.

LANZAROTE: Hvite landsbyer og svarte vulkaner. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
LANZAROTE: Hvite landsbyer og svarte vulkaner. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

Gode sykkel- og turveier langs strandpromenaden forbi flyplassen i hovedbyen Arrecife. Det kjente landsbyhotellet Caserio de Mozaga ved vindistriktet La Geria.

Lunsj i fiskerlandsbyen ved den grønne El Golfo-bukta. Kjapp ferjetur fra Playa Blanca til naboøya Fuerteventura.

• Direktefly: Norwegian.

• Charter: Apollo, Star Tour, VitalTour og langtidsreiser med Lanzareiser. Helsereiser til Casas Heddy.

TENERIFE: Flotte strender, her er Playa las Vistas. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
TENERIFE: Flotte strender, her er Playa las Vistas. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

• Rimeligste restplass i januar: 1 uke, fly og spesifisert hotell fra kr 1850.

Tenerife Den største av alle Kanariøyene har også Spanias høyeste fjell, Teide på 3718 m. Nordsiden av øya er grønn og frodig, det er også her det er mest regn. De største feriestedene er Playa de Las Americas og Los Cristianos i sør.

Verdens nest største karneval går av stabelen i midten av februar i hovedbyen Santa Cruz. Besøk også klippebyen Garachico og de historiske byene La Orotava og vinsmaking i Icod de los Vinos.

Mascadalen er har bra turstier for fotturister. For barn fines den store papegøyeparken Loro Park i Puerto de la Cruz, Siam Park, Octopus Aquapark og Aqualand.

Thor Heyerdahls pyramidepark i landsbyen Güimar har ny utstilling i år. Dagsturer til naboøya La Gomera med hurtigbåt fra Los Cristianos.

LA GOMERA: Luksushotellet Jardin Tecina. Foto: GEIR BØLSTAD
LA GOMERA: Luksushotellet Jardin Tecina. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

• Direktefly: Norwegian.

• Charter: Star Tour, Apollo, Ving.

• Rimeligste restplass i januar: 1 uke, fly og uspesifisert bosted, fra kr 1500.

La Gomera En sirkelrund øy, som også er den bratteste av alle Kanariøyene. Noen få strender, en av de beste er Playa de Santiago, nedenfor luksus- og golfhotellet Jardin Tecina, med heis ned til stranda og strandbaren.

En øy for dem som heller vil gå fottur enn å ligge på stranda. Dykke, fiske og båtturer til klippeformasjonene Los Organos.

LA PALMA: Fotturister mellom bananpalmene. Foto: GEIR BØLSTAD
LA PALMA: Fotturister mellom bananpalmene. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

Hovedbyen er San Sebastián, havnebyen var Columbus' siste stopp på hans historiske ferd over Atlanterhavet. Se tårnet Torre del Conde fra 1447 hvor hans elskerinne Beatriz ble innesperret.

Den dag i dag vaier ofte norske flagg på seilbåtene som skal over Atlanteren. Hovedgata i San Sebastian heter Avenida Fred. Olsen.

• Direktefly: Ingen. Ekspressferje fra Los Cristianos på Tenerife tar en halvtime.

• Charter: Apollo.

• Rimeligste chartertur i januar: 1 uke med fly og spesifisert hotell fra kr 2600.

La Palma Den grønneste, frodigste og mest regnfulle av alle Kanariøyene. Kalles La Isla Bonita, den vakre øya. Passer for alle som vil ha en avslappende ferie på egen hånd. Her er det lite pakketurisme og mye landsbyturisme.

Utleie av hus og leiligheter, blant annet i den lille feriestedet Tazacorte på vestsida. Øya er så stille og fredelig at her ligger store internasjonale astrofysiske observatoriet i nasjonalparken Caldera la Tamburiente.

Hovedbyen Santa Cruz de la Palma har gamle trebygninger fra kolonitida, historiske museer, gode restauranter med lokal mat, sigarfabrikker og shoppingstrøket Calle O'Daily.

Fjellklatring, dykking, fottur mellom bananpalmene. Feriestedene er Puerto de Naos og los Cancajos. Gode bussforbindelser over hele øya.

• Direktefly: Ingen. Lokalfly fra fra Tenerifes innenriksflyplass Tenerife Norte.

• Charter: Ingen.

El Hierro Hit reiser de andre Kanariøyenes innbyggere på ferie når de vil ha fred og ro fra turistene. Det finnes noen få strender på sørvestsiden av øya i nærheten av landsbyen La Restinga, et populært sted for dykkere med gode fiskerestauranter.

Det tar en hel dag å kjøre rundt øya. Fra frodige furuskoger, bondegårder og vinmarker, fuktig regnskog ned til øde lavalandskap ved kysten. Noe bratte og svingete veier.

Egner seg godt for fotturisme og sykling. Campingmuligheter. Lær om øyas historie og se de sjeldne øglene på økomuseet Guinea. I Charco Manso bader du i naturlige havbassenger.

Flere luksushoteller, blant annet Parador Nacional på sørsida, Villa el Mocanal langs veien mot El Golfo. Det lille steinhotellet Punta Grande i El Golfobukta er bygd som et skip, har bare fire rom og en hyggelig bar.

Reise dit: Lokal flyrute fra den lokale flyplassen Tenerife Norte til El Hierro.

Ferje: Fred. Olsens hurtigferje bruker 2,5 timer fra Los Cristianos på Tenerife (bilferje).

Charter: Ingen charterarrangører har El Hierro på programmet i vinter.

EL HIERRO: Punta Grande mellom klippene i El Golfobukta. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
EL HIERRO: Punta Grande mellom klippene i El Golfobukta. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

• Her leser du mer om «de tre ukjente Kanariøyene» La Palma, El Hierro og La Gomera.