Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Roper «gudskjelov» da verdens raskeste katt til slutt lar dem være

Satt bare stille og filmet da gepard holdt dem som «gisler».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): En gruppe turister på safari i Masai Mara i Kenya, fikk virkelig nærkontakt med en av Afrikas store katter, da en gepard slo seg til i bilen de satt i.

Det farlige kattedyret tok plass bak i bilen, der den ser ut til å nyte selskapet av safarituristene.

- Jeg friker ut! Jeg vil ha henne ut av bilen, hvisker en av turistene nervøs og redd, mens geparden snuser på en av passasjerene.

Men geparden så ut til å nyte sin tid i «rampelyset» og brydde seg ikke om at turistenes kameraer knipset og blitset.

Da verdens raskeste pattedyr til slutt hoppet ned fra biltaket etter å ha holdt safarifølget som «gisler» i 45 minutter, kan du i videoen over høre et lettelsens sukk fra turistene som filmet hele nær-stor-katt-opplevelsen:

- Ja, gudskjelov, er det en som sier.

Mens en annen medgir at han omsider våger å puste.

Speidet etter bytte Geparden på sin side, syntes biltaket var et perfekt sted å ligge mens den speidet etter byttedyr, skriver Daily News.

Turguiden skal hele tiden ha instruert reisefølget om å sitte helt stille så geparden ikke skulle angripe.

Hvis noen hadde provosert den store katten kunne den ha angrepet, og mest sannsynlig ville de ikke overlevd, skriver avisa.

Å forsøke å løpe fra en gepard er liten vits i. Ifølge Store norske leksikon kan nemlig en gepard i en spurt løpe raskere enn 100 kilometer i timen.

Wikipedia kan du lese at geparden kan akselerere fra 0 til 75 kilometer i timen på to sekunder. Hvert byks kan utgjøre sju til åtte meter, og den kan ta et byks hvert 0,28. sekund.

Trues av innavl Det antas at det i dag finnes mellom 7000 og 10 000 ville geparder, men bestanden er blant annet svært truet av innavl.

Årsaken er ifølge World Wide Fund for Nature (WWF) en pest som feide over Afrika under siste istid, for omkring 10 000 år siden.

Bare noen få tusen dyr overlevde pesten, og i nyere tid førte jakt til at den raske katten var på randen av utryddelse med en bestand på bare noen få hundre gjenlevende dyr.

Dagens gepardstamme er i slekt med disse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!