SPISER MER:  Å spise lokal mat er en viktig del av ferien. Her er det  Stelios på familierestauranten Helona i Rethymnon på Kreta, som serverer dagens fangst. Foto: John Terje Pedersen
SPISER MER: Å spise lokal mat er en viktig del av ferien. Her er det Stelios på familierestauranten Helona i Rethymnon på Kreta, som serverer dagens fangst. Foto: John Terje PedersenVis mer

Røyker, drikker og legger på oss

Dette gjør vi i ferien.

Men de færreste drar på ferie for å feste og gå på byen. Det viser en spørreundersøkelse charterarrangøren Star Tour har gjennomført om sommerens feriereiser.

Lokal mat
Mer enn halvparten spiser på hotellet og på lokale restauranter, viser ferieundersøkelsen. Mens 30 prosent bare spiser på lokale restauranter. 14 prosent foretrekker den nye ferieformen all inclusive. Det betyr at all mat og drikke er forhåndsbetalt på hotellet.

Nesten tre prosent foretrekker å lage maten sjøl.

Mens bare en halv prosent spiser på internasjonale restaurantkjeder som McDonalds og Pizza Hut i ferien.

100 kroner er det maksimale de fleste er villige til å betale for lunsjen.

Mer øl enn vin
57 prosent drikker noe mer alkohol enn hjemme. 9, 5 prosent drikker mye mer enn hjemme. 24 prosent drikker omtrent det samme som hjemme. Og da går det mest i øl. 38,4 prosent svarer at de foretrekker å drikke lokalt øl, av typen San Miquel, Mythos og Singa.

Litt færre drikker vin. Overraskende nok foretrekker 36, 9 prosent å drikke vin. Mens fire prosent foretrekker lokale spesialiteter som Sangria og Ouzo.

Legger på seg
Av snacks går det mest i frukt. Hele 43 prosent foretrekker frisk frukt, mens 19 prosent spiser helst is, eller potetgull.

57 prosent klarer å holde vekta i ferien. Mens 34 prosent går opp et par kilo. Fem prosent går ned i vekt i ferien.

Ferierøyking
5 prosent røyker mer i ferien. Mindre enn en prosent røyker mindre.

8 prosent røyker bare i ferien og til fest.

Mens 68 prosent ikke røyker i det hele tatt.

Shopping
Klær er det man kjøper mest med seg hjem fra ferien. I undersøkelsen svarte 32 prosent at de kjøper med seg klær. I tillegg kjøper 15 prosent skinnvarer som vesker og belter. 10 prosent kjøper smykker.

Lokal mat er viktigere enn elektronikk. Bare 0,9 prosent kjøper med seg elektroniske varer, mens 5 prosent kjøper lokale delikatesser for å ta med hjem til Norge.

18 prosent kjøper ikke noe.

Sol og

Ikke overraskende svarte 62 prosent at sol og bading var viktigst på ferien.

58 prosent mener det viktigste er å slappe av fra hverdagens rutiner. Mens bare 3,6 prosent men festing og byturer er viktigst.

I denne undersøkelsen som ble foretatt på nettet hos Star Tour var det 32, prosent menn og 67,6 kvinner som svarte. Totalt svarte 1720 personer på nettundersøkelsen.

SHOPPER:  Og da er det klær som gjelder.  Her er norske Iris og greske Maria I turistbutikken Apollon i Rhodos gamleby.

Foto: John Terje Pedersen
SHOPPER: Og da er det klær som gjelder. Her er norske Iris og greske Maria I turistbutikken Apollon i Rhodos gamleby. Foto: John Terje Pedersen Vis mer