Røyking er farligst for kvinner

Røyking er farligst for kvinner

Kraftigere effekt på kvinner enn menn, ifølge studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det viser en studie som publiseres i det anerkjente tidsskriftet The Lancet torsdag.

Dr. Rachel R. Huxley ved University of Minnesota i Minneapolis og Dr. Mark Woodward ved Johns Hopkins-universitetet i Baltimore, er forfatterne av artikkelen.

At kvinner er mer utsatt enn menn kan skyldes fysiologiske forskjeller, og at giftstoffene i sigarettrøyk har kraftigere effekt på kvinner.
  - Meget viktig Forfatterne skriver at sigarettrøyking er en av de viktigste årsakene til koronar hjertesykdom i hele verden.

Overlege Anne Grete Semb ved Diakonhjemmet sykehus mener funnene i studien er viktige.

- Studien i Lancet er meget viktig fordi den viser at risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom hos kvinnelige røykere er vesentlig høyere enn hos mannlige røykere.

UNDERSØKELSEN

• Forskningen er basert på en metaanalyse av 86 ulike studier, som inkluderte om lag fire millioner mennesker og 67000 ulike tilfeller av koronar hjertesykdom.

• Ut ifra metaanalysen kunne forskerne konkludere med at kvinner har 25 prosent større sjanse for å utvikle koronar hjertesykdom sammenliknet med menn.

Semb sier videre at kunnskapen om årsakene til denne kjønnsforskjellen er manglende, men studien peker på at det finnes en mulighet for at kvinner opptar giftstoffer fra røyk eller har sterkere virkning av giftstoffer fra røyk enn menn.

Høyere risiko Studien viser også at risikoen for hjertesykdom hos kvinner fortsetter å øke med to prosent for hvert ekstra år med oppfølging.

Det kan bety at jo lenger en kvinne røyker, desto høyere blir risikoen for å utvikle koronar hjertesykdom sammenliknet med en mann som har røkt i like lang tid.

- Dette støtter ideen om at fysiologiske forskjeller kan være noe av grunnlaget for kjønnsforskjellene, sier forskerne til the Lancet.
  Mannsdominert - I Norge røyker rundt 800 000 mennesker fast og 400 000 «av og til». Kjønnsfordelingen er ganske jevn, sier Karl Erik Lund, forskingsleder i Statens institutt for rusmiddelforskning.

Historisk sett var røyking mannsdominert, men i de seinere år har dette jevnet seg ut.

- Menn var mer utsatt for røykesykdommer tidligere, men det har vist seg at kvinner er mer sårbare og mer utsatt blant annet for passiv røyking, sier Lund.

KORONAR HJERTESYKDOM

• Samlebetegnelsen på hjertekrampe og hjerteinfarkt, som skyldes at blodårene som forsyner hjertemuskelen med blod, er blitt trange eller tette.

• Røyking øker risikoen for å utvikle koronar hjertesykdom hos menn og kvinner, og risikoen øker med antall røykte sigaretter.

• Sammenliknet med ikke-røykere er risikoen mer enn fordoblet, og selv få antall sigaretter per dag er farlig.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

- Studien i The Lancet bør oppmuntre oss til økt anstrengelse for røykestopp hos våre pasienter, sier Semb.

RØYKING I NORGE

• I Norge røyker 800 000 mennesker, jevnt fordelt på kjønn.

• Globalt røyker 40 prosent menn, og ni prosent kvinner.

• 40 prosent av norske kvinner dør av hjerte- og karsykdom. Koronar hjertesykdom er viktigste dødsårsak innen gruppa.

• Andelen kvinner som røyker forventes å øke i de mest folkerike land i verden.

• Kvinner har forhøyet risiko for flere av de tobakksrelaterte sykdommene som rammer begge kjønn.

• Fra 1996 til 2009 var andelen som forsøkte å slutte å røyke i løpet av det siste året relativt stabil på ca. 23 prosent.

Kilde: sirus.no,tidsskriftet.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer