KOM PLUTSELIG: – Jeg tenkte
&nbsp;<span style="background-color: initial;">jo ikke at det kunne være slag når&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">jeg var 21 år gammel, sier Ruben &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Drengsrud Dahl. Først etter fem &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">timer kom han seg på sykehus da&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">slaget rammet for halvannet år&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">siden. Her ved Høgskolen i Oslo,&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">hvor han nå studerer til å bli bibliotekar. Alle foto:&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">THOMAS RASMUS SKAUG</span>
KOM PLUTSELIG: – Jeg tenkte  jo ikke at det kunne være slag når jeg var 21 år gammel, sier Ruben  Drengsrud Dahl. Først etter fem  timer kom han seg på sykehus da slaget rammet for halvannet år siden. Her ved Høgskolen i Oslo, hvor han nå studerer til å bli bibliotekar. Alle foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

Hjerneslag

Ruben (22) fikk hjerneslag: Plutselig ble det tungt å sykle, et bein funket ikke og følelsen i en arm var borte

Men at det skulle være hjerneslag, falt ikke Ruben Drengsrud Dahl inn. Halvparten som rammes kommer for seint til sykehus. 

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er store forskjeller fra kommune til kommune, både i akuttbehandlingen og rehabiliteringen etter hjerneslag.

For 30 år siden var hjerneslag en tilstand det ikke fantes behandling mot. Nå er det blitt en «blålystilstand» hvor hvert minutt teller.

Siden 50-tallet har det vært en klar bedring i overlevelsen ved hjerneslag. For alle aldersgrupper var overlevelsen i 2015, 87 prosent i snitt for hele landet.

Men det er utfordringer. Under halvparten av dem som får hjerneslag i Norge, legges inn på sykehus innen fire timer. Ved blodpropp til hjernen, den klart største gruppa hjerneslag, må blodproppløsende behandling gis innen 4,5 timer for å ha effekt. Mer enn halvparten kommer altså for seint til å få optimal behandling.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn