Ryanair dømt til å fjerne omstridt gebyr

400 kroner for å ha glemt billetten.

DOMFELT: Spansk rett har foreløpig sagt sitt: Ryanair har ikke lov til å kreve gebyr fra reisende som ikke har skrevet ut boardingpass når de ankommer flyplassen. Foto: Morten Holm / Scanpix
DOMFELT: Spansk rett har foreløpig sagt sitt: Ryanair har ikke lov til å kreve gebyr fra reisende som ikke har skrevet ut boardingpass når de ankommer flyplassen. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

(Dagbladet):En spansk domstol slår fast at det irske lavprisselskapet Ryanair, ikke kan belaste passasjerene med gebyrer dersom de ankommer flyplassen uten å ha skrevet ut sine egne boardingpass på forhånd.

Saken havnet i retten etter at den spanske advokaten Dan Miro ble belastet med et standard Ryanair-gebyr på 40 euro, fordi han ikke hadde skrevet ut sitt eget ombordstigningskort.

Der har han nå fått medhold i at et slikt gebyr er urimelig, skriver The Sydney Morning Herald.

I Norge er det tilsvarende gebyret fra Ryanair på 400 kroner.

Opphever klausul Ryanairs praksis de siste årene har nettopp vært at de reisende selv må skrive ut egne ombordstigningskort, alternativt få en bot på 40 euro.

I dommen står det altså at selskapet ikke kan fortsette denne praksisen.

Ryanair kan fortsatt anke dommen.
  Fornøyde med dommen Den spanske forbrukerunionen (UCE) ønsker dommen velkommen.
 
Internasjonale regler for lufttrafikk, sier det er flyselskapet som må sørge for reisedokumentene, hevder UCE. 
  Kan få konsekvenser - Dette er vi glade for å høre, sier fungerende leder Mathieu Veulemans i Forbruker Europa til Dagbladet.

Europakommisjonen har lenge ønsket å rydde opp i den ulike gebyrpraksisen i luftfartsbransjen, forteller han.

Veulemans tror dommen kan få praktisk betydning for norske reisende, og at den vil være et godt argument for å få fjernet gebyret på 400 kroner også her i landet.

Avgjøres av EU Avgjørelsen i spansk rett vil uansett ikke kunne anvendes utenfor Spania før saken eventuelt er avgjort av EU-domstolen, forklarer juridisk førstekonsulent Andreas Langeland i Forbruker Europa.

- Dersom EU-domstolen imidlertid kommer til samme resultat som den spanske dommeren, vil lovtolkningen kunne legges til grunn for resten av EU og også Norge, sier han.

Ifølge Ryanairs egne tall tok selskapet i september over som Spanias største flyselskap i antall reisende - og det over den spanske konkurrenten Iberia.