Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ryanair gjør som SAS

Nå kan mobilen og nettbrettet stå på hele turen.

TILLATER BRUK AV HÅNDHOLDTE ENHETER: Nå kan du bruke alle typer håndholdte elektroniske enheter under alle faser av flyvningen med Ryanair, også under takeoff og landing.  Foto: Patrick Nijhuis
TILLATER BRUK AV HÅNDHOLDTE ENHETER: Nå kan du bruke alle typer håndholdte elektroniske enheter under alle faser av flyvningen med Ryanair, også under takeoff og landing. Foto: Patrick Nijhuis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

DinSide: Flere og flere flyselskaper tillater bruk av elektroniske enheter under alle faser av flyvningen - også under takeoff og landing.

SAS åpnet for dette i midten av desember i fjor, kort tid etter at de europeiske luftfartsmyndighetene sa det var greit.

Nå kommer også Ryanair etter. I en pressemelding sier selskapet at det er lov å bruke håndholdte enheter under takeoff og landing fra og med i dag - med ett viktig unntak:

Du må følge med på sikkerhetsinstruksene Du kan bruke alle slags håndholdte elektroniske enheter under alle flyvningens faser, men altså ikke under sikkerhetsinstruksene.

«Alle kunder kan, med øyeblikkelig effekt, bruke sine PEDs under hele flyreisen, så lenge disse er satt i flight mode og det følges med på alle sikkerhetsinstrukser», skriver Ryanair i pressemeldingen.

KOMMER ETTER: Fra i dag tillater også Ryanair bruk av håndholdte enheter under takeoff og landing. Foto: PER ERVLAND
KOMMER ETTER: Fra i dag tillater også Ryanair bruk av håndholdte enheter under takeoff og landing. Foto: PER ERVLAND Vis mer

At de reisende må følge med på sikkerhetsinstruksjonene er også noe SAS setter som et kriterium for bruk.

- Det er også slik at det fortsatt er de instruksene som gis om bord, som gjelder. Det er til enhver tid kabinbesetningen som bestemmer. Vi vil derfor kreve at passasjerene følger med på anvisninger som gis, sa Tormod Sandstø, kommunikasjonsrådgiver i SAS, til DinSide i desember.

Norwegian har imidlertid ikke innført dette som et tilbud til passasjerene ennå.

- Vi ønsker at de reisende skal kunne bruke vårt gratis WiFi under hele reiser og jobber nå med nødvendige godkjenninger for å få dette på plass, slik at vi kan lansere bruk av mobiltelefon og nettsurfing ved avgang og landing samtidig, sier Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian, til DinSide.

Flyselskapene setter reglene selv I månedsskiftet oktober/november 2013 gikk amerikanske luftfartsmyndigheter ut og åpnet for bruk av mobil og elektronisk utstyr under hele flyturen - også takeoff og landing.

Kort tid etter gikk også europeiske luftfartsmyndigheter (EASA) ut med nye regler, som utvidet mulighetene flypassasjerene har for å bruke elektroniske enheter under alle deler av flyvningen. Kort tid etter denne forandringen gikk SAS ut og innførte dette på sine flyvninger.

Der er det bestemt at elektronikk kan være i flymodus under hele turen, inkludert under taksing, start og landing, så lenge dette ikke medfører noen sikkerhetsrisiko.

Tidligere måtte all personlig elektronikk være fullstendig avslått under taksing, start og landing. Det er fremdeles ikke lov å ha telefonen i vanlig modus under noen deler av flyturen.

EASA understreker at det imidlertid er opp til flyselskapene å sette sine egne regler for sikker bruk om bord.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Hele Norges coronakart