Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Luftfart

Ryanair-sjefen vurderer å tillate fagforeninger - men spanske piloter tror O'Leary bløffer

- En av de viktigste hendelsene i europeisk luftfart dette tiåret, sier Norsk Flygerforbund.

PÅ GLID: Ryanair har vokst seg enormt store, men har også hatt enorme problemer. Nå antyder den mektige sjefen Michael O'Leary at selskapet kan komme til å tillate at de ansatte organiserer seg, noe som så langt har vørt tabu. Foto: NTB Scanpix
PÅ GLID: Ryanair har vokst seg enormt store, men har også hatt enorme problemer. Nå antyder den mektige sjefen Michael O'Leary at selskapet kan komme til å tillate at de ansatte organiserer seg, noe som så langt har vørt tabu. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en historisk merkedag og en av de viktigste hendelsene i europeisk luftfart dette tiåret. Norsk Flygerforbund, som organiserer norske Ryanair-piloter, har vært sentrale i dette arbeidet, sier generalsekretær Katinka Riksfjord Sporsem i Norsk Flygerforbund i en kommentar til NTB.

Beslutningen om å åpne for å akseptere fagforeninger kan føre til at Ryanair-flygernes varslede julestreik blir avlyst.

– Betydelig endring

– Å anerkjenne fagforeninger vil være en betydelig endring for Ryanair. Men vi har gjennomført radikale endringer før, sier Ryanairs toppsjef Michael O'Leary i en uttalelse fredag.

HARDT PRESSET: Ryanair-sjeg Michael O'Leary har vært i hardt vær de siste månedene. Nå truer flere piloter mes treik, og O'Leary antyder han at han kan kunne komme til å akseptere å godta fagoreninger som forhandlingsmotpart. Foto: NTB Scanpix
HARDT PRESSET: Ryanair-sjeg Michael O'Leary har vært i hardt vær de siste månedene. Nå truer flere piloter mes treik, og O'Leary antyder han at han kan kunne komme til å akseptere å godta fagoreninger som forhandlingsmotpart. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Juleflygninger er svært viktige for våre kunder, og vi ønsker å fjerne enhver tvil og bekymring for at de kan bli stanset av en flygerstreik, framholder Ryanair-sjefen.

Han har nå tilbudt samtaler med representanter for flygerforbund i Storbritannia, Tyskland, Italia, Spania og Portugal, og håper dette vil mildne streikeklare flygere. Han håper at avtaler med fagforeningene kan være på plass i løpet av neste år.

Det irske lavprisselskapet er kjent for ikke å anerkjenne fagorganisasjoner som forhandlingsmotpart, noe som innebærer at selskapets ansatte ikke omfattes av tariffavtaler som er vanlig i andre flyselskaper. Mange av Ryanair-flygerne har opprettet enkeltmannsforetak.

Varslet historisk streik

Ryanair-flygere med base i Italia hadde varslet en fire timers streik mellom klokken 13 og 17 fredag, og flygere i flere andre land var ventet å følge opp med aksjoner neste uke. Det er første gang i Ryanairs historie at selskapet har risikert streik i flere europeiske land.

Men fredag formiddag kunngjorde Italias største fagforening for flygere, ANPAC, at streiken blant deres Ryanair-flygere i Italia var avlyst. Begrunnelsen var utspillet om å åpne for å anerkjenne fagforeninger.

– Ledelsens utspill er et svært viktig første skritt, heter det i en uttalelse fra Associazione Nazionale Professionale Aviazione Civile (ANPAC).

Stans hos den italienske trafikkontrollen i samme tidsrom og en heldagsstreik hos det kriserammede italienske flyselskapet Alitalia ble imidlertid gjennomført som planlagt.

– Bløff

En annen fagforening for besetningsmedlemmer, Fit-Cisl, uttalte at den ville gjennomføre fredagens varslede streik fordi den på det daværende tidspunkt ennå ikke hadde mottatt tilbud om anerkjennelse fra flyselskapet.

Den irske paraplyorganisasjonen Impact, som organiserer piloter i fagforeningen Ialpa, sier de håper å kunne møte Ryanair-ledelsen i løpet av helgen for å «gjøre framskritt» på veien mot å avverge neste ukes planlagte streiker.

Den britiske pilotforeningen BALPA ønsker endringen velkommen, mens den tyske fagforeningen Vereinigung Cockpit foreløpig venter med å juble til de ser beviser på at Ryanair mener alvor. I den spanske pilotforeningen CCOO er man svært skeptisk og kaller allerede utspillet «en bløff».

Piloter i både Irland og Portugal har varslet streik på onsdag, mens piloter stasjonert i Tyskland har blitt enige om en uspesifisert streikeaksjon. I Spania er det ingen planer om pilotstreik, men bakkemannskaper utelukker ikke at de vil aksjonere 30. desember. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!