Ryanair-direktør Michael O'Leary vil innføre ståplasser på fly til en billig penge og avskaffe påbudet om setebelte. Foto: NTBSCANPIX/AFP PHOTO / Dani POZO
Ryanair-direktør Michael O'Leary vil innføre ståplasser på fly til en billig penge og avskaffe påbudet om setebelte. Foto: NTBSCANPIX/AFP PHOTO / Dani POZOVis mer

Ryanair vil selge ståplasser for under 10 kroner

Men får ikke lov fordi «myndighetene er en gjeng idioter».

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Ryanair-direktør Michael O'Leary har nå foreslått å ha ståplasser på fly, og heller kutte bort de ti bakerste radene med seter, skriver The Sun.

Uten setebelter Det blir vanskelig å få stående passasjerer til å bruke setebelter, som er påbudt på fly.

O'Leary har derfor gått ut og sagt at setebelter er unødvendige, og at myndighetene er idioter fordi de insisterer på så strenge regler.

- Hvis et fly krasjer, Gud forby, så kommer ikke et setebelte til å redde deg. Du trenger ikke et setebelte på London Underground. Du trenger ikke et setebelte på tog som går i 193 kilometer i timen. Hvis de krasjer, dør dere alle sammen, sier O'Leary.

Han mener det ikke er noe farligere å ha ståplasser i fly.

- Vi flyr 1500 fly om dagen. De kommer ikke skrensende inn. Det er en veldig rutineorientert og trygg måte å reise på, sier O'Leary ifølge The Sun.
 
- Ingen eventyrlig seksualopplevelse Ryanair sier de er klare til å tilby flybilletter til under ett pund, altså under ti kroner, til passasjerer som er villige til å stå.

O'Leary mener passasjerene kan holde seg fast i et håndtak i taket hvis det kommer turbulens.

- Problemet med flybransjen er at den de siste 50 årene har vært fylt med folk som tror å fly er en eventyrlig seksualopplevelse, at det er som James Bond og fantastisk, og at vi alle skal fly første klasse, når det i virkeligheten bare er en buss med vinger, sier O'Leary.

- Vil bli populært Han mener ståplasser ville blitt et populært tilbud.

- Hvis du sier til passasjerene at det koster 230 kroner for et sete og 10 kroner for å stå, så garanterer jeg at vi vil selge ut ståplassene først, uten tvil.

Men det blir ikke noe av dette med det første. Ryanair kommer nemlig ikke unna reglene om setebelter.

- Vi leter alltid etter nye møter å gjøre ting på, og det er myndighetene som ikke lar oss gjøre det. De er alle en gjeng idioter, sier O'Leary.

Har prøvd før Ryanair prøvde også å foreslå ståplasser i 2009, og var da i samtaler med Boeing om å designe nye fly, skriver The Daily Mail. De mente de ville få plass til 30 prosent flere passasjerer, men prøvde da å finne en løsning med setebelter.

Forbrukerrådet advarte i 2011 nordmenn mot Ryanair, fordi de hevder passasjerene ikke får de rettighetene de har krav på.

Klager mot Ryanair, på for eksempel avgiften du må betale hvis du ikke har printet ut billetten selv, har ikke falt i god jord hos direktøren. - Passasjerene burde betale ekstra for å være idioter, svarte O'Leary etter en klagestorm i september i år.