LETT TILGANG: Det er ikke spesielt vanskelig å få tak i alkohol på flyplassene. Både i utsalgene, og i restauranter og barer, er utvalget stort. Og det er heller ingen begrensninger på serveringen. Det vil Ryanair nå gjøre noe med. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
LETT TILGANG: Det er ikke spesielt vanskelig å få tak i alkohol på flyplassene. Både i utsalgene, og i restauranter og barer, er utvalget stort. Og det er heller ingen begrensninger på serveringen. Det vil Ryanair nå gjøre noe med. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Flyfylla

Ryanair vil strupe skjenkekranene på engelske flyplasser

Fylleepisoder i lufta har økt med 600 prosent på fire år!

Ryanair, Europas største lavpris-selskap, har gått ut med en oppfordring til britiske flyplasser om å unngå å overskjenke passasjerer mens de venter på flyene sine.

Bakgrunnen er en sterk økning i uheldige episoder under flyvninger, der alkohol er en medvirkende årsak.

Ifølge en rapport fra Civil Aviation Authority (CAA) har antall episoder i lufta nærmest eksplodert de siste åra. Fra 2012 til 2016 er økningen av slike «uheldige episoder der alkohol er involvert» økt med hele 600 prosent på flyvninger fra britiske flyplasser.

Bare i perioden fra februar 2016 til februar i år ble 387 personer arrestert i forbindelse med bråk eller uakseptabel adferd i forbindelse med flyreiser fra Storbritannia. I samtlige tilfeller er alkohol trolig en medvirkende årsak til utfallet, skriver Huffpost Travel.

Krever kontroll

Ryanair har så definitivt hatt sin del av flyfylla, og har nå fått nok.

Selskapet krever at flyplassene tar grep og foreslår at disse tiltakene innføres:

  • Forbud mot salg av alkohol før klokka 10 på formiddagen.
  • Obligatorisk bruk av boardingkort ved kjøp av alkohol (på samme måte som når du kjøper taxfree). Etter kjøp av to alkoholenheter skal kunden nektes å kjøpe mer.

Ryanair har allerede tatt noen grep på egenhånd. Blant annet får passasjerer som flyr med selskapet fra Glasgow og Manchester til Alicante og Ibiza ikke lenger lov til å ta med seg taxfree-alkohol kjøp på flyplassen inn i flyet. Flaskene må enten oppbevares av personalet, eller etterlates.

- Urettferdig

- Det er fullstendig urettferdig at flyplassene skal profittere på ubegrenset salg av alkohol til passasjerer og overlate konsekvensene - og ikke minst sikkerhetsrisikoen - til flyselskapene, sier Ryanairs markedsdirektør Kenny Jacobs i en uttalelse.

- Det er et stort problem, spesielt med forsinkede fly, når flyplassene praktiserer ubegrenset salg av alkohol til passasjerene. Nå må de ta ansvar for å forhindre at dette fortsetter, sier Jacobs.