FRA KAOS TIL KONTROLL: Få med deg tipsene som gjør det til en lek å holde orden i hjemmet. Foto: Colourbox og Ikea
FRA KAOS TIL KONTROLL: Få med deg tipsene som gjør det til en lek å holde orden i hjemmet. Foto: Colourbox og IkeaVis mer

Ryddig hus på 20 minutter

Fullt mulig om du følger disse smarte tipsene.

Det er nok mange av oss som er i samme situasjon. Man ser seg rundt og tenker: Hvordan i alle dager har det blitt så rotete her? Stabler av papirer flyter på stuebordet, klesskapet truer med å eksplodere og man lurer på når var det egentlig stua begynte å se ut som et utstillingsvindu hos en leketøysforretning?

Januar er måneden for å rydde opp, få system i rotet og innarbeide rutiner som gjør at man kan unngå at huset konstant ser ut som en slagmark og ingen finner tingene sine når man trenger dem.

Det amerikanske Nettstedet The Nest foreslår mange forskjellige oppgaver du kan ta fatt på for å gjøre boligen din ryddigere og mer effektiv. Noen av disse tar sekunder, andre opp til 20 minutter, men resultatene blir garantert verdt mer enn innsatsen uansett:

Gjort på 30 sekunder: 1. Ta en kjapp opprydding i kjøkkenskuffene. Kniver holder seg skarpe lenger om de får ligge for seg selv, og matlaging blir mye mer effektivt når du vet hvor du finner ting på kjøkkenet.

2. Tomme plastposer har lett for å fylle opp skuffer og skap på kjøkken eller vaskerom. Samle alle sammen i en smart poseholder.

3. Rydd i smykkene dine. Vikle fra hverandre alle kjedene som har blitt rotet sammen, og heng disse på knagger på veggen eller inne i skapet. Du kommer til å spare tid neste gang du skal kle på deg.

LEKEKONTROLL: Gjør det til en lek å holde orden på barnerommene med fargerik og praktisk oppbevaring. Foto: Ikea
LEKEKONTROLL: Gjør det til en lek å holde orden på barnerommene med fargerik og praktisk oppbevaring. Foto: Ikea Vis mer

4. Fyll på med toalettpapir på badet. Da unngår du en krise med noen som plutselig oppdager at det er tomt for papir på det verst tenkelige tidspunkt, og så får du til enhver tid kontroll med når du trenger å kjøpe mer papir. Oppbevar i en pen beholder ved siden av toalettet.

5. Ta kontroll over fjernkontrollene. DVD, Blueray, X-Box; de aller fleste av oss har mange kontroller som til enhver tid flyter rundt på stuebordet. Hold orden på disse ved å oppbevare dem på et brett eller i en krukke eller vase på bordet. Eller gå til innkjøp av en fjernkontrollomme som kan henge over armlenet på sofaen.


Gjort på ett minutt: 1. Fest klistrekroker på innsiden av skapdøren under vasken på kjøkkenet. Nå vet du alltid hvor kjøkkenhåndkleet og gummihanskene henger.

2. Har du sykkelen i garasjen? Slå inn en spiker i veggen og heng opp hjelmen ved siden av, så vet du alltid hvor den er når du skal ut på tur.

3. Lei av å aldri nå tak i bokser og krydder som står bakerst i kjøkkenskapet? Sett alle disse på et snurrebrett inne i skapet, så kan du alltid få tak i akkurat det krydderet du er på jakt etter.

4. Gjør kjøkkenbenken både penere å se på og mer effektiv ved å sette fram ting du benytter ofte, som salt, pepper og olivenolje på et pent kakefat.

DELEGER: La alle i hjemmet ta ansvar for å holde orden. Foto: Produsenten og Alvhem Mäkleri
DELEGER: La alle i hjemmet ta ansvar for å holde orden. Foto: Produsenten og Alvhem Mäkleri Vis mer

5. Har du barn i leker-som-lager-lyd-alderen, har du garantert en hel haug med forskjellige typer batterier som flyter rundt omkring. Samle disse sammen i en gjennomsiktig oppbevaringsboks (Muji har mange til en rimelig penge). Oppbevar like batterier sammen.

6. Fargekoordiner klærne i klesskapet ditt slik at like farger henger sammen. Du vil spare tid neste gang du leter etter et antrekk som matcher. Og som en bonus vil skapet ditt se ryddigere ut også.


Gjort på 10 minutter: 1. Rydd opp i skokaoset. Oppbevar og gruppér etter type: høye hæler, flate sko, støvletter og joggesko, gjør plass til alle. Sko som du bruker sjeldnere kan plasseres lenger bak i skapet.

2. Rydd opp i bokhyller og vinduskarmer. Gruppér objekter sammen etter farge, det vil automatisk gjøre at ting ser ryddigere ut.

3. Rydd opp i kjøkkenskapene. Ta for deg skap for skap. Kast alt som er gått ut på dato. Gruppér glass etter innhold og samhørighet. Alt med kortest holdbarhetsdato må få stå fremst i skapet. Har du høye skap, kan det lønne seg å investere i en hylledeler. (Disse finner du hos en kjøkkenforhandler eller f.eks. Ikea.)

4. Med bed-rollere får du oppbevart mer under senga. Sengetøy, pledd og ekstra håndklær til gjester kan være praktisk å oppbevare her.

GANGEN: Gangen er et godt sted å begynne når du skal bli mer organisert. Pass på å ha nok knagger og kroker slik at alt kan få en fast plass. Foto: Ting og Ikea
GANGEN: Gangen er et godt sted å begynne når du skal bli mer organisert. Pass på å ha nok knagger og kroker slik at alt kan få en fast plass. Foto: Ting og Ikea Vis mer

5. Lim en magnet på en liten lommelykt og fest på sikringsskapet. Neste gang en sikring ryker, trenger du ikke kaste bort tid med å jakte på lommelykta før du får i gang strømmen igjen.


Gjort på 20 minutter: 1. Rydd opp på skrivebordet eller hjemmekontoret. Tørk av tastaturet og tøm ut smuler og støv. Tørk også støv av selve datamaskinen. Arkiver papirer, regninger, kvitteringer og annet viktig som ligger og slenger. Merk permer og gjør det lettere å finne fram neste gang du trenger noe.

2. Sett opp flere hyller og kroker der du har plass. Man får aldri for mye oppbevaringsplass.

3. Arkiver og ta vare på bilder og ferieminner. Bruk pene bokser (House Doctor har mange med tøft retromønster, Muji og Ikea har enkle hvite) og gjem unna bilder, billettstumper, fine småstein og skjell og andre ting du ønsker å ta vare på.

Skape rom og finne plass Det er en utfordring i de fleste hjem, ikke bare for de som bor kompakt, å holde orden og å skape plass. Hos Ikea har man skjønt hvor viktig orden og ryddighet er for folks trivsel, og 2012-katalogen, som ble lansert i fjor høst, har nettopp «skap plass» som tema.

- Et ryddig hjem er sammen med sosialt samvær det som gjør at nordmenn trives i hjemmet. Vi søker etter løsninger som skaper plass til både fellestid og egentid, lagring og fritidsinteresser, forklarer interiørgiganten i sin pressemelding.

I en undersøkelse utført av Norstat for Ikea sier nordmenn nemlig at det de trenger mest av alt hjemme, er gode løsninger som skaper mer plass. Dette er en fellesnevner på tvers av landsdeler, kjønn og aldersgrupper

Proffe råd Appleshine Lifestyle Organization er et profesjonelt organiseringsfirma som til daglig hjelper stressede og trangt-boende newyorkere med å få ryddigere hjem. Og de bor ofte i mini-leiligheter, så her er det mye å lære.

PØS PÅ: Knagger og hyller gjør det lettere å finne en fast plass til alle klær og ting.  Foto: Alvhem Mäkleri og Ikea
PØS PÅ: Knagger og hyller gjør det lettere å finne en fast plass til alle klær og ting. Foto: Alvhem Mäkleri og Ikea Vis mer

Nylig røpet grunnlegger Amelia Meena noen av sine beste organiseringstips til den populære interiørbloggen Apartment Therapy:

1. Begynn med å alltid plukke opp etter deg selv. Her må man ta seg selv litt i nakken og være sin egen vokter. Ikke la rot få bygge seg opp.

2. Pass på at alle ting i hjemmet har sin faste plass. Og sett dem tilbake dit når de har vært i bruk et annet sted.

3. Ta en grovrydding fire-fem ganger i året - og kvitt deg med alt du ikke har bruk for.

4. Utnytt kriker, kroker og høyde på skap eller rom med smarte hyller for oppbevaring.

OVERSIKT: Velg oppbevaring som gjør det enkelt å holde oversikten over hva som skal hvor.  Foto: Ikea og Alvhem Mäkleri
OVERSIKT: Velg oppbevaring som gjør det enkelt å holde oversikten over hva som skal hvor. Foto: Ikea og Alvhem Mäkleri Vis mer

5. Ikke la prisen du betalte for en ting hindre deg i å kvitte deg med den. Fokuser heller på hva du bruker i dag, og hva du trenger i hjemmet ditt.


Andre smarte småtips Krøll på tråden

Hører du til dem som må dra litt i alle ledningene for å finne ut av hvilken som ender opp hvor - og i hvilken maskin? Da kan det kanskje være smart å merke ledningene. Sett på en liten tapebit hvor du skriver på hva hver enkelt ledning hører til - eller print ut med en Dymo-maskin.

Post
Lag deg en fast poststasjon, hvor all post som kommer inn i huset legges. Dette passer fint å ha i gangen eller et fast sted på for eksempel kjøkkenet. Sett opp en hylle om du ikke har et sted som passer. En brevholder eller postholder holder full kontroll på hva som er åpnet og hva som ikke er det, hva som må besvares og hva som kan gå rett i søpla.

Skuffesystem
Alle klesplagg du oppbevarer i skuffer burde grupperes etter type. Skuffedelere i forskjellige størrelser gjør det enkelt å skille undertøy fra nattkjoler, og sokker fra strømpebukser. Ikea og Granit har et godt utvalg.

Skittentøy
Om dere er flere i familien, kan det kanskje være en idé med flere skittentøykurver. Investér gjerne i slike som gjør det lett å sortere tøyet før det skal i vaskemaskinen. En snart idé for deg med barn kan være å henge en skittentøypose på en krok på barnas rom. Så kan de selv ta med posen til vaskerommet når den er full. H&M har billige tøyposer med kul design.

BOKSER: Kjøp smarte esker og bokser for oppbevaring av alskens småting.  Foto: Granit og Ikea
BOKSER: Kjøp smarte esker og bokser for oppbevaring av alskens småting. Foto: Granit og Ikea Vis mer

Klistrelapper
En Dymo-maskin eller klistrelapper er din beste venn når det gjelder å holde orden i heimen. Merk bokser, esker, foldere og permer med hva de inneholder, og det blir så mye lettere å holde orden og finne det du er på jakt etter. Du finner både maskin og lapper på Granit og Clas Ohlson.

Nøkler
Hvor mange minutter av livet ditt har du ikke kastet bort allerede med å lete etter nøkler? Nok er nok. Finn et fast sted til alle husets nøkler, helst i umiddelbar nærhet til ytterdøren, og gjør det til en vane å legge disse fra deg med en gang du kommer inn. Nøkkelholdere finner du i alle mulige design og prisklasser. Designtorget har kule små fuglehus til dette formålet.

Kilder: The Nest, Good Housekeeping, Woman's Day og Organizing Junkie

Les også: Test deg selv: Har du et normalt forhold til rengjøring?
Vask huset med bakepulver og eddik
Dette husmortrikset bør du kunne

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

HOLD OVERSIKT: Denne smarte kalenderen gjør det lettere å holde orden på familien. Kombiner med smart oppbevaring og du er på god vei mot et ryddigere hus. Foto: Hviit/Ferm Living og Ikea
HOLD OVERSIKT: Denne smarte kalenderen gjør det lettere å holde orden på familien. Kombiner med smart oppbevaring og du er på god vei mot et ryddigere hus. Foto: Hviit/Ferm Living og Ikea Vis mer
RYDD OPP I DAG: Ta kontroll over kaoset en gang for alle. Foto: Country Living og Ikea
RYDD OPP I DAG: Ta kontroll over kaoset en gang for alle. Foto: Country Living og Ikea Vis mer