Ryddigere gang med smart oppbevaring

Store forandringer - se bildene før og etter.

FØR OG ETTER: Se hvordan gangen ble ryddig og funksjonell med god hjelp fra interiørarkitekten. Foto: Privat og Jan Larsen
FØR OG ETTER: Se hvordan gangen ble ryddig og funksjonell med god hjelp fra interiørarkitekten. Foto: Privat og Jan LarsenVis mer

Plassmangel og dårlige oppbevaringsmuligheterer et velkjent problem for mange, spesielt på hytta.

Rommene, gulvplassen og skapene er gjerne små, noe som ofte resulterer i oppsamlet rot og kaos.

Særlig gangen og boden kan være utfordrende å holde ryddig, med skisko, utsyr og yttertøy til hele familien. Men det trenger ikke å være så vanskelig å finne gode systemer og funksjonelle løsninger for oppbevaring.

RYDDET I BODEN: Med hyller, knagger og enkle løsninger får du orden på rotet i boden. Foto: Inger Ystgaard og Frode Larsen
RYDDET I BODEN: Med hyller, knagger og enkle løsninger får du orden på rotet i boden. Foto: Inger Ystgaard og Frode Larsen Vis mer

Interiørarkitekt Inger Ystgaard har i samarbeid med Hytteliv funnet mange smarte oppbevaringsløsninger til både gang og bod.

Orden i gangen Familien Myhren synes det var utfordrende å innrede gangen praktisk og funksjonelt med tanke på oppbevaring av sko og yttertøy.

- Det var viktig for oss å ha god plass til å henge opp jakker og annet. Vi fikk satt opp et skap til å gjemme bort saker og ting, noe som var viktig for oss, forklarer hytteeier Kjersti Myhren.

De ønsket et sted å sitte på når de skulle ta av og på skoene sine, samt en løsning for tørking av votter og sokker. De ville også gjerne at sønnen på snart fire år skulle få mulighet til å henge fra seg sitt eget tøy.

TIL TØRK: Smarte kroker kan brukes til votter, luer eller tøfler. Krokene er fra Kid Interiør. Foto: Jan Larsen
TIL TØRK: Smarte kroker kan brukes til votter, luer eller tøfler. Krokene er fra Kid Interiør. Foto: Jan Larsen Vis mer

Inger Ystgaard innførte flere smarte ideer til gangen, som nå fremstår både funksjonell og stilig. En god kiste med oppbevaring og sitteplasser løste flere problemer.

- En slik benk er utrolig praktisk, siden den får to viktige funksjoner. Den er et smart sittemøbel til av- og påkledning, og den har god plass til oppbevaring. Kurver kan også være lure elementer i gangen, siden de kan romme mye uten å ta for stor plass, forklarer Inger Ystgaard.

Sønnen har fått sine egne knagger til yttertøy, og dermed blir hele veggen utnyttet maksimalt. Smarte kroker kan festes på garderobestangen og brukes til tørking av klær og oppbevaring av tøfler.

Hytteeierne er fornøyde med de nye løsningene.

TIL MINSTEMANN: Ved å sette opp kroker i en lavere høyde, kan barna selv henge fra seg klærne. Hele veggen blir da utnyttet. En tøff genser er en dekorasjon i seg selv. Foto: Jan Larsen
TIL MINSTEMANN: Ved å sette opp kroker i en lavere høyde, kan barna selv henge fra seg klærne. Hele veggen blir da utnyttet. En tøff genser er en dekorasjon i seg selv. Foto: Jan Larsen Vis mer

- Gangen er maksimalt utnyttet, og vi har fått de løsningene vi ønsket oss, forteller de.

Praktisk bod Boden har lett for å bli en uoversiktelig oppsamlingsplass for alt mulig. Litt opprydning og noen enkle grep kan gi et praktisk og funksjonelt system.

Den vinterisolerte boden ligger rett ved siden av inngangspartiet. Derfor er det praktisk å bruke den til mer enn verktøy og malingsbokser. Hyllene fungerer både som arbeidsbenk og til oppbevaring av alt fra skiutstyr til fiskestenger. Under sikringsskapet er det skrudd opp kroker med plass til tursekker.

Praktisk oppheng og tørr ved På den varmeste veggen, som vender inn mot hytta, er det skrudd opp kroker til klær. Trekroken kan du lage selv av en tykk grein i passe lengde.

Så borer du et hull og spikker til en tynnere grein som passer i hullet. Bruk litt trelim for sikkerhets skyld. Hvis du ikke er særlig praktisk, kan du kjøpe trekrokene på Verket Interiør.

Ryddig skap Små skap og boder til oppbevaring har lett for å bli rotete og uoversiktelige og krever praktiske løsninger. Med smarte hyller og kroker kan den lille plassen utnyttes maksimalt. Her er to små hyller skrudd opp på endeveggen og gir plass til vaskemiddler, kluter og lyspærer.

SKAP: I små skap og boder gjelder det å finne gode løsninger som utnytter plassen. Foto: Frode Larsen
SKAP: I små skap og boder gjelder det å finne gode løsninger som utnytter plassen. Foto: Frode Larsen Vis mer

Under den ene hyllen er det plass til langkost og under den andre er det skrudd fast en kraftig krok som vaskebøtta henger i. En liten søppelbeholder med lokk er spesialdesignet for hjørner og på veggen henger en oppbevaringspose i vaskbar tekstil med plass til familiens tøffler.

Tøft tøffelskap Et sikringsskap tar seg aldri særlig godt ut verken på hytta eller hjemme. Her er det bygget et smalt skap rundt sikringsskapet, slik at det blir godt skjult. På de grunne hyllene står tovede tøfler i alle regnbuens restegarnfarger.

Les også:
Ni smarte oppbevaringsløsninger
Her er de kuleste interiørbildene
Ekspertens oppbevaringsløsninger
Den beste aldersforskjellen mellom barna

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

HYLLER OG KROKER: Hyller og kroker på veggen utnytter den lille plassen i skapet på en fornuftig måte og frigjør gulvplassen. Foto: Frode Larsen
HYLLER OG KROKER: Hyller og kroker på veggen utnytter den lille plassen i skapet på en fornuftig måte og frigjør gulvplassen. Foto: Frode Larsen Vis mer
FLERE FUNKSJONER: Sikringsskapet kan bli skjult med et skap rundt som også kan brukes til oppbevaring av tøfler og annet. Foto: Frode Larsen
FLERE FUNKSJONER: Sikringsskapet kan bli skjult med et skap rundt som også kan brukes til oppbevaring av tøfler og annet. Foto: Frode Larsen Vis mer