Ryggsekker og telt til noen hundrelapper

Vi har testet om det holder mål.

BILLIG UTSTYR TIL TUREN: Villmarkslivs testpanel har tatt billigutstyret ut på tur. FOTO: John Arne Tungen
BILLIG UTSTYR TIL TUREN: Villmarkslivs testpanel har tatt billigutstyret ut på tur. FOTO: John Arne TungenVis mer

En enkelt kikkert kan koste 10.000 kroner, en tykk dunjakke over 4000 kroner og en isolert skalljakke over 5000 kroner.

Weekendsekker på 50-60 liter koster gjerne mellom 1200 og 3500 kroner og et helårstelt mellom 3000 og 9000 kroner . Hva om du ikke trenger sekker og telt av den aller beste kvaliteten? Må det da være så dyrt? Vi har testet noen av billigproduktene.

Vi tok for oss lavpriskjeder og produsenter kjent for rimelig friluftsutstyr og plukket ut fire termoser under 100 kroner, fire rimelige soveposer og fem liggeunderlag samt de sekkene og teltene du kan lese om her.

Tidligere har vi også satt sammen en oversikt over produkter utmerket som "mye for pengene" fra ulike slags testsamlinger av friluftsutstyr.

Det finnes flere aktuelle produkter innenfor de ulike gruppene, men de butikkjedene og produktene vi har valgt ut, er velkjente på det norske markedet og tilgjengelige i store deler av landet.

Produktene er valgt ut med tanke på pris. På sekker satte vi maksimumsprisen til ca. 500 kroner, på telt satte vi grensen ved 800 kroner. Dette er veldig mye billigere enn friluftsutstyret Villmarksliv vanligvis tester.

Ryggsekker Det er selvsagt store forskjeller i kvalitet på dyre og billige sekker. Den viktigste forskjellen mellom billig og dyrt gjelder bæresystemet. Noen av de billige sekkene i denne testen har helt klart noen svakheter med tanke på slitestyrke. Samtidig er det et par av sekkene som gir mye for pengene, så lenge man ikke bærer for tungt.

De beste ryggsekkene, Globe Ryggsekk 60 liter og Asaklitt Ryggsekk 65 liter, får begge terningkast 3.

Globe Ryggsekk fra Jula koster 299,- kroner. Asaklitt Ryggsekk fra Clas Ohlson koster 379,- kroner. Biltemas 50-literssekk kommer dårligst ut i testen av ryggsekker til friluftsbruk.

Slik testet vi ryggsekkene Vi har brukt sekkene på ulike turer til fots i variert terreng. Det er noe forskjell i volum på sekkene, slik at vi har tilpasset vektbelastningen til dette.

Telt Det er kanskje her vi har størst betenkeligheter med å fire på kvalitet for å komme lavt i pris.

Samtidig må du selvsagt vurdere hva teltet skal brukes til.

Hvis du kun skal bruke teltet på en vanlig campingplass, trenger du ikke stille høye krav til vindstabilitet, vanntetthet, egenvekt, hvor fort det går å sette det opp osv.

Men skal du litt utenfor allfarvei, bære teltet med deg i sekken og må regne med å oppleve både regn og vind, bør du nok bruke en vesentlig del av utstyrspotten til teltkjøpet.

Høy egenvekt i forhold til vindstabilitet og størrelse er en fellesnevner for de fire teltene vi har testet. Andre momenter som går igjen sammenlignet med mer påkostede telt, er bl.a. praktiske og tekniske løsninger i forbindelse med plugg- og bardunfester, størrelse og betjening av ventiler, bruk av myggnetting, innfesting av innertelt og oppsetting.

Det beste teltet i testen er Basecamp Dovre 3 fra Missing Link Group - et greit telt til sommerturer, og som koster 799,- kroner. Kjøper du Globe Telt fra Jula får du mye for pengene - teltet koster 499,- kroner. Slik testet vi teltene Teltene er brukt på ulike turer kun på barmark. Været har selvsagt variert, men teltene har til tider vært utsatt for ganske kraftig regn.

Dette er ikke telt som er beregnet på de tøffeste turene, og vi har derfor heller ikke testet opp mot det. I tillegg til vanlig praktisk bruk ble alle teltene slått opp i en felles testcamp hvor vanntetthet, vindstabilitet og praktiske og tekniske løsninger ble vurdert og sammenlignet.

Vi gjorde også kontrollmålinger av teltene i denne campen. Mål og vekt som er oppgitt er gjort av oss, og kan nok avvike noe fra det leverandørene opererer med.

LES OGSÅ: Her finner du testvinnerne billigst til jul

Dunjakke med ny varmeteknologi

Denne lommelykten skal du kjøpe i julegave

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Globe Ryggsekk Mye for pengene Karakter: 3/6 Produsent: Jula Pris: 299 Asaklitt Ryggsekk Mye for pengene Karakter: 3/6 Produsent: Clas Ohlson Pris: 379 Gaupa Femund Ryggsekk En grei sekk om den brukes litt forsiktig og man ikke bærer for tungt. Karakter: 2/6 Produsent: Ultimo Outdoor AS Pris: 399 Biltema Ryggsekk Styr unna. Karakter: 1/6 Produsent: Biltema Pris: 199 Basecamp Dovre 3 Mye for pengene. Karakter: 3/6 Produsent: Missing Link Group AS Pris: 799 Globe Telt Et greit telt til lett sommerbruk om du ikke skal bære langt. Karakter: 2/6 Produsent: Jula Pris: 499 Asaklitt Telt Anbefales ikke til friluftsbruk, men kanskje et ok festivaltelt. Karakter: 1/6 Produsent: Clas Ohlson Pris: 649 Kevon Kuppeltelt Lite telt med dårlig vanntetthet. Karakter: 1/6 Produsent: Biltema Pris: 399