GJESTEMAT :   Skal du lage mat til mange, er ei stor lapskausgryte et enkelt og smakfullt alternativ. Denne varianten har Dagbladets kokk, Karla Siverts, kokt på oksekjaker. Foto: METTE MØLLER
GJESTEMAT : Skal du lage mat til mange, er ei stor lapskausgryte et enkelt og smakfullt alternativ. Denne varianten har Dagbladets kokk, Karla Siverts, kokt på oksekjaker. Foto: METTE MØLLERVis mer

Rykende varm og velduftende lapskaus er perfekt høstmat

Lett å like for både store og små.

• Flere matsaker på db.no/mat
Vi har mange fine mattradisjoner i Norge som vi kan være stolte av, og mange av rettene lager vi faktisk ofte om høsten.

Kanskje er det fordi vi da tar oss ekstra tid til å kose oss inne på et lunt kjøkken mens regnet trommer og vinden suser ute?

Grytemat Ei stor gryte med real lapskaus er noe av det beste Dagbladets kokk Karla Siverts vet.

- Vi må ikke undervurdere lapskaus - det er jo så godt! Jeg liker å koke kjøtt, og er generelt veldig glad i kokt kjøtt. Lapskaus er morsomt å lage, og jeg varierer både med type kokekjøtt og grønnsaker, sier Siverts.

Hun rører i ei dampende gryte med fristende lapskaus, kokt på oksekjaker og tilsatt blant annet løk, gulrøtter, poteter og purre.

- Det er fint å samle råvarer som passer sammen i ei gryte. Du bevarer alle de gode smakene, og også alle næringsstoffene, sier Siverts.

Klassikeren egner seg også fint som selskapsmat, og prøv gjerne Karla Siverts oppskrift på hjemmebakt flatbrød - det smaker nydelig ved siden av!

HJEMMELAGET FLATBRØD
Karla lager aller helst flatbrødet sjøl. Prøv flatbrød med god røkelaks og sennep- og dillrømme, det er en super forrett.

SUPER FORRETT :  Hjemmelaget flatbrød med røkelaks. Foto: METTE MØLLER
SUPER FORRETT : Hjemmelaget flatbrød med røkelaks. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Du trenger:
100 g hvetemel
100 g finmalt rugmel
100 g finmalt speltmel
1 ts salt
1 ts finmalt karve
lunkent vann

Slik gjør du:
1. Ha mel, salt og krydder i en miksebolle, start eltekroken og ha i vann til det blir en fast deig. Blir det for mye væske kan du ha i litt mer mel. Du kan også elte for hånd, men pass på at deigen blir fast og seig.

2. La deigen hvile i minst en halvtime i kjøleskap.

3. Kjevle deigen tynt på pastamaskin eller med kjevle. Stek i stekepanne eller på takke, på middels varme, til flatbrødene er helt sprø! De kan også gjøres ferdig i ovnen.

4. Del de nystekte flatbrødene opp i firkanter, og legg tynne skiver røkelaks og litt sennep- og dillrømme.

LAPSKAUS-FAN : Dagbladets kokk Karla Siverts, er glad i lapskaus og kjøttretter som koker lenge.Foto: METTE MØLLER
LAPSKAUS-FAN : Dagbladets kokk Karla Siverts, er glad i lapskaus og kjøttretter som koker lenge.Foto: METTE MØLLER Vis mer

Sennep- og dillrømme:
6 ss seterrømme
1 ss dijonsennep
1 ts olivenolje
2 ss finhakket dill
Sitronsaft
Salt og pepper

Slik gjør du:
1. Bland alt sammen, og smak til med sitron, salt og pepper.

LAPSKAUS PÅ OKSEKJAKER
Siverts har brukt oksekjaker i denne oppskriften, men du kan bruke annet kokekjøtt av storfe, som bog eller høyrygg - eller lettsaltet eller røkt svineknoke.

Du trenger:
800 g oksekjaker (eller annet kokekjøtt)
Nøytral olje
4 fedd hvitløk, hakket
2 laurbærblader
10 pepperkorn
1 gul løk, hakket
4 gulrøtter, i biter
1/2 kg poteter, i biter
1 liten purreløk, grovt kuttet
Salt og pepper
Smør til steking
4 kvaster persille, finhakket
Vann

Slik gjør du:

1. Kutt kjakene i grove biter, brun dem godt i en panne med nøytral olje. Ha på hvitløk, pepper, laurbær og en klatt smør og fres i 2-3 minutter. Hell på vann så det dekker godt over kjøttet.

2. Kok i rundt 2 timer til kjakene er møre.

HØSTMAT:  Plommeterte egentlig en fyrstekake med plommer. Terten smaker ekstra godt når den er litt lun. Foto: METTE MØLLER
HØSTMAT: Plommeterte egentlig en fyrstekake med plommer. Terten smaker ekstra godt når den er litt lun. Foto: METTE MØLLER Vis mer

3. Ha i grønnsakene og kok dem godt møre. Hell eventuelt av litt av kraften, så det hele blir en deilig grov mos! Smak til med salt og pepper og strø persille over det hele.

PLOMMETERTE
Dette er noe så deilig som en fyrstekake med plommer. Den smaker ekstra godt når den er litt lun.

Du trenger:
4 røde plommer, uten stein og delt i 2

Tertebunn:

150 g hvetemel
100 g kaldt smør, i små terninger
100 g melis
1 lite egg

Slik gjør du:
1. Smuldre mel, smør og melis sammen i en bolle. Kna så egget inn i deigen. Dette kan gjerne gjøres i kjøkkenmaskin.

2. Pakk deigen inn i plastfolie og la den ligge å hvile, helst i minst 2 timer.

LANGKOKT. Lapskaus er herlig høstmat. Foto: METTE MØLLER
LANGKOKT. Lapskaus er herlig høstmat. Foto: METTE MØLLER Vis mer

3. Kjevle ut deigen tynt. Kle en smurt terteform med deigen både i bunn og kant, kutt av det overflødige.

4. La den gjerne stå og hvile i kjøleskapet til du er klar til å fylle den med mandelmassen.

Mandelfyll:
220 g mandler
200 g sukker
20 g smør, smeltet
1 eggeplomme
1 egg
1/2 dl kremfløte

Slik gjør du:
1. Kjør mandlene fint i en hurtighakker. Bland så i sukkeret og hell i smøret. Bland de siste ingrediensene og vend inn i mandelmassen.

2. Sett stekeovnen på 170 grader. Fyll mandelmassen i terteformen.

FRUKT :  Plommer spises ofte rå.  Å bruke dem i bakst eller som her, nedlagt på glass, hever den fine smaken. Foto: METTE MØLLER
FRUKT : Plommer spises ofte rå. Å bruke dem i bakst eller som her, nedlagt på glass, hever den fine smaken. Foto: METTE MØLLER Vis mer

3.Dytt plommene, med skinnsiden opp, ned i mandelmassen. Stek til kaken er gyllen, omlag 40 minutter. Avkjøl i romtemperatur.