GRATIS: Det flyter i champagne i loungen for suitegjester og VIP-er. Det kan være enklere enn du tror å nyte godt av rederienes særfordeler. Foto: EIVIND PEDERSEN
GRATIS: Det flyter i champagne i loungen for suitegjester og VIP-er. Det kan være enklere enn du tror å nyte godt av rederienes særfordeler. Foto: EIVIND PEDERSENVis mer

Ryktene går så fort at de ansatte på kort tid vet hvem som er cruisets brysomme gjester

33 knep som gir deg mer igjen for pengene.

• Flere reisesaker på db.no/reise.
(Dagbladet): Drømmer du om å tilbringe noen kalde høst- eller vinteruker på et luksusskip i eksotisk farvann?

Noen av disse tipsene vil spare deg for mange penger, andre sparer deg for ergrelser.

Selv for en erfaren cruisefarer som Dagbladets reisereporter, er det feller å gå i.

1. Bestill i god tid. Gjerne 6-12 måneder før avgang. Eller ta sjansen på at du like før avgang klarer å snappe en billigbillett foran nesa på tusenvis av andre etternølere.

Rederiene selger ofte rimelige billetter, fremfor å seile med tomme lugarer.

Her er tre nettsteder du kan bruke: lastminutetravel.com, lastminute.com og travelzoo.com.

2. Sjekk prisene etter at du har bestilt. Finner du billigere billett, ta kontakt med rederiet og forlang samme pris. Eventuelt avbestill billetten og kjøp ny.

Bli medlem av rederiets lojalitetsprogram (likner flyselskapenes bonusprogrammer).

3. Før bestilling er det smart å sjekke dekksplanene.

Skygg unna lugarer som ligger rett under soldekket eller der middagsgjester spiser ved bassenget.

Lyden av stoler og solsenger som blir dradd er ganske hørbart.

4. Kjøp cruise utenom høysesongene. Da sparer du minst en tiendedel av prisen. Ofte mye mer.

Karibia:
September og oktober, begynnelsen av desember og begynnelsen av januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PARADIS: Hvis du vil være turist på et cruiseskip som dette, og seile inn til San Juan på den karibiske øya Puerto Rico, er det noen knep som er nyttige å kunne. Foto: EIVIND PEDERSEN
PARADIS: Hvis du vil være turist på et cruiseskip som dette, og seile inn til San Juan på den karibiske øya Puerto Rico, er det noen knep som er nyttige å kunne. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Europa:
Midten av mars og ut april, samt september-desember.

Alaska:
Mai og september.

Husk: Det er billigst når ungene er på skolen!

5. Transatlantiske cruise er alltid rimelige. Gå gjerne opp i lugarklasse.

Husk at suitegjester får mange fordeler, som ellers er forbeholdt cruiseveteraner med øverste nivå på lojalitetskortet.

6. Alle suite-passasjerer får ekstra goder, som varierer fra rederi til rederi.

Alt fra champagne og kanapeer på lugaren, til egen lounge med fri bar.

Dessuten fordeler som kan være prioritert om bord- og ilandstigning, de beste plassene ved poolen og på show, du kan sitte i tilbaketrukne og stille områder til frokost og lunsj, full restaurantmeny og vinliste på room service (ordinære passasjerer får bare velge i enkle retter), egne badekåper og gratis stryking av klær.

7. Rekk skipet. Årlig blir tusenvis av passasjerer akterutseilt.

Ankom avreisehavnen gjerne en dag eller to på forhånd. Flyforsinkelser kan gi deg en dårlig start på ferien.

Dessuten er det smart å roe seg ned, gjerne nyte en sen og lang frokost på avreisedagen.

8. Vær tidlig ute! Kom gjerne en halv time før innsjekkingen offisielt starter. Da unngår du de verste køene og kommer først om bord.

SERVICE:  De hvite hanskene er på når det serveres afternoon tea. Mannskapsmedlemmene setter likevel pris på at du slår av en prat. Sjansen er stor for at de husker deg til neste gang og yter litt ekstra god service. Foto: EIVIND PEDERSEN
SERVICE: De hvite hanskene er på når det serveres afternoon tea. Mannskapsmedlemmene setter likevel pris på at du slår av en prat. Sjansen er stor for at de husker deg til neste gang og yter litt ekstra god service. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Ta gjerne en runde på skipet og gjør deg kjent før det fylles opp. Deretter går du til lunsj, før rushet starter.

Slikt gir deg en god cruisefølelse.

9. Vær renslig. Vask hendene så ofte at det nesten er flaut. Bruk i tillegg spritdispenserne.

Gjør alt du kan for å hindre at du blir smittet av norovirus eller andre smittsomme sykdommer som stortrives på cruiseskip.

10. Unngå håndkontakt i ansiktet. Da beskytter du deg mot bakterier som du kan ha plukket opp ved å berøre noe som hundrevis av andre har vært borte i.

Eksempel: Bruk aldri fingertuppen på heisknappen - det er bedre å bruke et fingerledd.

Prøv å gå i trappene uten å ta i rekkverket.

11. Legg alle sure mine hjemme. Du oppnår best service ved å smile, selv når du har noe å klage over.

Selv på enorme skip med tusenvis av ansatte, går jungeltelegrafen og i løpet av svært kort tid vet hele mannskapet hvem som er cruisets brysomme gjester.

Da får du ihvertfall ingen spesielt god service!

12. Husk at mannskapet jobber knallhardt for å gi deg en fin opplevelse. Likevel; jobben blir rutinemessig når tusenvis av ansikter farer forbi.

Kunsten er å bli sett og gjenkjent i mengden. Et sikkert knep er å slå av en prat, vis at du bryr deg om mannskapsmedlemmet som menneske.

PÅ REKKE OG RAD: Cruiseskip i stim på St. Maarten.
Foto: EIVIND PEDERSEN
PÅ REKKE OG RAD: Cruiseskip i stim på St. Maarten. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Vis interesse for hvordan det er på hjemstedet eller i familien. Da blir du husket til neste gang og får god service av dine nye venner.

Det dummeste du kan gjøre er å klage til bartenderen første dag at det er for lite alkohol i drinken. Da får du neppe bedre service resten av cruiset.

13. Få en god tone med lugarbetjeningen. Ta med et par gaveposer med særnorske spesialiteter. Slikt blir alltid høyt verdsatt.

14. Ta med deg noen klistrelapper. Legg igjen beskjeder på lugaren dersom du ønsker mer is, håndklær eller rett og slett vil takke for god service.

15. Skal du besøke havner som kanskje ikke er kjent for god mat?

Bestill i stedet romservice til et klokkeslett etter at du har kommet om bord igjen.

Da sparer du både penger og unngår dårlige matopplevelser.

16. Skal du på tidlige utflukter?

Bestill frokost på rommet.

Slik unngår du å havne i lang kø på frokostbuffeen og kanskje mister hele utflukten.

17. Vil du ha et spesielt godt bord for to i spisesalen?

Møt opp litt før åpningstid første kvelden og vær spesielt hyggelig med hovmesteren, så ordner det seg som regel.

18. De fleste cruiseskip ruller litt i sjøgang.

Blir du lett sjøsyk, så sett deg midtskips, nærmest mulig vannlinjen. Der er det minst bevegelse.

La kroppen følge skipets bevegelser uten å gjøre motstand. Mange føler seg bedre ved å feste blikket mot horisonten.

19. Reiser du med små barn?

De fleste skip har leker som du kan låne med til lugaren.

Dessuten et visst utvalg av kost som er tilpasset de minste.

20. Vil du ha god duft på lugaren?

Ta med deg noen duftperler! Husk at stearinlys er strengt forbudt. Det samme gjelder strykejern.

Vil du ha ekstra god luft, så ta med deg en liten bordvifte.

21. Ta med deg et grenuttak med flere stikkontakter, gjerne også en adapter.

De fleste lugarer har ett strømuttak.

Med grenuttak kan du samtidig lade både telefonen, kameraet og PC-en.

22. De fleste ordinære lugarene har minimal skapplass.

Putt derfor en regulerbar gardinstang i kofferten.

RYKTEBØRS: Slik ser det ut på de nederste dekkene på «Oasis of the Seas» der mannskapet holder til. Et favorittemne på frivaktene er å snakke om passasjerer som oppfører seg dårlig og er sure og grinete. Det tar ikke lang tid før «alle» vet hvem det gjelder. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG.
RYKTEBØRS: Slik ser det ut på de nederste dekkene på «Oasis of the Seas» der mannskapet holder til. Et favorittemne på frivaktene er å snakke om passasjerer som oppfører seg dårlig og er sure og grinete. Det tar ikke lang tid før «alle» vet hvem det gjelder. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG. Vis mer

Slik får du ekstra plass til å henge klær.

23. Har du lyst på spaopplevelser? De laveste prisene får du når skipet ligger i havn. Da kan du gjøre røverkjøp, langt under halv pris.

24. Ta med deg en liten rull toalettpapir når du går i land. Ikke alle avtreder har samme standard som i Norge.

25. Det er god butikk å gå noen ekstra kvartaler i anløpshavnene.

Prisnivået er lavere enn i de travleste turistgatene.

Dette gjelder både i forretninger og prisen på Internett-kafeene.

26. Det er billigere å bestille en sekspakning øl eller en vinflaske fra room service, enn å kjøpe i baren.

27. Kjøp mineralvann i land.

Mange steder får du kjøpt et brett cola for en femtilapp.

Det er kjempebillig i forhold til skipenes mineralvannpakker. (De fleste rederier tillater ikke at du bringer alkohol om bord).

28. Verdisaker bør låses inn i safen.

Større gjenstander, som PC-er og lignende bør legges i en låst koffert.

Det er fort gjort for uvedkommende å stikke inn på lugaren når døra står åpen i forbindelse med rengjøring.

29. For å unngå endeløse køer på utsjekkingsdagen, er det smart å be om å få en utskrift av regningen dagen i forveien. Da kan du i ro og mak ordne opp i eventuelle feilføringer.

30. Bestill ditt neste cruise om bord. Noen rederier tilbyr opptil 1000-1500 kroner i avslag. De fleste tilbakebetaler forskuddet, dersom du senere velger å avbestille.

Bestiller du to-tre cruise, får du ekstra gode priser. Husk at selgerne får provisjon av salget og gjerne vil selge deg de dyreste lugarklassene.

STORSLÅTT: Du kan oppleve matkunst av høy klasse på cruise. Foto: EIVIND PEDERSEN
STORSLÅTT: Du kan oppleve matkunst av høy klasse på cruise. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Begynn gjerne på øverste hylle og få med deg ekstra fordeler, selv om du ender på en innvendig lugar.

31. De fleste rederier tilbyr en gratis plass til reiselederen når flere enn 15 passasjerer reiser sammen.

32. Ikke overlat til rederiene å skaffe deg flytransport og eventuelle hotellrom før eller etter cruiset.

Du finner vanligvis bedre priser ved å være ditt eget reisebyrå.

Sjekk uansett de oppgitte prisene med hva du selv finner på nettet!

33. Kjøp en «back-to-back»-reise. Hvis du har tid til overs, får du svært gode priser dersom du reiser på to cruise etter hverandre. Eller du kan dra på transatlantisk cruise og deretter en ukes cruise i Karibia, alt for en svært rimelig penge.

SKIPSKOST: På cruise kan du utprøve nye retter - eller nyte favorittene dine. Foto: EIVIND PEDERSEN
SKIPSKOST: På cruise kan du utprøve nye retter - eller nyte favorittene dine. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer
SERVICE: Bare korttenkte passasjerer velger å klage til bartenderen første kvelden om at det er for lite alkohol i drinken. Da oppnår du naturligvis garantert ikke bedre service på resten av turen. Foto: EIVIND PEDERSEN
SERVICE: Bare korttenkte passasjerer velger å klage til bartenderen første kvelden om at det er for lite alkohol i drinken. Da oppnår du naturligvis garantert ikke bedre service på resten av turen. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer
SPESIALPLASS: Rederiene reserverer de beste plassene til for eksempel isshow til sine beste kunder - og de smarte kundene som kjenner triksene. Foto. ØRJAN F. ELLINGVÅG
SPESIALPLASS: Rederiene reserverer de beste plassene til for eksempel isshow til sine beste kunder - og de smarte kundene som kjenner triksene. Foto. ØRJAN F. ELLINGVÅG Vis mer
ORKESTERPLASS: VIP-passasjerene og suitegjestene får reservert de beste sitteplassene når det er underholdning og forestillinger i cruiseskipenes teatersal. Her fra «Independence of the Seas» som har like mange sitteplasser som Operaen i Oslo. Foto: EIVIND PEDERSEN
ORKESTERPLASS: VIP-passasjerene og suitegjestene får reservert de beste sitteplassene når det er underholdning og forestillinger i cruiseskipenes teatersal. Her fra «Independence of the Seas» som har like mange sitteplasser som Operaen i Oslo. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer