Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ryktene om nordlys-svinn går verden rundt. Nord-Norge frykter for vinter-turismen

- Mye er kvasi-vitenskapelig svada.

NORDLYS-LYKKE: Indiske Titas Mukherjee fikk sin store drøm oppfylt da hun fikk oppleve nordlyset i Tromsø tidligere i vinter. Foto: Privat
NORDLYS-LYKKE: Indiske Titas Mukherjee fikk sin store drøm oppfylt da hun fikk oppleve nordlyset i Tromsø tidligere i vinter. Foto: Privat Vis mer

- På sikt kan dette bli et problem, sier Chris Hudson.

Han er reiselivssjef i Visit Tromsø-Regionen AS, destinasjonsselskapet som drifter byens turistkontor og koordinerer regionens nordlysturisme.

Nordlysnæringen har de siste åra opplevd eventyrlig vekst, men rammes nå av «alternative fakta».

Hudson sikter til tekster og artikler som sprer seg viralt, som forteller at solen er på vei mot et minimum som i sin tur vil svekke nordlyset.

Britiske forskere har eksempelvis spådd at jorden, inn mot midten av århundret, vil oppleve den laveste solaktiviteten på 300 år.

- Jeg vil ikke gå mot forskeres oppfatning av solar-sykluser. Fra et vitenskapelig ståsted er det kanskje rett at nordlyset er litt svekket. Ikke at jeg har merket det. Men det er mulig, sier Hudson.

NORDLYSDANS: Den verdenskjente surferen Mick Fanning surfer under nordlys i Unstad i Lofoten. Det krevde hard jobbing og lange netter for å ta det perfekte fotografiet. Video: Video: Petter Foshaug Foto: Mats Grimsæth & Emil Sollie / Red Bull Content Pool. Vis mer

Vitenskap vs turisme

Han mener vitenskap og turisme ikke kan sammenlignes.

- En vitenskapsmann vil se etter svekkelse. En turist ser ikke svekkelse. Turisten ser grønnskimrende nordlys og får oppfylt en drøm. Av og til må folk ut to-tre netter før det lykkes. Men 95 prosent av våre turister får se nordlyset. Det er vi stolte over.

EKTE VARE: Rett etter at Dagbladet intervjuet reiselivssjef Chris Hudson om påstått Nordlys-svinn, gikk han ut og tok dette bildet fra Tromsø. Foto: Chris Hudson
EKTE VARE: Rett etter at Dagbladet intervjuet reiselivssjef Chris Hudson om påstått Nordlys-svinn, gikk han ut og tok dette bildet fra Tromsø. Foto: Chris Hudson Vis mer

- Tromsø har over 30 firmaer som driver med nordlysturisme. De er dedikerte og samarbeider tett. Om de må til Sverige eller Finland for å finne det beste lyset, så kjører de dit.

- Vil ikke ha sånt rykte

Tromsøs nordlysturister kommer fra hele verden. De reiser fra India, Kina, New Zealand, USA og Japan, og fra europeiske nasjoner som Tyskland og England.

- Er ryktene om svekket nordlys et stort problem?

- Absolutt. Vi vil ikke ha et sånt rykte. Dersom dette får gripe om seg, vil vi miste turister. Vi har allerede merket reduksjon i det japanske markedet. Tilbakemeldinger tyder på at mange som skulle kommet til Tromsø i vinter, vil vente på neste syklus.

- Mye er svada

FARGESPILL: Nordlyset leker seg over Canada, USA og Mexico i denne videoen fra NASA. Den viser nordlyset sett fra Den internasjonale romstasjonen. Video: NASA / Reuters. Vis mer

Torsten Aslaksen er en av landets få professorer i nordlysfysikk. Frem til 2009 jobbet han ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet. Nå driver han et lite firma for nordlysturister, samtidig som han utvikler sin store drøm; et opplevelses- og kompetansesenter for nordlys.

Aslaksen deler Chris Hudsons bekymring for at feilinformasjon kan få viralt fotfeste, og ramme en stor og voksende næring:

- Mye av det som skrives er kvasi-vitenskapelig svada, hevder han.

Best lys i Tromsø

Ifølge Aslaksen har Tromsø nordlys nesten alle dager i året under sol-maksimum.

- Forutsatt at det er mørkt nok, presiserer forskeren.

- Og under sol-minimum?

- Da har Tromsø fortsatt nordlys 75 prosent av dagene, sier forskeren.

- Kan man oppleve nordlyset som svekket under sol-minimum?

- Det kommer an på hvor i landet man er. Tromsø har en svært gunstig beliggenhet i forhold til magnetfelt-linjene og avstanden til den magnetiske pol. Bodø vil oppleve noe større variasjon av nordlys, Mo i Rana ytterligere, og Trondheim enda mer. Jo lenger sør, jo større svingninger, sier Torsten Aslaksen.

- Men også Tromsø vil påvirkes. Det skjer ved at det aktive nordlyset - såkalt dansende nordlys - ikke inntreffer like ofte når den magnetiske aktiviteten på sola er lav.

Aslaksen sier at solens aktivitet går i sykluser på 11 år.

Indisk nordlys-lykke

En av de utenlandske turistene som har oppsøkt Tromsø i vinter, er Titas Mukherjee fra India. Dagbladet intervjuet henne og venninnene da de kom til ishavsbyen. Det viste seg at Titas hadde lest om nordlysets påståtte svekkelse.

Du kan lese reportasjen her.

Etter oppholdet fikk Dagbladet følgende poetiske rapport på mail:

«Det ble en spektakulær kveld. En kveld vi vil hegne om for alltid. Vi så nordlyset ca klokka 20.10. Det svaiet på himmelen i omlag 20-30 minutter, før de beryktede skyene kom inn og blokkerte synet. Vi ble der til klokka 23 og koste oss, i et heftig snøfall, med varm sjokolade og småkaker som guidene hadde med. Men nattehimmelen ble ikke klar nok til at vi fikk se hjertebanket (Aurora Borealis) igjen».

UNIKT: Kameraet til Tor Even Mathisen er såpass lyssterkt at det klarte å filme det sterke nordlyset uten stativ og lang lukkertid. BIldene er virkelig spektakulære. Video: Tor Even Mathisen Vis mer

Reinsdyr og samer

Titas la ved et bilde av seg selv under nordlyset. Og skrev at venninnene også hadde kjørt slede trukket av reinsdyr. De fikk mate og kose med reinsdyra, og de møtte samer som fortalte om sin kultur og livsstil. Av samene ble de også servert reinsdyrsuppe.

«Alt dette tok oss til en annerledes verden som vi ikke visste noe om», skrev Titas euforisk.

Kort tilbake til Visit Tromsø-sjef Chris Hudson. Få timer etter at Dagbladet intervjuet ham, mottok vi en mail med tre bilder av blafrende nordlys over Tromsø. Og følgende korte tekst:

- Tatt med iPhone 7 i kveld - no filter!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling