Så bra er Norges 20 mest populære biler

Vi har testet bilene som det selges flest av i Norge.

SOLID SALGSVINNER: VW Golf er fortsatt urokkelig på salgstoppen. Den populære kompaktbilen gjør det også svært bra i tester, og fikk terningkast seks i Dagbladet. Foto: Tormod Brenna
SOLID SALGSVINNER: VW Golf er fortsatt urokkelig på salgstoppen. Den populære kompaktbilen gjør det også svært bra i tester, og fikk terningkast seks i Dagbladet. Foto: Tormod BrennaVis mer

I løpet av årets første seks måneder er det solgt 70 644 nybiler i Norge. Blant topp fem finner vi tre miljøbiler, en SUV og en som selger dobbelt så godt som de andre.

Volkswagen Golf er Norges klart mest solgte bil hittil i år med 3931 solgte. Nesten dobbelt så mange enn neste bil på lista - SUV-en Mazda CX-5 (2222).

I Vi Menn Bil Top Gears test av nye Golf, oppnår den terningkast seks og trekkes fram som beste bil i kompaktklassen.

Elbil opp Toyota følger på de to neste plassene i registreringsstatistikken. Golf-konkurrenten Auris og småbilen Yaris (begge leveres som hybrid) er begge solgt i over 2000 eksemplarer.

Norges femte mest solgte bil er elbilen Nissan Leaf. 1974 har kjøpt Leaf i løpet av årets første seks måneder - nesten dobbelt så mange som i første halvår 2012, da Leaf lå på 16. plass på registreringsstatistikken.

POPULÆR STØRRELSE: Bilforsker Anders G. Hovde i TNS Gallup er ikke overrasket over at mange av kompaktbilene selger godt.
POPULÆR STØRRELSE: Bilforsker Anders G. Hovde i TNS Gallup er ikke overrasket over at mange av kompaktbilene selger godt. Vis mer

Anders Hovde, seniorrådgiver i TNS Gallup, er ikke overrasket over miksen av biltyper blant de fem mest solgte.

- Samtlige Golf-modeller har solgt godt og det er en populær bilstørrelse. Imagemessig er også VW et sikkert valg, mener Hovde.

Dreining i markedet Heller ikke annenplassen overrasker Hovde.

- Nordmenn elsker SUV, og spesielt kompakt-SUV. Tidligere har vi sett biler som RAV 4, Mitsubishi ASX og VW Tiguan figurere høyt på salgslistene, og nå er det Mazda CX-5 som selger best, sier han.

- Når det gjelder de tre siste modellene er det tydelig at vi ser en dreining i markedet. To hybrider og én elbil blant topp fem er oppsiktsvekkende, men langt fra uventet.

BESTSELGER: VW golf får terningkast seks.
BESTSELGER: VW golf får terningkast seks. Vis mer

- Elbilene er begunstiget med en rekke insentiver, som tilgang på kollektivfeltene, gratis passering gjennom bomstasjonene, gratis parkering i sentrum og til og med gratis strøm.

- Jeg mener dette først og fremst er bilen for pendleren som har midler til å kjøpe seg en enklere pendlerhverdag, sier Hovde.

  Volkswagen Golf - 3931 solgte Testet modell: VW GOLF 1,4 TSI DSG, 2013
Pris: 360 890 kr

Testkonklusjon: Det er ingen tvil om at dette er den rette versjonen av VW Golf. Her får du alle de gode Golf-dydene som god plass, moderne motor og drivlinje, godt med utstyr, fin komfort, samt en sportslig snert som gjør bilen til en av våre absolutte favoritter i kompaktklassen.

Mazda CX-5 - 2222 solgte Testet modell: MAZDA CX-5 2,2D, 2012
Pris: 430 700 kr

Testkonklusjon: Mazda CX-5 evner å utfordre erkerivalen VW Tiguan på egenskaper. Selv om løpet er jevnt, lurer Mazda seg foran på noen viktige områder: Den er litt bedre å kjøre, er noe mer komfortabel, og stiller med en mer harmonisk og kraftfull motor.

SUV-SUKSESS: Mazda CX-5.
SUV-SUKSESS: Mazda CX-5. Vis mer

Og om utstyr er viktig: Mazda CX-5 er vesentlig rimeligere enn en tilsvarende utstyrt Tiguan.

Toyota Auris - 2076 solgte Testet modell: TOYOTA AURIS HYBRID, 2013
Pris: 301 200 kr

Testkonklusjon: Auris gir ikke de store følelsesmessige svingningene, men tar deg fra A til B på en tilfredsstillende måte. Auris er lettkjørt, bruker lite drivstoff og er et økonomisk trygt bilkjøp.

Vi skulle gjerne sett at Toyota forbedret kvalitetsopplevelsen innvendig, løftet drivlinja til et nytt nivå og var mer moderne og spennende på utstyrsfronten.

Toyota Yaris - 2046 solgte Testet modell: TOYOTA YARIS HYBRID, 2012
Pris: 190 400 kr

Testkonklusjon: En tvers igjennom skikkelig småbil som vil gi sjåføren ekstra muligheter til å bruke lite drivstoff. Plass, komfort og lettkjørthet er blant Yaris Hybrids gode egenskaper.

HYBRID: Toyota Auris selger best av hybrodbilene.
HYBRID: Toyota Auris selger best av hybrodbilene. Vis mer

En spenstig kjøreopplevelse får du derimot ikke — ytelsene skuffer litt.

Nissan Leaf - 1974 solgte Testet modell: NISSAN LEAF, 2012
Pris: 263 900 kr

Testkonklusjon: I størrelse og plass er Nissan Leaf en ordentlig bil. De beste egenskapene er miljøvennligheten eldriften fører med seg og komforten ved vanlig småkjøring. De svakeste er "aldrende" veiegenskaper og at rekkevidden legger begrensninger for bilen.

Mitsubishi Outlander - 1936 solgte Testet modell: MITSUBISHI OUTLANDER 2,2 DI-D AUTOMAT, 2013
Pris: 455 500 kr

Testkonklusjon: Fortsatt er Outlander en praktisk og familievennlig SUV som både med tanke på egenskaper og form er blitt et hakk mer avrundet enn tidligere.

Automatversjonen gir en merkbar økning i kjørekomforten, samtidig som du får med en velfungerende kollisjonsvarsling og cruisekontroll med avstandsradar.

Volvo V40 - 1793 solgte Testet modell: VOLVO V40 D2, 2012
Pris: 303 100 kr

ELEKTRISK: Nissan Leaf er den bestselgende rene elbilen.
ELEKTRISK: Nissan Leaf er den bestselgende rene elbilen. Vis mer

Testkonklusjon: En sportslig og elegant femdørs coupé som skiller seg ut fra mange av fornuftsbilene som har dominert i prisområdet rundt 300 000 kroner. Spørsmålet blir selvsagt om du klarer deg med litt mindre bagasjerom enn de mest praktiske konkurrentene.

Ford Focus - 1789 solgte Testet modell: FORD FOCUS 1,0 ECOBOOST, 2012
Pris: 256 500 kr

Testkonklusjon: Ford Focus er blant våre kompaktklassefavoritter. Den har veiegenskaper som kan utfordre merker med mer sportslig stamtavle og stivere priser, samt praktiske egenskaper som gleder de smed stort plassbehov.

Den nye 1-liters bensinturbomotoren er moderne, nøysom og svært kultivert.

Volkswagen Passat - 1638 solgte Testet modell: VW PASSAT 1,6 TDI STV., 2011
Pris: 323 000 kr

Testkonklusjon: En liten motor endrer ikke på de grunnleggende sterke sidene i den nye VW Passat. Bilen er en konsekvent, om ikke enormt spennende videreføring av den forrige modellen.

STOR SUV: Nordmenn elsker SUV'er - også Mitsubishi Outlander.
STOR SUV: Nordmenn elsker SUV'er - også Mitsubishi Outlander. Vis mer

Selv i basisversjon hører VW Passat med til våre absolutte favoritter blant familiestasjonsvognene.

Toyota RAV4 - 1548 solgte Testet modell: TOYOTA RAV4 2,2 D-4D, 2013
Pris: 456 800 kr

Testkonklusjon: Den nye Toyota RAV4 er blitt en klart bedre bil enn forgjengeren. God plass i forhold til konkurrentene er dens fremste styrke. Samtidig viser kjøreegenskapene god kapasitet.

Det er først og fremst svak støydemping som stopper oss i å trille til fem på terningen. Fireren er sterk.

Volkswagen Tiguan - 1488 solgte Testet modell: VW TIGUAN 2,0 TDI 110 HK, 2012
Pris: 332 600 kr

Testkonklusjon: Tommelen går i været for den rimelige, forhjulsdrevne versjonen av VW Tiguan, som har mange gode egenskaper sett opp mot andre familiebiler i prisområdet 300—350 000 kroner.

SPORTSLIG: V40 selger mest av Volvoene.
SPORTSLIG: V40 selger mest av Volvoene. Vis mer

At VW bevisst har satset på å gjøre bilen komfortabel framfor sportslig er også en fordel.

Nissan Qashqai - 1488 solgte Testet modell: NISSAN QASHQAI 1,6 DCI 130 HK, 2012
Pris: 353 00 kr

Testkonklusjon: Nissan var tidlig ute i crossoversegmentet med Qashqai. Delkarakterer fra tre til fem i de forskjellige testkategoriene gjenspeiler en veldig ordinær bil. En bil som dekker mange behov, men som ikke byr på de helt store høydepunktene.

Volvo V70 - 1387 solgte Testet modell: VOLVO V70 1,6 D DRIVÉ, 2009
Pris: 395 000 kr

Testkonklusjon: Høy score på de fleste felt, men under middels på ytelser og pris. Det er fasiten for Volvo V70 1,6 D Drivé. Volvoens aller beste egenskaper er komfort, plass og «hverdagsdugelighet» i en pen pakke. Den innvendige plassen er god.

Toyota Avensis - 1272 solgte Testet modell: TOYOTA AVENSIS 2,0 D-4D STV., 2012
Pris: 353 200 kr

Testkonklusjon: Fram til oppgraderingen var Toyota Avensis en gjennomført trygg og god familiebil, men litt traustere enn mange andre. Med flere små grep har Toyota løftet Avensis et lite trinn, og dermed er den på linje med de beste i klassen på flere områder.

Skoda Octavia - 1210 solgte Testet modell: SKODA OCTAVIA 1,8 TSI, 2013
Pris: 394 200 kr

Testkonklusjon: En fin og moderne bil. Men aller best er den når du ser på forholdet mellom plass, motorstyrke og pris. Her får du utrolig mye plass for pengene, og blir heller ikke ruinert om du velger en sprek motor i tillegg.
  Mercedes-Benz A-klasse - 1194 solgte Testet modell: MERCEDES-BENZ A 180 CDI, 2012
Pris: 356 500 kr

TOPP-KARAKTER: Ford Focus får terningkast seks.
TOPP-KARAKTER: Ford Focus får terningkast seks. Vis mer

Testkonklusjon: Den nye Mercedes A-klasse er en morsom og sjarmerende bil. I likhet med Volvo V40, mangler den litt på det praktiske, men tar igjen når det kommer til design.

A180 CDI har en moderne og velfungerende kombinasjon av motor og girkasse.

Honda CR-V - 1146 solgte Testet modell: HONDA CR-V 2,2 I-DTEC, 2012
Pris: 475 200 kr

Testkonklusjon: Honda CR-V 2,2 i-DTEC 4WD er en moderne og rommelig SUV med en motor som passer godt til bilen. Den er lettkjørt og har harmoniske kjøreegenskaper. Men koster klart mer enn sammenlignbare versjoner av Mazda CX-5 og Mitsubishi Outlander.

Audi A4 - 1090 solgte Testet modell: AUDI A4 AVANT 1,8 TFSI, 2012
Pris: 543 000 kr

Testkonklusjon: Motoren og kjøreegenskapene er et stort pluss i Audi A4 Avant 1,8 TFSI, som er litt dyr, men som samtidig er en totalpakke som dekker veldig manges behov.

FAVORITT: VW Passat selger godt blant de store stasjonsvognene.
FAVORITT: VW Passat selger godt blant de store stasjonsvognene. Vis mer

Regn med å betale rundt halvmillionen for en godt utstyrt A4 Avant med den fine 1,8-liters turbomotoren.

Volvo V60  1077 solgte Testet modell: VOLVO V60 DRIVe 1,6D, 2012
Pris: 452 900 kr

Testkonklusjon: Med en lettkjørt motor og ytelser som mange vil oppleve som tilstrekkelige, er Volvo V60 et godt stasjonsvognalternativ der image og sportslighet går foran mest mulig plass.

Blant mange plusspunkter er sikkerheten.

Opel Mokka - 1052 solgte
Testet modell: OPEL MOKKA 1,4T 4X4, 2012
Pris: 347 500 kr

Testkonklusjon: Bilen har for lite plass til å fungere som familiebil, men er ypperlig om du vil ha en lettmanøvrert bil uansett føre. En sprek bensinmotor med turbo og et akseptabelt forbruk setter vi pris på, men prisen er noe høy.

GOD PLASS: Toyota RAV4 scorer på god plass.
GOD PLASS: Toyota RAV4 scorer på god plass. Vis mer

••Alle prisene er for testet modell.

CROSSOVER: Nissa Qashqai.
CROSSOVER: Nissa Qashqai. Vis mer
KLASSISK: Volvo V70 holder koken på salgstoppen.
KLASSISK: Volvo V70 holder koken på salgstoppen. Vis mer
IKKE LENGER SÅ TRAUST: Toyota Avensis.
IKKE LENGER SÅ TRAUST: Toyota Avensis. Vis mer