Så dyr bør bryllupsgaven være

Skill mellom søsken og venninne.

BRYLLUPSGAVE: Gå sammen med venner eller familie, så får du kjapt en flottere gave. Foto: Crestock
BRYLLUPSGAVE: Gå sammen med venner eller familie, så får du kjapt en flottere gave. Foto: CrestockVis mer

Vi er midt i den store bryllupssesongen og etter at antrekket er i boks er det gaven som står igjen. Og det store spørsmålet er veldig ofte hvor mye det passer seg å gi.

Gå sammen om bryllupsgaven - Her kommer det selvfølgelig an på hvordan du kjenner brudeparet. Er det en venn, ville jeg hørt med vennegjengen og eventuelt spleise, sier daglig leder i Mitt Bryllup, Ellen Støen.

Det samme gjør du også om det er familiemedlemmer. Forhør deg med resten av familien og gå gjerne sammen.

- Mange velger å gi litt mer til nær familie, som søsken. Men til syvende og sist kommer det an på lommeboken din, sier Støen.

Foreldre gir mest I fjor gjorde Synovate en undersøkelse for Nordea hvor de blant annet spurte hvor mye penger vi la i gaver.

- Av alle hendelser hvor det gis gaver, så er bryllup den anledningen hvor vi spanderer mest. Den største gaven er det foreldre som står for. I snitt gir et foreldrepar gave for over 10 000 kroner, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

- Hvor mye mener du man må gi i gave?

- Fra tidligere har regler for skikk og bruk beskrevet at gaven skal dekke kuvert-prisen. Man må gjerne bruke dette som en rettesnor, men samtidig må man få det til å passe med egen økonomi, sier Warloe.

Hun mener man gjerne kan gi brudeparet gaver i form av tjenester for å komme bedre ut av det økonomisk.

- Kanskje trenger brudeparet hjelp til fotografering, underholdning, oppussing eller lignende. Denne type gaver kan bli tatt vel så godt i mot som nye kniver og gafler, mener Warloe.

Støen er enig i at man kan gå utenom gavelisten, men at det da kommer an på hva det er.

- Da bør man ikke velge et annet middagsservise eller en annen bestikkserie. Gi heller noe kreativt, noe personlig eller noe de trenger, sier Støen.

Hva mener du er riktig beløp for bryllupsgave? Kommenter gjerne i feltet under.

Les også:
Dette må du passe på når du kjøper brudekjole
Slik lykkes du som toastmaster
Quiz - hva kan du om bryllup?

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.