Så enkelt er det å lage mat på italiensk

Dette fikser du på fem minutter.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

PARMA (Dagbladet): Den store kunsten med italiensk matlaging er å finne de aller beste råvarene.

Parmaskinke, parmesan og pasta er den enkle oppskriften på et godt måltid i Italia.

PARMASKINKE: Et enkelt måltid. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
PARMATORGET: Skinke, ost, vin og pølse. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
DE BESTE: Det er bare de beste parmaskinkenes som får hertugens godkjenningsstempel. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
STOLT: Italienske bønder er stolte av sin matproduksjon. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
SMAK: Vinsmaking på torget. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
PAUSE: Kommer straks står det på skiltet. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
PARMA BY: Her liker folk å sykle. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
MATLAGING: Francesco demonstrerer pastalaging, her trengs det ingen pastamaskin. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
FØLGER MED: Den må tidlig krøkes som god kokk skal bli. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
HELT ENKELT: Slik skal det gjøres. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
FERDIG: Håndlaget ravioli. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI

Legg til god vin og godt humør så har du alle ingrediensene til den en tre uker lang skinkefestivalen som går av stabelen i midten av september i Parma.

I år er datoene fra 5. til 21. september.

Da er det mange grunner til å legge turen innom Parma by.
  Den store festen Det myldrer av folk. Mange kommer langveis fra til den store skinkefesten.

På bytorget står produsenter og deler ut skinke, pølser, ost, honning og vin.
 
Byens restauranter, fra de mest eksklusive til små spisesteder, serverer sine beste måltider i mange prisklasser.

PARMASKINKE: Massini Borchini passer på massevis av parmaskinker. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
PARMASKINKE: Massini Borchini passer på massevis av parmaskinker. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

Byen er full av matglade italienere og utenlandske turister.

Vin og skinke hører sammen. Det er typisk for vinprodusentene i området at de selger vinen her og nå.

Hver produsent lager ikke så mange flasker, det blir fort utsolgt. Alle får smake så mye de vil av viner du ikke får kjøpt noen andre steder.
  Vinlunsj på torget «Til lunsj», straks tilbake, står det på plakaten foran en av bodene på torget.

Ingen rører gratisvinflaskene. Vinkassene bak disken får også stå i fred.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så enkelt er det å lage mat på italiensk

Kjærlighet til mat er den viktigste ingrediensen i all italiensk matlaging.
 
Nordmenns fokus på billigmat og kjappmat har forbauset mang en italiener.

Det må være det ypperste av råvarer. I den helt riktige sesongen.
  Ut på landet Italienerne kjører gjerne en omvei for et godt måltid.

En halvtime utenfor Parma i Torrechiara ligger en populær trattoria, Masticabrodo.

Her står tradisjonell hjemmelaget mat på menyen.

På kjøkkenet På kjøkkenet står sjefen sjøl, Francesco, og demonstrerer alt man kan bruke en parmaskinke til.

I pastasaus, i ravioli eller pakket rundt en entrecôte, på en pizza eller i en salat med basilikum, tomat og mozzarella.

Eller en enkel panino (brød) med mozzarellaost (ikke kuler) lagvis med tomatskiver og litt god olivenolje. Eller som topping på en pannacotta til dessert.

Oppskriften er fire ord på et ark. Alle italienske familier har sin egen vri på oppskrifter. Da kan maten være enkel, hver smak skal komme til sin rett. Det enkleste er å servere parmaskinka som den er. Dagens ferske fiken eller noen friske bær i midten.

Litt parmesanost til. En lekker forrett eller hovedrett om du vil.
  Utseende Det hele må danderes lekkert på tallerkenen. Det er viktig at alt ser bra ut. Vi er fremdeles i Italia.

Det er ikke hvilken som helst italiensk skinke som får bli parmaskinke. Bare skinker fra bestemte områder rundt Parma.

Helt siden romertida var området kjent for produksjon av skinker. I dag stilles det store krav til både hva grisene lever av og hvor de vokser opp.

Kronestempel Så går skinka gjennom en omfattende utvelgelsesprosess, med salting, modning og en god hvile før den henges på tørkeloftet fra 12 til 30 måneder.

Deretter velges de beste ut og får det godkjente stempelet med kronen som er symbolet for hertugen av Palmaa.

På spekeriet Slega Prosciuttifico i Langhirano står Massimo Borchini og viser hvordan han varsomt gnir en parmaskinke med salt.

- Det må gjøres som du masserer en kvinne, sier han.

Minus saltet da.

 PARMADISTRIKTET:  Borgen i Torrechiara. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
PARMADISTRIKTET: Borgen i Torrechiara. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer
Levert av ArrivalGuides