Så enkelt får du luksusfølelse på badet

Du trenger ikke bruke en formue på å gjøre badet hjemme om til en deilig oase.

SLIK LAGER DU LUKSUS PÅ BADET: Myke håndklær, dempet belysning og et badekar fullt av bobler gir den rette spafølelsen. Foto: West Elm og housetohome.co.uk
SLIK LAGER DU LUKSUS PÅ BADET: Myke håndklær, dempet belysning og et badekar fullt av bobler gir den rette spafølelsen. Foto: West Elm og housetohome.co.ukVis mer

Ifølge tall fra Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) benytter så mange som én av fire nordmenn seg av spatjenester i snitt 1,7 ganger i året.

Og, som baderomsforhandlere merker, ønsker også stadig flere av oss å kunne få den samme følelsen av luksus på hjemmebane.

Flagrer det ikke med tusenlapper for tida, har vi en god nyhet: Du kan få den gode spa-følelsen uten å måtte totalrenovere badet.

Ifølge nettstedet iVillage er det ikke noe problem å gjøre baderommet om til en nytelsessone - uten å måtte tømme kontoen. Her er våre beste tips som gir deg drømmebadet for en billig penge:

Gjem rotet Badet er et rom hvor mange ting skal oppbevares, alt fra håndklær til balsam og barberskum, og ofte også skittentøy. Derfor sier det seg selv at gode og smarte oppbevaringsløsninger vil kunne utgjøre forskjellen mellom et rom du kan slappe av i, og et rom du blir stresset bare ved tanken på å komme inn i.

På dyre spahoteller er åpne flater og ro og luft som råder, så rot har ingen plass her.

GJØR DET SELV: Du lager lett spa-følelse hjemme med våre smarte småtips. Foto: House of Pictures
GJØR DET SELV: Du lager lett spa-følelse hjemme med våre smarte småtips. Foto: House of Pictures Vis mer

- Det beste tipset for å få et hyggelig og avslappende baderom er uten tvil å å rydde vekk rot, mener kommunikasjonsrådgiver hos Ikea, Siv Elizabeth Egger.

- Mange av oss har ikke mulighet til å ha vaskemaskinen eller skittentøyskurvene på et annet sted enn badet, og dette er ting som ikke nødvendigvis skaper ro og harmoni. Derfor må man tenke smart - man kan for eksempel plassere skittentøyskurvene under eller i veggskap. Det samme kan man gjøre med vaskemaskinen, såfremt man har enkel tilgang til åpningen.

Småting kan oppbevares i pene bokser eller kurver i naturmaterialer, noe som igjen gir den rette naturlige spafølelsen.

Belysning Det vil være en investering å installere forskjellige typer lys på badet. Et godt taklys er et must.

Deretter bør man passe på å ha riktig arbeidslys, enten man skal legge sminke, pusse tenner eller barbere seg.

GJEM BORT ROTET: Ikke bli stresset av rot som flyter, gjem det bort og finn roen. Foto: Ikea
GJEM BORT ROTET: Ikke bli stresset av rot som flyter, gjem det bort og finn roen. Foto: Ikea Vis mer

Installerer du en dimmer, vil du også kunne dempe belysningen på badet til akkurat så lyst eller mørkt du måtte ønske det, noe som vil gjøre badet til et mer avslappende sted å være.

Godlukt og tente lys Skal du først nyte en skikkelige hjemmespaopplevelse, bør du passe på å ha nok stearinlys for hånden. Velg gjerne noen med godlukt for den rette luksusfølelsen.

- Invester i noen gode aromalys, og du vil merke forskjellen, mener Lene Vestrum hos Ha Det på Badet på Skøyen.

- Det er verdt å legge litt penger i et duftlys som har både lang brennetid og som er laget av naturlige materialer.

Rolige omgivelser Rolige farger hører hjemme på spa, og bør også gjøre det på badet ditt om det er avslappende omgivelser du søker.

- Varmt, dempet lys og rolige farger virker beroligende, forklarer Vestrum til Bonytt.no.

DEN RETTE STILEN: Oppbevar rot og småting i pene beholdere og invester i nye håndklær. Foto: West Elm/Produsenten
DEN RETTE STILEN: Oppbevar rot og småting i pene beholdere og invester i nye håndklær. Foto: West Elm/Produsenten Vis mer

- Om du ikke planlegger å renovere badet og verken skal male om eller legge nye fliser, kan du jo passe på å introdusere naturlige farger på alle småtingene i stedet, som for eksempel dusjforheng og håndklær.

Ta naturen med inn De aller fleste spa har elementer av natur i innredningen. Farger og former hentet fra naturen har ofte en beroligende effekt, og vil derfor passe perfekt på badet.

- Vi ser at folk hovedsakelig ønsker seg ro og harmoni på badet, forklarer Siv Egger hos Ikea.

- Naturlige elementer som tre og planter er noe som skaper et koselig og beroligende miljø, og det er ingen grunn til at man ikke kan bruke disse elementene på badet.

Egger trekker frem Ikea-serien Molger, som har benker og hyller i bjørk.

GJØR BADET OM TIL ET DEILIG STED: Myk belysning, levende lys og myke håndklær er alle med på å skape luksusfølelse på badet. Foto: Housetohome.co.uk og Margaret M. de Lange
GJØR BADET OM TIL ET DEILIG STED: Myk belysning, levende lys og myke håndklær er alle med på å skape luksusfølelse på badet. Foto: Housetohome.co.uk og Margaret M. de Lange Vis mer

Ta gjerne med en grønn plante eller to inn på badet for å bidra til den rolige spafølelsen. Bonuset her er at plantene dine vil takke deg, da de aller fleste planter trives godt i det fuktige miljøet på baderommet.

Håndklær Om håndklærne på badet ditt er en blanding av fargerike barnehåndklær og gamle badelaken fra syden, kan du vurdere å investere i nye. Ingenting er som å pakke seg inn i store, myke håndklær etter badet, og gjerne noen i sarte, duse farger.

- Badelaken gir den rette luksusfølelsen, mener Lene Vestrum.

- Og som med sengetøy er det stor forskjell i kvalitet på håndklær også. Gode håndklær skal være myke, og skal absorbere vannet raskt.

Ønsker du en friskere look, kan du vurdere håndklær i spreke mønster, som noen fra italienske Missoni.

Forstørr Om du bor kompakt, eller baderommet ditt er uten vindu og naturlig lys, kan det hjelpe mye å legge noen kroner i et stort vegghengt speil.

DUSE TONER: Det skal være beroligende å være på spa. Innred badet med duse toner og du er godt på vei. Foto: Produsenten/The White Company
DUSE TONER: Det skal være beroligende å være på spa. Innred badet med duse toner og du er godt på vei. Foto: Produsenten/The White Company Vis mer

- Speilet vil sende lyset rundt i rommet og øke romfølelsen betraktelig, forklarer Siv Egger hos Ikea.

- Følelsen av mer lys og luft vil gjøre at badet ditt virker mer beroligende og avslappende.

Badematte Det siste du vil etter å ha ligget i et varmt bad, er å bli sjokket tilbake til virkeligheten når du tråkker ned på kalde gulvfliser. Har du ikke varmekabler?

Investér i en stor, myk badematte, som dekker området foran badekaret der du setter ned beina når du tråkker ut.

I badekaret Ingenting er så avslappende etter en hektisk dag som å la seg synke ned blant velduftende bobler. Rydd bort barnas leker, halvtomme shampoflasker og nyt deilig egentid.

- Skjem deg selv bort med noen deilige produkter, gjerne noen ekstra luksuriøse som du ikke benytter hver dag, mener Lene Vestrum hos Ha Det på Badet.

NYE IMPULSER: Eksklusive duftelys og lekre designerhåndklær vil heve stilen på badet ditt. Foto: Produsenten
NYE IMPULSER: Eksklusive duftelys og lekre designerhåndklær vil heve stilen på badet ditt. Foto: Produsenten Vis mer

Et glass med godt drikke bidrar også til den rette spa-følelsen.

Det lille ekstra Her er de siste småtingene som hever badet ditt opp på spanivå i en fei:

1. Oppvarmet håndkletørker
Rett og slett fordi det er en egen type luksus å kunne tørke seg i et ferdig oppvarmet håndkle.

2. Badekarhylle
Disse er perfekte til å holde på boken du leser i badet, duftlyset eller vinglasset. Pene å se på er de også.

3. Luksusprodukter
Ta deg råd til noen skikkelige spaprodukter når du først skal lage spa. Ansiktsmaske, peeling, hårkur, kjøp det beste du har råd til, og gjem supermarkedproduktene til den travle hverdagen.

SENK SKULDRENE: Tenn lys, finn fram myke håndklær og nyt deilig egentid på badet. Foto: Margaret M. de Lange/ Produsenten
SENK SKULDRENE: Tenn lys, finn fram myke håndklær og nyt deilig egentid på badet. Foto: Margaret M. de Lange/ Produsenten Vis mer

4. Bekledning
En deilig myk badekåpe er tingen å ta på seg når du skal nye ditt eget selskap på badet i noen deilige timer. Kjøp med deg et par tøfler også, og spafølelsen er komplett.

Les også: Så ofte bør du vaske badet
 Her er Norges kuleste bad
Her er gravid-symptomene du gruer deg til

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TA NATUREN MED DEG PÅ BADET: Utsikt til naturen er en luksus. Har du ikke det, får du jukse med smådetaljer.  Foto: Sveinung Bråthen/Produsenten
TA NATUREN MED DEG PÅ BADET: Utsikt til naturen er en luksus. Har du ikke det, får du jukse med smådetaljer. Foto: Sveinung Bråthen/Produsenten Vis mer
SMART OPPBEVARING: Skjul rotet. Sånt blir man avslappet av. Foto: Ikea
SMART OPPBEVARING: Skjul rotet. Sånt blir man avslappet av. Foto: Ikea Vis mer