BRUK ASKE TIL Å FJERNE SOT: Fuktet avispapir dyppet i aske kan brukes til å rense ovnsdøra for sot.  Foto: Niklas Hart
BRUK ASKE TIL Å FJERNE SOT: Fuktet avispapir dyppet i aske kan brukes til å rense ovnsdøra for sot. Foto: Niklas HartVis mer

Så enkelt får du ovnsdøra skinnende ren

Alltid helt rent, uten rensemidler.

Så å si alle rentbrennende vedovner som produseres i dag, har glass i front som gir deg innsyn til flammene. Dersom du har en slik ovn, har du helt sikkert opplevd at glasset ikke alltid gir deg like god sikt som du ønsker.

Problemet? Sot på glasset.

Fenomenet sotete glass oppstår fort dersom du ikke har sjekket at veden du fyrer med er tørr nok. Dersom veden ligger inntil glasset, kan du også oppleve at glasset blir svart.

Dersom du imidlertid fyrer riktig, altså med tørr ved, passende mengde og god lufttilførsel, vil temperaturen i brennkammeret bli så høy at partiklene som har festet seg på glasset, brenner opp og nærmest spyles vekk.

SOTETE OVNSDØR: Glassveggene blir sotete dersom vedkubbene ligger helt inn til glasset. Foto: Niklas Hart
SOTETE OVNSDØR: Glassveggene blir sotete dersom vedkubbene ligger helt inn til glasset. Foto: Niklas Hart Vis mer

Men fremdeles kan det oppstå områder på glasset som ikke er helt rent, særlig ut på kanten av ovnsvinduene. Det er da du må til med klut, svamp eller papir.

Bruk aske til å fjerne sot En av de mer etablerte metodene går ut på å utnytte askens oppløsende egenskaper på problemfeltene. Fordelene er åpenbare: aske er gratis, og du har den rett foran nesa di.

Metoden er som følger:

Krøll sammen avispapir, fukt papiret med litt vann, dypp papiret i asken og smør det utover glasset. La det virke en kort stund og tørk av med mer papir eller en klut.

Rensemidler heller ikke perfekt En annen metode, den som gjerne anbefales av ovnsprodusentene, er å kjøpe et rensemiddel tilpasset ovnsglass. Her finnes det ulike varianter på markedet.

Noen er i væskeform og sprayes på glasset, mens andre er skumbaserte.

FØR: Mesteparten av sotdannelsen er brent bort, men fremdeles er det skjemmende partier i glassets ytterkanter.  Foto: Niklas Hart
FØR: Mesteparten av sotdannelsen er brent bort, men fremdeles er det skjemmende partier i glassets ytterkanter. Foto: Niklas Hart Vis mer

De virker på samme måte: du sprayer middelet på glasset, lar det virke, og tørker av.

Nytt på markedet er produktet DryWiper, en svamp som skal brukes tørt, altså uten vann eller rengjøringsmidler.

Men ettersom askemetoden faktisk viser seg å virke, hva er da vitsen med å bruke penger på renseprodukter?

Vår usertifiserte test av de to metodene ga ingen synlige forskjeller. Felles for resultatene er at glasset gir godt innsyn til flammene, men slett ikke framstår som krystallklart.

- Viktigst å unngå å lage riper i glasset Trond Helminsen er daglig leder i grossistfirmaet Helmin AS, og leverer tilbehør til vedovnsforhandlere i hele Norge. Han anbefaler, naturlig nok, sine egne produkter, men vil ikke fraråde asketrikset.

RENT, MEN IKKE SOM NYTT: Selv ikke glassrensen kunne gi et helt perfekt resultat på glassdøren. FOTO: Niklas Hart
RENT, MEN IKKE SOM NYTT: Selv ikke glassrensen kunne gi et helt perfekt resultat på glassdøren. FOTO: Niklas Hart Vis mer

- Det eneste jeg fraråder, er å bruke produkter som kan matte eller ripe glasset. Da vil soten bare feste seg raskere og gjøre at jobben må gjøres oftere. Gryteskrubb er f.eks. et slikt produkt, sier Helminsen til klikk.no.

Styreleder i bransjeforeningen norsk varme, Grethe Bachmann, kjenner ikke til undersøkelser som skulle tilsi at askemetoden ikke bør benyttes. Likevel hevder hun at glassrens nok er det tryggeste valget.

- Fra bransjehold hevdes det at glassrens som skummer, løser opp soten og på den måten lar deg fjerne soten mer skånsomt enn ved å bruke aske og avispapir, som kan gi riper i glasset.

Bachmann kan imidlertid ikke vise til undersøkelser som viser at askemetoden gir riper og dermed økt grobunn for sotdannelse.

RENT NOK: Venstresiden er renset med aske, mens høyresiden er vasket med glassrens. Resultatet framstår som likt. Foto: Niklas Hart
RENT NOK: Venstresiden er renset med aske, mens høyresiden er vasket med glassrens. Resultatet framstår som likt. Foto: Niklas Hart Vis mer

Hva er din foretrukne metode? Del gjerne synspunkter og erfaringer i kommentarfeltet under.

Les også:
En etterbrenner gjør den gamle ovnen din mer effektiv
Lange røykrør sparer deg for 15 sekker ved
Her er de største fyringstabbene
Gjett hva denne rekesalaten har 8% av

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

ETSENDE: Spesialprodukter etser bort soten uten å skade glasset. Det anbefales å bruke beskyttelseshansker når man bruker slike kjemikalier. Foto: Niklas Hart
ETSENDE: Spesialprodukter etser bort soten uten å skade glasset. Det anbefales å bruke beskyttelseshansker når man bruker slike kjemikalier. Foto: Niklas Hart Vis mer