Så fantastisk at de ikke vil andre steder: - Vi bare elsker Ibiza og denne stranda

Finn din favoritt på De baleariske øyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Nå starter feriesesongen på Balearene, eller De baleariske øyer, vest i Middelhavet.

Den beste tida å besøke den spanske øygruppa er vår, forsommer og tidlig høst.

I feriemånedene juli og august kan det bli i overkant fullt. Spesielt på Mallorca, som har vært et populært reisemål for nordmenn helt fra charterturismens barndom til i dag.

Badeferie på Balearene har mye å by på, med mange flotte strender i alle kategorier.

Europeiske Karibia Strendene nord på den spanske ferieøya Formentera blir ofte sammenliknet med Karibia.

Tripadvisor har kåret strendene nord på Formentera til en av Europas beste
.

I år ligger Playa de Ses Illetes som nummer to på lesernes valg av beste strender i Middelhavet, bare slått av en strand på Sicilia, Rabbit Beach.

Knallblått hav, endeløse strender med fin sand, utsikt til Ibiza og mange yachter, er det som kjennetegner Playa de Ses Illetes på Formentera.

Det finner du knapt på Sicilias «Kaninstrand», her er det knapt en eneste yacht. Det knallblå havet utenfor Formentera skyldes en spesiell alge, som står på Unescos verdensarvliste.

Feriefavoritten Mallorca konkurrerer med Kreta om å være nordmenns foretrukne reisemål hver sommer.

Men det er ikke bare charternordmenn som reiser til Mallorca. Utallige kjendiser og kongelige har i åras løp besøkt eller slått seg ned på Mallorca og naboøya Ibiza, som også er en av den spanske kongefamiliens favoritter.

De fire spanske øyene har mye å by på, fra hoteller i luksusklassen til ferieleiligheter og charterhoteller.

<strong>IBIZA:</strong> Valentina Scarola  fra Roma tar dagens selfie på  Ibizas mest trendy strand, Playa d'en Bossa. - Vi bare elsker Ibiza og denne stranda. Det er her vi vil være i ferien, sier den italienske venninnegjengen. Foto: JOHN TERJE. PEDERSEN
IBIZA: Valentina Scarola fra Roma tar dagens selfie på Ibizas mest trendy strand, Playa d'en Bossa. - Vi bare elsker Ibiza og denne stranda. Det er her vi vil være i ferien, sier den italienske venninnegjengen. Foto: JOHN TERJE. PEDERSEN Vis mer

Bondegårdsturisme er også godt utbygd, spesielt på Mallorca, hvor det er et hundretall bondegårder hvor du kan overnatte og få et måltid mat.

Aktiv turisme Menorca får besøk av færre turister, flertallet er britiske på grunn av øyas fortid i britisk besettelse.

På Menorca og Mallorca er det populært å sykle eller gå på merkede vandringsstier, og øyene har mange muligheter for aktiv turisme til lands og til vanns.

Formentera er for dem som heller vil bade, - her er det stort utvalg av enkle ferieboliger i mange prisklasser.  Noen av strendene på denne øya kalles Middelhavets svar på Karibia.

Ibiza har i mange år vært kjent for uteliv og partyturisme, spesielt på vestsida rundt Sant Antoni.
 
Nå er det den mer trendy østsida av øya, rundt hovedbyen Eivissa som gjelder. Her åpnet Europas første Hard Rock Hotel i fjor og hotell som Ushuaia frister unge fra hele Europa.

- Fantastisk Vi treffer en italiensk venninnegjeng på den populære  Playa d-en Bossa, en av trendstrendene utenfor Ibizas hovedby Eivissa.

- Fantastisk. Det er her vi vil være. Hele ferien, sier Valentina Scarola og venninnegjengen fra Roma, før de fortsetter fotograferingen av ferieminner fra det de mener er en av verdens beste ferieøyer.

<strong>IBIZA:</strong> Cala d' Hort stranda med den mystiske klippen Es Vedra er en favoritt blant de lokale. Den lille klippen ved siden av kalles  Es Vedranell. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
IBIZA: Cala d' Hort stranda med den mystiske klippen Es Vedra er en favoritt blant de lokale. Den lille klippen ved siden av kalles Es Vedranell. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Men nå har flere fått øynene opp for at denne øya har mer å by på, også for barnefamilier og godt voksne.

Her har du tips til alle de fire baleariske øyene i Middelhavet.

IBIZA • Es Vedra
En 400 meter høy, myteomspunnen steinklippe utenfor Cala d'Hort på sørvestsida.

Stranda er en favoritt blant de lokale. Det er de mange mytene som landemerket som trekker båtturistene hit:

Øya skal være spissen på den sunkne Atlantis, stein fra klippen skal være brukt til å bygge egyptiske pyramider, klippen hevdes å være en av verdens mest magnetiske steder, noen har sett UFO her, og det var her sirenene fristet Ulysses.

Sikkert er det at en spansk prest har bodd på øya som nå bare befolkes av fugler og geiter. Stranda har også en hyggelig restaurant.

• Benirras

27 kilometer nord for Ibiza by finner du øyas vakreste solnedgang ved en klippe ute i havet som er formet som en gigantisk hånd.

<strong> BALEARENE:</strong> Den spanske øygruppa vest i Middelhavet. GRAFIKK:KJELL ERIK BERG
BALEARENE: Den spanske øygruppa vest i Middelhavet. GRAFIKK:KJELL ERIK BERG Vis mer

Her trommes sola ned i havet hver søndag. Spesielt ved fullmånekvelder kan det bli i overkant fullt, da må kommunen sette opp buss fra parkeringen til stranda. Om dagen er Benirras en vanlig familiestrand.

Her er også et typisk chilloutsted, den økologiske standrestauranten Elements.

Solnedgangen feires på strandbarer over øya, mest kjent er Cafe del Mar i San Antonio. For en roligere kveld, prøv fiskerestauranten El Puerto i Portinatx.

• Las Dalias
Hippiemarked nord for Santa Eularia ble startet som en veibar med dansehall på bakrommet på 1950-tallet, og var et sted de lokale feiret bryllup og festligheter med grillmat og flamencoshow.

Da hippiene inntok øya på 70-tallet ble det et marked og musikksted. I dag er mer enn 40 000 innom markedet hver helg i høysesongen.

<strong> MALLORCA:</strong>  Badeparadiset Alcudia har også en fin gamleby. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MALLORCA: Badeparadiset Alcudia har også en fin gamleby. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Mange musikere skal ha spilt eller vært sett her. Bob Marley, Nina Hagen, Ron Wood, gutta fra Judas Priest, Bob Geldof og Mike Oldfield for å nevne noen. Ingen vet og ingen bryr seg.

Markedet har i dag mer enn 200 boder med håndverksvarer.

FORMENTERA • Strendene
Strendene på denne øya kalles Middelhavets svar på Karibia. Det er de sammenhengende strendene ved saltbassengene utenfor La Savina på nordsiden av øya med knallturkis hav, som er opphavet til navnet.

På Playa de Ses Illetes er det hektisk i høysesongen i juli og august, mens Playa de Llevant har mer bølger og færre folk.

Den 12 kilometer lange øya har 69 kilometer med strandlinje. Ingen steder bades det oftere naken enn på denne spanske øya.

• Båtliv
Seilcruise eller badebåt er valg for å se denne øya fra sjøsida.

<strong> MALLORCA:</strong>  Fra bystranda  Can Pastilla og Playa Palma, kan man løpe, sykle eller spasere  inn til sentrum hovedbyen, Palma de Mallorca. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MALLORCA: Fra bystranda Can Pastilla og Playa Palma, kan man løpe, sykle eller spasere inn til sentrum hovedbyen, Palma de Mallorca. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Om sommeren går Aquabus fra Ibiza til Formentera to ganger daglig. Her slipper du unna med 30 euro tur-retur, et rimelig alternativ til de to ferjerutene som går i regulær rutetrafikk mellom Ibiza og Formentera.

De to ferjeselskapene konkurrerer veldig, så det er ikke mulig å få informasjon om rutetider og priser hos den andre.

Yacht Watersports for dem som vil ha full fart på vannet, eller en rolig  kanotur med Quatro Nomadas.

• Fyrtårnet
Faro de la Mola er et populært utfluktssted og siste stopp på veien som går tvers over øya.

Fyrtårnet er beskrevet av Jules Verne og flere filmer er spilt inn her. Om søndagen er det marked ved fyrtårnet.

<strong>MENORCA:</strong>  Strendene på Menorca er mye roligere, her stranden ved Cala Mitjana. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MENORCA: Strendene på Menorca er mye roligere, her stranden ved Cala Mitjana. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Landsbyen El Pilar de la Mola har en fin kirke, åpne kunsthåndverksteder, og ikke så mye mer.

Mølla Moli Vell de la Mola ligger like ved, men er kronglete å finne. Mytene skal ha det til at Bob Dylan har bodd her, men det finnes det ikke bevis på. Derimot har Pink Floyd øyas best bevarte mølle på et CD-cover.

MALLORCA • Palma
Dette er byferie og badeferie i ett. Lei sykkel og dra fra sentrum og ut på Palma-stranda, som etter hvert går over i stranda S'Arenal. Stopp ved flere trendy beach-barer.

Palma de Mallorca er øygruppas hovedby og har alt som hører til en storby.

Museer, Joan Miró, shopping i hovedgata, kunsthåndverksbutikkene i de smale gatene oppover i gamlebyen, og avslutt kvelden i matgata Apuntadores.

Et spesielt bosted er hotellet San Lorenzo med bare noen få rom, med takterrasse og basseng.

<strong>I PALMA:</strong> Mallorcas hovedby har mange matfristelser, her matgaten Apuntadores og Passeo Maritim. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
I PALMA: Mallorcas hovedby har mange matfristelser, her matgaten Apuntadores og Passeo Maritim. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

• Alcudia
Dette er badefamilienes favoritt med uendelige kritthvite strender. Området rundt egner seg veldig godt til morgensykling, før det blir for varmt.

Besøk små landsbyer, som Andratx, en liten fiskerby med onsdagsmarked. Landsbyen Deia med luksushotellet La Residencia er verdt en stopp - Bob Geldof har bodd her, det samme har prinsesse Diana.

Stoller er en litt roligere by som nås med tog direkte fra Palma by - ta turen i blomstringstida om våren. Herfra går det en trikk fra stranda og opp til hovedbyen.

• Coves del Drach
En av de mange hulene på øya, men Coves del Drach har i tillegg en stor underjordisk innsjø.

Er bygd ut for turisme, et frynsegode er de små byene og stedene nedover langs kysten som Porto Cristo, og gullstranda Cala d'Or.

MENORCA • Ciutadella
Var hovedby på øya fram til 1722, og er kjent for sine mange fiestas.

<strong>PUROBEACH:</strong> Like utenfor Palma de Mallorca ligger det chilloutstedet Purobeach. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
PUROBEACH: Like utenfor Palma de Mallorca ligger det chilloutstedet Purobeach. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Den 23. juni holdes den store festen Sant Joan, en tre dagers St. Hans-feiring hvor blant annet en mann går rundt i byen med en sau over nakken.

Byen er full av flotte historiske bygninger i italiensk stil. Den britiske innflytelsen vises ved at det drikkes like mye gin som vin.

• Cala Mitjana
En av de beste strendene på øya, som har flere strender en Ibiza og Mallorca til sammen.

Ta med niste og parasoll. Av estetiske grunner er mange av strendene ikke bygd ut for turisme. Her nyter du livet i sakte tempo.

Pregonda på nordsida har rødt sand og minner om et månelandskap, mens Macarelleta også er på øyas toppliste.

<strong>ØYSYKLING:</strong> Både Menorca og Mallorca er populære øyer for sykling. Her sykkelguide Svjetlana Berger i Wheelsport. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
ØYSYKLING: Både Menorca og Mallorca er populære øyer for sykling. Her sykkelguide Svjetlana Berger i Wheelsport. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Merkede vandringsruter går rundt hele øya, så her kan du vandre fra strand til strand, eller se øya fra hesteryggen. Sykling er også populært.

• Alcaufar Vell
Et herskapelig landhotell på en eiendom fra 1400-tallet, som innbyr til en rolig ferie.

Et av de få stedene på øya som er med i bondegårdsferie-organisasjonen Agroturismo på Balearene.

Hotellet i St. Lluis har et gourmetkjøkken som har spesialisert seg på lokale råvarer fra Menorca. Smak på øyas berømte Mahon-ost.

BALEARENE

• Islas Baleares på spansk og Illes Balears på katalansk.

• Provins og autonom region øst for Fastlands-Spania. 

• Palma de Mallorca er øygruppas administrasjonssenter.

• Mallorca er den største øya. Menorca den nest største. Deretter følger Ibiza og Formentera. I tillegg er det noen mindre  øyer.

• Utgjør til sammen 5014 kvadratkilometer, og har til sammen cirka 1,1 millioner innbyggere.

Beste reisetid:
April, mai, juni og september, oktober.

I juli og august kan det bli i overkant fullt på strender og overnattingssteder.

Reise hit:
Det går rutefly til Mallorca, Ibiza og Menorca.

Priseksempler Mallorca:
Fra Oslo: 1992 kroner med Norwegian 23.- 28. mai direktefly tur-retur.

Fra Torp: 1811 kroner med SAS 23.- 28. mai, en mellomlanding tur- retur.

Fra Rygge: 942 kroner med Ryanair 21.- 28. mai, direktefly.

Priseksempel Ibiza:
Fra Oslo: 2550 kroner med Lufthansa, 16.- 24. juli med en mellomlanding.

Priseksempler charterfly:
Charterfly Star Tour fra Oslo til Menorca, fra 4040 kroner pr. person i dobbeltrom, 1 uke, 28. juni.

Charterfly Ving fra Oslo til Cala d'Or, Mallorca 2445 kroner pr. person i dobbeltrom, 1 uke 18. juli.

Ferjer
Transmediterranea og Balearia har ferjetrafikk mellom alle de fire øyene.

Merk at det er relativt dyrt å ta med bil om bord på ferjene. Lei heller bil, scooter eller elsykkel i  havna.

Det går rutetrafikk fra Valencia, Barcelona og Denia til Balearene.

Spanias Turistkontor: www.spain.info/no/

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer