FEILMARGINER: Både bilen og fotoboksen har feilmarginer. Du kan kjøre fortere enn du tror. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
FEILMARGINER: Både bilen og fotoboksen har feilmarginer. Du kan kjøre fortere enn du tror. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer

Så fort kan du kjøre forbi fotoboksen

Alle speedometere viser feil. Sjekk din bil her.

I realiteten kan du kjøre fortere forbi fotoboksen enn du tror. Grunnen til det er at det ligger sikkerhetsmarginer i både fotoboksen, politites målinger og bilens speedometer.

Faktisk viser speedometre på enkelte bilmodeller nesten ti km/t feil når du kjører i 80 km/t. Dette varierer fra bil til bil, og derfor er det også en del av vår omfattende testprosedyre. Måling av misvisning skjer med avansert GPS-utstyr, og gir oss et svar på hvor fort bilen faktisk kjører.

Ifølge Kjøretøyforskriften skal et speedometer aldri vise lavere hastighet enn det som er reellt. Det har kun skjedd i ett tilfelle med våre testbiler.

Hvor nøyaktig speedometeret er vil variere. Produsentene legger inn en viss sikkerhetsmargin, men denne endres når man endrer størrelsen på hjulene.

Man kan helt lovlig endre rulleomkretsen på hjulene med inntil fem prosent, og dermed kan man også endre speedometernøyaktigheten med det samme. I listen under er også dekkdimensjon på bilene notert.

I tillegg til bilens feilmarginer, opererer både fotoboksene og politiet med feilmarginer.

- Det er lagt inn en teknisk feilmargin på tre km/t i fotoboksene, opplyser Anne Beate Budalen, senioringeniør i Vegdirektoratet.

Hvilke feilmarginer politiet opererer med, vil de ikke avsløre.

I tabellen under finner du feilmarginene på 157 forskjellige bilmodeller. Tabellen er sortert fra størst til minst feilmargin i 80 km/t.

Du kan bruke Ctrl+F for å søke frem din bilmodell.

Les også:
Så fort må du kjøre for å miste lappen
Her står fotoboksene som måler gjennomsnittsfart
Sjekk hvor sikker bilen din er
Slik fikser du lakkskader for en brøkdel av vanlig pris
Vi har testet 571 biler

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.