FASTE GRENSER: Det er en egen forskrift som regulerer når man mister førerkortet. FOTO: Scanpix
FASTE GRENSER: Det er en egen forskrift som regulerer når man mister førerkortet. FOTO: ScanpixVis mer

Så fort må du kjøre for å miste lappen

Det finnes faste grenser.

Mange av oss har en tendens til å ligge litt over fartsgrensene når forholdene tillater det. Det er ikke uvanlig at trafikken flyter i 100 kilometer i timen i 80-sonen på tørt sommerføre.

Kjører du derimot langt over fartsgrensa, må du, i tillegg til en bot, regne med å bli fotgjenger en stund. Akkurat hvor fort du må kjøre avhenger av fartsgrensen og hva slags vei du kjører på.

I 60-sone eller lavere Dersom veien har fartsgrense 60 eller lavere, er det 25 kilometer i timen som er det magiske tallet. Blir du tatt i 26 km/t over fartsgrensa, ryker lappen. Hvor lenge du må belage deg på å bruke offentlig transport avhenger blant annet av fart, tid på døgnet, føreforhold og hvilken fare du har utsatt andre for.

Den minste tapstiden er satt til 3 måneder, men ifølge "Forskrift om tap av retten til å føre motorvogn", kan tapstiden reduseres med 20-30% dersom fartsoverskridelsen skjedde i forbindelse med det som kalles en ellers aktsom forbikjøring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I høyere fartsgrenser enn 60 km/t På veier som har fartsgrense høyere enn 60 km/t, er det generelt sett 35 km/t som er den fastsatte grensen. Grensen er likevel høyere på veier som er klassifisert som motorvei klasse A. På disse veiene må du ha en fart som er mer enn 40 km/t over fartsgrensen før du blir fotgjenger.

Også ved lavere hastigheter Disse tallene gjelder imidlertid for overtredelser som har blitt gjort under gode kjøreforhold. Forskriften sier også at dersom forholdene tilsier det, kan man miste lappen ved hastigheter under de som er nevnt her.

Politijurist Olav Markussen i UP vet imidlertid ikke om noen tilfeller hvor noen har blitt fratatt førerkortet ved lavere hastigheter i forbindelse med rene fartsmålinger.

- Hvis man fratar noen førerkortet i lavere hastighet enn det som står i forskriften, er det gjerne i forbindelse med noe konkret som har skjedd. For eksempel et uhell eller en farlig situasjon, sier han.

Det er ikke bare høy fart som kan føre til at du mister førerkortet. Kjører du for sakte, kan du også i prinsippet bli fratatt lappen.

- Ja, man kan miste førerkortet ved å kjøre for sakte, men det handler som regel om medisinske, og ikke trafikale, forhold, sier Markussen.

Les også:
Perfekte bruktbiler for norske veier
SUV-ene du sikler etter
Supergrom "billig-Porsche"

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FOTGJENGER: Bilføreren som UP måler på dette bildet, må belage seg på å være fotgjenger en god stund. 197 km/t i en 100-sone kvalifiserer til rundt to og et halvt år uten førerkort. FOTO: Scanpix
FOTGJENGER: Bilføreren som UP måler på dette bildet, må belage seg på å være fotgjenger en god stund. 197 km/t i en 100-sone kvalifiserer til rundt to og et halvt år uten førerkort. FOTO: Scanpix Vis mer