Så godt at helsemyndighetene ikke burde vite om det

Klar for en skikkelig baconbombe?

SJOKOBACON: Å kombinere to av verdens beste smaker kan ikke blir feil, mener kokebokforfatter og matskribent Christopher Sjuve. Foto: ERIK HANNEMANN
SJOKOBACON: Å kombinere to av verdens beste smaker kan ikke blir feil, mener kokebokforfatter og matskribent Christopher Sjuve. Foto: ERIK HANNEMANNVis mer

- Bare sett en baby på gulvet og ser hva som skjer, sier Christopher Sjuve, matskribent og kokebokforfatter.

Han har gjort det. Begynt å steke bacon i nærheten av en baby, og sett reaksjonen.

- Vi er født med lengsel etter bacon. Duften treffer en nerve hos alle, sier han.

Baconmisjonær Selv har han likt bacon så godt hele livet at han begynte å samle oppskrifter og lære å lage bacon.

Underveis oppdaget han at det bare fantes en eneste kokebok om bacon, i hele verden. Den var amerikansk og handlet om bacon kombinert med søte smaker.

BACONSNADDER:  Egg og bacon er en klassiker. VIl du gjøre lykke en søndag, pimp den opp som muffins. Nederst en rund loffskive, i midten egget, rundt sprøstekst bacon. På toppen kan du strø litt gressløk. Kanskje hanker du til og med inn et poeng for å gjøre frokosten sunnere. Foto: ERIK HANNEMANN
BACONSNADDER: Egg og bacon er en klassiker. VIl du gjøre lykke en søndag, pimp den opp som muffins. Nederst en rund loffskive, i midten egget, rundt sprøstekst bacon. På toppen kan du strø litt gressløk. Kanskje hanker du til og med inn et poeng for å gjøre frokosten sunnere. Foto: ERIK HANNEMANN Vis mer

- Noe måtte gjøres, sier Sjuve, som til slutt skrev boka «Alt blir bedre med bacon». Den kom ut i høst og er hans tredje kokebok.

Han har tidligere utgitt «Mathjelpen for foreldre» og «21 tjuvtriks på kjøkkenet».

Kjøtt i motvind Å skrive bok om kjøtt i 2015 er å be om bråk.

Dagbladets matskribent og denne uka kåret til Årets inspirator, Andreas Viestad, har allerede fått mye pepper for sin siste bok, «Den store kjøttkokeboka».

Sjuve er av samme grunn i utakt med samtida. Bacon er ikke spesielt sunt og i mange kretser sett på som harry. På toppen av det hele kom Verdens helseorganisasjon (WHO) med advarsel om at bearbeidet kjøtt kunne føre til kreft.

- En riktig god nyhet, sier Sjuve.

- WHO sier at man kan få kreft om man spiser over et halvt kilo i uka. Da er det jo bare å skru opp forbruket for å oppfylle kvoten.

Sjuve forter seg å si at han ikke er for å skru opp verdens kjøttforbruk. Bacon står likevel i en særklasse.

- Bacon er det kjøttet som gir mest «bang for the buck». Litt bacon gir mye smak. Det holder med noen fine, sprø biter. Bare tenk etter selv. Noen skiver stekt bacon i en pastarett med asparges. eller i en suppe. Plutselig får maten smak og karakter. Du blir dessuten mett av bacon, sier han.

Sjokobacon De fleste av oss steker bacon til søndagsfrokosten, putter kanskje litt bacon i en pai eller smårett, og stopper der. Ei hel bok om bacon høres drøyt ut.

- Hva er det man egentlig kan bruke bacon til, Sjuve?

- Hva er det du ikke kan bruke bacon til, svarer Sjuve og ramser opp bacon i alt fra sushi til drinker og desserter.

-Ikke smakt bacon i sjokolade? Salt mot søtt. Utrolig godt, sier han.

Selv er han svak for en skikkelig baconbombe. En kule laget av mozzarellaost, bacon og kjøttdeig.

- Smelter i munnen. Like greit at helsemyndighetene ikke vet om den, sier Sjuve.