<strong>BEST I TEST:</strong> Sverre Sætres sjokoladekalender var en soleklar vinner.
BEST I TEST: Sverre Sætres sjokoladekalender var en soleklar vinner. Vis mer

- Så godt at jeg ikke hadde klart å bare spise én

Vi har testet gourmetjulekalenderne. De fikk bein å gå på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tradisjonen med julekalendere hører familiens minste til.

Det er kanskje ikke så rart. Klissete, tørr, søt sjokolade, eventuelt små doser med smarties eller kinderegg, er ikke det vi har mest lyst på når vi står opp om morgenen.

Nå er det heldigvis noen som har tatt ansvar, og laget julekalendere for voksne. Vi har jukset litt og prøvesmakt kalendere fra Pascal, Sverre Sætre, Lakrids by Johan Bulow og Summerbird, og her er det mye godt!

Vi er likevel ikke i tvil om hvilken vi ville ha valgt, om vi bare kunne ha én: Sverre Sætres juletrekalender.

Den er dekorativ, forseggjort og lekker.

Og sjokoladene?

- Dette er sjokolade i verdenstoppen, sier Aase Dotterud, matansvarlig i Allers.

Oppdatert: Vinnerkalenderen er nå dessverre utsolgt.

Vanskelig for allergikere

- Hva er det vi spiser nå?

I disse allergitider, det hadde vært greit å vite hva det er vi spiser - før vi putter det i munnen. Det er ikke alltid like lett.

Her var Summerbird klart best med en tydelig innholdsfortegnelse utenpå pakken. Det er egne innholdsfortegnelser for alle bitene, og de er også tydelig merket med dato, slik at du ikke skal behøve å vite navnet på biten du spiser, det holder med datoen.

Lakrids by Johan Bulow og Sverre Sætre er et stykke på vei: Bulows små poser er merket med hvilken type lakriskonfekt som er inni, og det følger med en liten brosjyre med bilder av bitene i Sverre Sætres kalender, som du kan se på.

Det er likevel ikke noen klar innholdsfortegnelse på de ulike bitene, bare en felles innholdsfortegnelse men mandelallergikere kan for eksempel enkelt styre unna "marsipan" eller og hasselnøttintolerante kan droppe "hasselnøtt og sprø kjeks".

<strong>SLIK TESTET VI:</strong> To av Dagbladets matjournalister har sammen med Aase Dotterud, mangeårig matansvarlig i Allers, smakt seg gjennom årets gourmetjulekalendere. Vi har vurdert utseende, brukervennlighet, variasjon. Vi har sett på små og store detaljer - men viktigst av alt er selvsagt smaken. Foto: ELISABETH DALSEG
SLIK TESTET VI: To av Dagbladets matjournalister har sammen med Aase Dotterud, mangeårig matansvarlig i Allers, smakt seg gjennom årets gourmetjulekalendere. Vi har vurdert utseende, brukervennlighet, variasjon. Vi har sett på små og store detaljer - men viktigst av alt er selvsagt smaken. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Er du nøtteallergisk er det verdt å merke at nesten alle Summerbirds' konfektbiter hadde enten nøtter eller mandler i seg.

Mange ulike allergier og dietter å forholde seg til? I vårt nye smarte oppskriftssøk kan du filtrere ut oppskrifter som inneholder ting du ikke liker eller tåler.

Pascal julekalender

- Det ser ut som en pakke med en halv kransekake i?

Dette er kanskje den kalenderen som sier mest jul - men likevel den som er minst tiltalende. Den er litt klumpete uten å være spesielt dekorativ - og er utført i langt mindre eksklusive materialer enn de andre.

Den er, relativt sett, en del dyrere enn de andre i testen, siden det bare er én bit i hver luke. Når det er sagt: Det er en bonusdag, 25 desember, som jo er den dagen som feires på kontinentet. Og her får du en ekstra stor og fin overraskelse.

Vi savner også en pekepinn på hva det er vi spiser.

- Jeg skulle gjerne likt å vite hva jeg spiser. Men når det er sagt: Fy søren så godt!

<strong>GOD VARIASJON:</strong> I smaker, form og tekstur - fra Pascal. Foto: ELISABETH DALSEG
GOD VARIASJON: I smaker, form og tekstur - fra Pascal. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Det er en blanding av små konfektsjokolader og trøfler. Det er mange forskjellige smaker, og smakspanelet hadde alle sine favoritter, men her var det mest ujevnt.

Pris: 445 kroner
Pascal

Lakrids by Johan Bulow - julekalender for to

Stram, minimalistisk, og kanskje den mest maskuline av kalenderne. Og ved første forsøk en gedigen skuffelse.

- Hvor er lakrisen?

Det viser seg at den har sunket sammen i frakt, slik at alle posene med lakrisbiter er forskjøvet nedover, og de fire øverste lukene er tomme. Liitt lirking, og innmaten er på plass.

Dessverre tar det heller ikke lang tid før første luke er revet akkurat litt for langt av og henger og slenger. Det tilgir vi imidlertid fort: For dette er lakriskonfekt i en egen klasse. Og i en rekke ulike varianter vi ikke hadde tenkt på. (Dessuten kan kalenderen lukkes igjen som en bok, der omslaget holdes på plass av magneter.)

Pluss for at alle posene med lakrisbiter er merket med hva de inneholder. Her er trøfler, dragéegg og bitre stenger, og mange spennende smakskombinasjoner. Vi stusset dog litt over at de har valgt å legge påske-lakris i julekalenderen sin.

<strong>LAKRIS:</strong> Små lakris- og sjokoladekonfektbiter fra Johan Bulow. Foto: ELISABETH DALSEG
LAKRIS: Små lakris- og sjokoladekonfektbiter fra Johan Bulow. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

En litt skrøpelig konstruksjon både utvendig og innvendig trekker ned det eksklusive inntrykket, men er du eller den du skal kjøpe julekalender til ekstra glad i lakris, er dette et klart førstevalg. For lakrisen er god.

Og er du glad i ordentlig lakris, er det bare å glede seg til julaften.

Pris: 469 kroner
Lakrids by Johan Bulow

Summerbird - Chiffoniere - for to

Det danske flødebolle- og konfektmakeriet Summerbird er kjent for Danmark-elskende nordmenn, og i fjor åpnet de sitt første egne utsalg i Norge i kjelleren på Steen & Strøm.

Deres julekalendere er legendariske og populære, og får raskt bein å gå på. Det skjønner vi godt.

- Dette er så lekkert det!

Den varianten vi testet er formet som en stor kommode, og kan fint brukes igjen og igjen. Du får kjøpt refill neste år. Eller bruke som smykkeskrin. Den er minst like pen bakfra som forfra, med stilistisk chinoiserie-mønster.

<strong>PÅ FAT:</strong> Like gode som de ser ut, fra Summerbird. Foto: ELISABETH DALSEG
PÅ FAT: Like gode som de ser ut, fra Summerbird. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Inne i skuffene ligger konfekten pent dandert på et lite plastfat, inne i små poser. Ja det er kanskje litt mye emballasje, men sjokoladene holder seg pent, og ikke minst er selve kalenderen fin og ren og klar til gjenbruk.

Vi kløner litt når vi skal åpne posene, og første sjokoladebit, en marsipan er ikke det største fyrverkeriet av en smaksbombe. Men deretter går det bare én vei: Oppover.

De ulike konfektbitene ser virkelig lekre ut, og de smaker minst like godt.

- Det er veldig forskjellige smaker, her er det virkelig noe å glede seg til hver dag.

Pris: 599 kroner
Summerbird.dk

Sverre Sætre, stor julekalender for to

Julekalenderen er formet som et tre, med små esker med konfektbiter i. Den er dekorativ, og det er så forseggjort, og det er så lekkert at det nesten gjør litt vondt å plukke den fra hverandre og åpne pakkene.

Sjokoladebitene ligger løst inne i de små pappeskene, så de smitter litt av, men vi tror nok likevel vi ville tatt vare på kalenderen til neste år.

<strong>SMÅ GAVEPAKKER:</strong> Det er en glede å åpne kalenderen fra Sverre Sætre. Foto: ELISABETH DALSEG
SMÅ GAVEPAKKER: Det er en glede å åpne kalenderen fra Sverre Sætre. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Når det er sagt: Når vi først begynner å åpne pakkene, har vi ikke lyst til å stoppe. Hva er inne i neste?

Lysten blir ikke mindre av å smake. Dette er sjokolade etter vårt hjerte.

- Dette er konfektsjokolade i verdenstoppen.

Skal vi trekke for én ting, er det at julaften godt kunne ha blitt gjort lit mer stas på. Her var det reprise av en troikainspirert sjokolade. Deilig, men vi skulle gjerne sett noe litt mer spennende.

Det er imidlertid ingen tvil om at dette er panelets favoritt.

Pris: 685 kroner
Sverre Sætre

<strong>DYR OG DEILIG:</strong> Det smaker heldigvis mye mer enn det koster. Foto: ELISABETH DALSEG
DYR OG DEILIG: Det smaker heldigvis mye mer enn det koster. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer