Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Så godt støvsuger robotene

De beste er nyttige rengjørere, viser en grundig test.

FIKSER STØVSUGINGEN: Robotstøvsugeren farer rundt og støvsuger, alt mens du gjør andre ting. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FIKSER STØVSUGINGEN: Robotstøvsugeren farer rundt og støvsuger, alt mens du gjør andre ting. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

For noen, men de er kanskje få, går støvsugingen som en lek. Andre igjen, og de er sannsynligvis i flertall, synes støvsugingen kun er en hersens nødvendighet.

Om du lurer på om robotstøvsuger kan være noe for deg, kan jo kan denne videoen kanskje gi en pekepinn.

I prinsippet skal den kunne gjøre jobben selv, men i praksis har den likevel sine begrensninger.

- Slike roboter trenger litt plass for å være nyttige, derfor vil den ikke fungere tilfredsstillende i en overmøblert bolig eller rom med mange hindre, forklarer seniorrådgiver hos Teknologisk institutt, Inger Dahl, til klikk.no.

Gå for kvalitet Hele prinsippet er besnærende; en dings som farer rundt i huset (rett nok holder den seg bare til én etasje) og støvsuger uten at du behøver å være til stede.

I følge det danske nettstedet Bolius er en slik robot også en god idé, dersom du kjøper de dyreste modellene.

"Sugeevnen er ofte ikke god nok på de billige modellene. Så ender det bare med at du ikke bruker støvsugeren i det hele tatt, og pengene er bortkastet", sier Mette Eklund Andersen, redaktør i det danske forbrukernettstedet, T3, til nettstedet.

Erstatter ikke støvsugeren Det tyske nettstedet Testmagazin har gjort en omfattende test av robotstøvsugere.

En av deres hovedkonklusjoner er at roboten ikke erstatter den tradisjonelle støvsugeren.

"Den som har slike forestillinger (at den kan gjøre alt) kommer i alle fall til å bli bittert skuffet", skriver de på sine nettsider.

"En robotstøvsuger er utviklet for å hjelpe til med rengjøringen og sørge for kontinuitet."

Ifølge T3 fungerer en støvsugerrobot best i rom hvor det er enkel møblering.

Skal den fungere i overmøblerte og pyntede rom, må du rydde vei for den og være spesielt nøye med å fjerne små gjenstander som du helst ikke vil miste, "for robotstøvsugeren er altetende".

Disse er best i test Testen som T3 gjennomførte viste at de små mirakelboksene klarte seg nesten like godt som en tradisjonell støvsuger.
Med sin lave høyde kommer de godt innunder blant annet sofaer, som gjerne kan være litt vanskelige å nå når man selv styrer munnstykket.

Ifølge testen i Testmagazin kom Samsungs Navibot SR8855 og iRobot Roomba 581 best ut i forhold til oppsamlingsevne.

Det ble strødd ut 170 gram smuss, som blant annet besto av hundehår, kattehår, mel og papirbiter. I tillegg ble det plassert ut forskjellig små hindre.

Navibot samlet opp 158 gram av dette, mens iRobot klarte 149 gram.

Begge modellene er å få kjøpt i Norge. Nr. 3 på listen, Karcher RC 3000, samlet opp 145 gram. Denne er også tilgjengelig her til lands.

Mestrer tepper Ifølge T3 er et av kvalitetskriteriene du bør se etter når du skal kjøpe støvsugerrobot, er hvordan den takler tepper. Noen modeller kan "se" forskjell på tepper og gulv og innretter arbeidet sitt deretter.

Et annet sjekkpunkt de mener man bør gå etter, og det gjelder spesielt dersom støvsugeren kjøpes på nettet, er kommentarene som legges igjen av fornøyde (ikke fornøyde) brukere.

Én av modellene (Samsung Navibot SR8855) i Testmagazin sin test var utstyrt med et videokamera, som setter den i stand til selv å danne seg et bilde av hvor den skal kjøre og hvor den har vært.

Filteret viktig T3 mener at robotstøvsugere er gunstig for astmatikere og allergikere, fordi den kan programmeres til å gjøre jobben på dagtid, når ingen er til stede i boligen. Således rekker eventuelt oppvirvlet støv å legge seg igjen før noen kommer hjem.

- Dette er ikke noe vi har kunnskaper om selv, men generelt kan man si om støvsugere at det viktigste er at de har god sugeevne og et effektivt filter, sier fagsjef hos Astma- og Allergiforbundet, Britt Ann Høiskar til klikk.no.

- Roboten bør være utstyrt med et såkalt HEPA-filter. Et dårlig filter vil slippe ut finstøv, og da forsvinner mye av effekten ved støvsugingen, understreker Ingrid Dahl hos Teknologisk institutt.

Funksjonalitet Dahl trekker også frem robotens brukervennlighet som et viktig kriterium.

- Det bør være enkelt å bytte støvpose og rengjøre den. Batteritiden er også viktig, samt hvor lett den er å lade opp.

Programmering Ifølge Testmagazin er det en fordel dess mer avansert programmeringsmuligheter roboten har, slik at den mest mulig kan klare seg uten manuell inngripen.

Likevel er nettstedet tydelige på at det ikke er tale om at man aldri behøver å bekymre seg for støvsugingen lenger, uansett hvor avansert roboten er.

"Mit künstlicher Intelligenz ausgestattet, ersetzt den Menschen aber nicht! (Selv om den er utstyrt med kunstig intelligens, erstatter den likevel ikke mennesket)", skriver de.

En konklusjon som også T3 gjør: "Til gjengjeld komer den ofte ikke til i spisse hjørner, bak vaser, figurer, under skamler og andre steder det er vanskelig å komme til. Så du må ta en runde med den vanlige støvsugeren med jevne mellomrom".


Les også:
Vi støvsuger for sjelden
- Dette vaskemiddelet er helsefarlig
Råd for et bedre inneklima
Bli inspirert med klikk.nos inspirasjonsguide
Slik lager du kakekuler på pinne

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media