Så klart størrelsen er viktig

Slik får du stuens mest forhatte må-ha objekt til å se riktig ut.

HVOR STOR KAN DEN VÆRE: Sjekk hva ekspertene sier om størrelsen på TVen din. FOTO: Virgin Media
HVOR STOR KAN DEN VÆRE: Sjekk hva ekspertene sier om størrelsen på TVen din. FOTO: Virgin Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De færreste kan forestille seg et hjem eller et liv uten TV. For selv om noen av oss uten tvil er mer avhenging av bildeboksen enn andre, så er det liten tvil om at en kveld foran TVen representerer både avslappning, underholdning og informasjon.

Men selv om de fleste i huset er enige om at TV må man ha, så kan det herske store uenigheter når det kommer til både størrelse og plassering. For der hvor far i huset vil ha en kinoaktig storskjerm hvor man kan ta inn både fotballkamper, Ski-VM og en og annen actionfilm, så er kanskje mor mer opptatt av at TVen ikke skal få ta over og dominere hele interiøret i stuen.

Så hvordan skal man egentlig velge TV? Må den ha hedersplass på stueveggen? Og er større egentlig bedre? Vi har snakket med ekspertene som har alle svarene du trenger:

Større TV = større opplevelse Ifølge forhandlere velger de aller fleste i dag TV ut fra størrelsen. Og selv om det for mange er et viktig estetisk poeng at den ikke er for stor og dominerende, så er det minst like mange som kjøper den største de kan få plass til på veggen. Men hva er mest riktig?

- Generelt kan man si at større TV er lik større opplevelse, fordi den gjør det lettere å se de små detaljene, forklarer Audun Hage hos Lyd & Bilde til Klikk Bolig.

- Men man bør jo også tenke bruk. De som bare skal se Dagsrevyen og "Nytt på nytt", vil neppe ha like stor glede av en storskjerm som de som planlegger å bruke TVen til å se film, sport og TV-serier i HD.

Da kan man med fordel velge en stor skjerm på 50 tommer eller mer mener Hage.

- Da oppnår man jo selvfølgelig mer av den kinofølelsen enn man ville gjøre med en mindre TV. Det samme gjelder for de som skal spille TV-spill. Det er jo ingen tvil om at det gjør noe med bildeopplevelsen å velge en TV som er stor nok.

Administrerende direktør i Elektronikkbransjen, Jan Røsholm, bekrefter ovenfor Klikk Bolig at nordmenn er opptatt av størrelse når det gjelder TVen:

Anbefalt TV-størrelse (veiledende)

Seeravstand Skjermstørrelse

0,5-1 meter 32-37 tommer

1-2 meter 37-42 tommer

2-3 meter 42-46 tommer

3-4 meter 46-50 tommer

4-5 meter 50-55 tommer

5-6 meter 55-60 tommer

6 meter + 60-75 tommer

(Kilde: Audun Hage, Lyd og Bilde)

- TV-ene blir bare større og større rundt om i norske hjem, forklarer Røsholm, som røper at Elektronikkbransjen forventer et salg på overkant av 500 000 TV-apparater i Norge i 2013.

Vil ha større TV - Lenge var gjennomsnittsstørrelsen på TV-en 28 tommer, mens den nå er på 46 tommer og oppover.

Men der hvor selve TVen har blitt større, er det også viktig å huske på at rammen rundt har blitt mindre, slik at moderne TVer tar mindre plass, selv om selve skjermen er større.

- I dag tar en 40" like stor plass i bredden som en 32" gjorde for noen år siden, og en 55" den samme plassen som en 46", forklarer Pål Trudeng hos Expert til Klikk Bolig.

- Dette er takket være rammene, som nå aldri er mer enn 15cm brede, og til og med helt ned mot 5mm. Dette gjør jo at det visuelle inntrykket av selve TVen har blitt mye mindre.

Trudeng er også av den oppfatning av at størrelsen er viktig for opplevelsen.

- TV skal jo for film formidle en fiktiv verden som regissøren har skapt for å ta oss med på en reise, forklarer eksperten.

- Hvis man har en liten TV, så vil opplevelsen bli som å reise med hurtigruten og oppleve hele vår kyst via et porthull i lugaren.

Ta hensyn til sitteavstand Selv om ekspertene er enige om at en større TV vil gjøre TV opplevelsen bedre, har hvor nært man sitter TV apparatet i nettopp din stue også betydning.

- Størrelsen på TV-en bør i utgangspunktet bestemmes ut fra sitteavstanden, forklarer Trudeng.

KREATIVT: Ved å lage en bildevegg bak TVen, vil den ikke stikke seg så ut i interiøret. FOTO: Sveinung Bråthen
KREATIVT: Ved å lage en bildevegg bak TVen, vil den ikke stikke seg så ut i interiøret. FOTO: Sveinung Bråthen Vis mer

- Selv om dette var viktigere før, da oppløsningen på TVene var lav, noe som gjorde at anbefalt avstand var basert på et punkt hvor man ikke opplevde cellestrukturen.

Eksperten forklarer at man i dag, med dagens høye oppløsning på 2 Megapiksler på Full HD TV, i teorien kan sitte så nærme man vil uten å oppleve bildet som uskarpt.

- Men det blir veldig slitsom å sitte 30 cm fra en TV på 55", råder Trudeng.

- Derfor er tommelfingerregelen i dag at man skal kunne se hele TVen i et synsfelt, noe som betyr at optimal titteavstand på en 55" TV i dag er 2.2 meter.

Og ikke glem høydeplassering heller når du tenker avstand og plassering.

- Veldig mange setter TVen helt nede ved gulvet eller over en skjenk, røper Trudeng.

- Men "regelen" her er egentlig at når man sitter i sofaen eller stolen, så skal øynene hvile midt på skjermen, slik at man slipper å belaste nakken unødvendig.

Hage er enig:

RAMMET INN: Den kreative damen bak bloggen Inni min hule har rammet inn TVen sin. FOTO: Marte/inniminhule.blogspot.com
RAMMET INN: Den kreative damen bak bloggen Inni min hule har rammet inn TVen sin. FOTO: Marte/inniminhule.blogspot.com Vis mer

- Mange som veggmonterer TV-en henger den høyt, som en bilderamme. Men ideelt bør skjermen henge noenlunde parallelt med øynene sett fra sitteposisjon.

Regelen om en sitteavstand på 2-3 meter får også tommelen opp fra denne eksperten:

- Så lenge man har en minimums avstand på 2-3 meter og benytter HD-signaler er størrelse ikke et problem, forklarer lyd- og bildeeksperten.

- En moderne TV med HD-signaler gir så skarpt bilde at du fint kan sitte tett på skjermen selv om den er stor. Lavoppløste sendinger fungerer derimot dårlig, og ser veldig "grovkornet" ut på store TV-er.

Rommet bestemmer Å bare velge TV ut fra størrelse kan by på problemer når det gjelder hvordan rommet hvor TVen skal stå er utformet.

- Det er klart at man til en viss grad må ta hensyn til rommets planløning og størrelse, forklarer Hage.

- Det kan jo fort bli litt "overkill" med en 70 tommers TV på et lite bøttekott av et rom, selv om det for bildet sin del er det ingen hindring,

Fysiske begrensninger vil og burde dermed også være med på avgjørelsen når ny TV skal anskaffes.

- En stor TV vil typisk kreve at man innreder stua og sittegruppe i forhold til skjermen, og ikke omvendt, forklarer Trudeng.

MØRK BAKGRUNN: Å henge TVen opp på en mørk vegg gjør at den stikker seg mindre ut i interiøret. FOTO: Sveinung Bråthen/Masao Nishikawa
MØRK BAKGRUNN: Å henge TVen opp på en mørk vegg gjør at den stikker seg mindre ut i interiøret. FOTO: Sveinung Bråthen/Masao Nishikawa Vis mer

- TV-en kan ikke bare settes i hjørnet. Den bør stå inntil eller henges på vegg, og sitteplassene bør innrettes slik at hele familien kan se rett på TV-en uten å få "kink i nakken".

Interiørmessig hodepine For de aller fleste er saken klar: Vi kan ikke leve uten TV. Men så kommer innredningsproblemene: Vi vil nemlig ikke at Tven skal ha hovedrollen i stua, heller.

- TVen er en hodepine for oss interiørnerder, bekrefter Solveig Grøvle i Norske Interiørblogger (Nib) til Klikk Bolig.

- Ofte ligger konflikten mellom de i familien som mener at større og mer synlig er bedre, mot de som vil gjemme en 19" i et tvskap.

Hvor stor en TV oppleves, er avhengig av hvor langt unna man sitter.

- Hvis dere lager til sofakroken slik at en kan sitte ganske nært, kan TV være noe mindre, forklarer Grøvle.

- Men det til tross, det er ofte vanskelig å innrede rundt Tven enten den nå er 20 eller 40 tommer.

Men heldigvis finnes det smarte triks å benytte seg av om du vil "gjemme bort" Tven i interiøret.

- Det letteste er å lage en bildevegg hvor du bruker rammer i sort, med sort/hvite bilder og fotografier, forklarer Grøvle.

PASS PÅ STØRRELSEN: Hvor langt du sitter fra TV bør være med på å bestemme størrelsen. FOTO: Ikea
PASS PÅ STØRRELSEN: Hvor langt du sitter fra TV bør være med på å bestemme størrelsen. FOTO: Ikea Vis mer

- Hvis du da har en sort TV kan den gli litt mer inn i veggen. Bruk gjerne litt store bilder kombinert med mindre, slik at ikke TV blir det eneste store elementet på veggen. Hvis du i tillegg har malt veggen svart, har du en løsning som ser bra ut.

Et annet velkjent triks er å bruke et skap.

- De fleste som bruker TVskap vet at det sjeldent lukkes igjen, forklarer interiøreksperten.

- Men dørene kan i seg selv være med på å skjerme innsyn til TV fra andre kanter i stuen, så dette kan være et godt dobbelttriks.

Grøvle forklarer at et annet tips kan være å lage et fysisk skille i stua for å skjule TVen.

- Hvis du har en stor avlang stue, går det jo an å sette opp halv lettvegg og skjule TVen på denne forklarer eksperten.

- Mens sofa og stuebord syns fra resten av rommet. Dette er en super løsning, da kan du jo ha så stor TV du bare vil.

Andre tips fra interiøreksperten til plassering av TV:

SMARTE LØSNINGER: Det er mange måter å innrede med TVen på. FOTO: Ikea
SMARTE LØSNINGER: Det er mange måter å innrede med TVen på. FOTO: Ikea Vis mer

- Sett den på et staffeli, bruk utradisjonelle tvbenker som paller, eplekasser, gamle sjenker og kommoder og lignende. Noen rammer også TVen inn med store lister, det kan gi en veldig kul effekt, avslutter Grøvle.

Les også: Vet du egentlig hva faresymbolene betyr?

Trenger du inspirasjon til interiøret hjemme? Da bør du klikke her

Her er lyden som ser bra ut

Dette kommer du til å elske i 2013

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SITTEAVSTAND: Det er mange ting du burde ta hensyn til når du skal kjøpe TV. FOTO: Freshome
SITTEAVSTAND: Det er mange ting du burde ta hensyn til når du skal kjøpe TV. FOTO: Freshome Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer