VANNRETT: Stålbjelkene som løper vannrett langs vinduene på dette huset, minner mest av alt om en strekkode. Foto: Paul Warchol
VANNRETT: Stålbjelkene som løper vannrett langs vinduene på dette huset, minner mest av alt om en strekkode. Foto: Paul WarcholVis mer

Så kult ble huset da eierne ville ha fritt innsyn

Gardinvalg er ikke noe tema her.

Det finnes mye spennende arkitektur rundt om i verdens byer. Et eksempel på dette er definitivt dette byhuset i Washington D.C., som etter at et moderne tilbygg kom til, fikk navnet Barcode House grunnet sitt litt spesielle utseende.

Barcode House ble tegnet av arkitektene hos David Jameson Architect. En serie horisontale linjer preger husets eksteriør og minner mest av alt om nettopp en strekkode.

RETTE LINJER: Horisontale linjer bryter opp glassflatene i det store vinduet. Foto: Paul Warchol
RETTE LINJER: Horisontale linjer bryter opp glassflatene i det store vinduet. Foto: Paul Warchol Vis mer

Huset, som ligger i USAs hovedstad Washington D.C., ble ferdigstilt tidligere i år og har høstet mye oppmerksomhet både lokalt og internasjonalt.

De amerikanske arkitektene designet det tre etasjer høye tilbygget, som inneholder nytt kjøkken, stue, balkong og takterrasse. En dør i tilbyggets første etasje er eneste forbindelse til det opprinnelige huset.

Bygget om - For ti år siden bygget vi om hovedsoverommet samt det tilhørende badet for ekteparet som bor i huset, forteller arkitekt Ron Southwick til bonytt.no.

SOMETHING OLD, SOMETHING NEW: Det nye arkitekttegnede tilbygget er en moderne kontrast til det originale huset. Foto: Paul Warchol
SOMETHING OLD, SOMETHING NEW: Det nye arkitekttegnede tilbygget er en moderne kontrast til det originale huset. Foto: Paul Warchol Vis mer

- For ett års tid siden tok de kontakt med oss igjen, denne gangen fordi de ønsket å pusse opp kjøkkenet i huset. Vi foreslo å lage et tilbygg til det opprinnelige huset, som i tillegg til å gi dem et større og bedre kjøkken, også ville inkludere stue og en takterrasse.

Paret likte ifølge arkitekten ideen godt, men hadde et intenst ønske om å få laget tilbygget i glass, noe arkitektene måtte gå i tenkeboksen for å kunne komme opp med ideer rundt.
Glassboks - Ja, vi gikk noen runder med hvordan vi skulle kunne få dette til, røper Southwick, som var en av hovedarkitektene involvert i prosjektet.

- Til slutt fant vi ut at vi måtte på en eller annen måte få til å støtte opp "glassboksen", som på grunn av flere byggtekniske detaljer måtte settes opp som en nesten helt separat bygning. Til det kom vi på ideen med smale stålbjelker som kunne løpe på tvers av glassvinduet, sveiset fast på sidene av bygget.

INNSYN: Det er ikke mye man kan holde hemmelig for naboer med et hus som dette. Foto: Paul Warchol
INNSYN: Det er ikke mye man kan holde hemmelig for naboer med et hus som dette. Foto: Paul Warchol Vis mer

Skjøre murvegger på det gamle byhuset gjorde at tilbygget måtte sette opp som en nesten separat struktur. Begrenset plass på byggetomten gjorde at arkitektene måtte tenke vertikalt når tilbygget skulle formes, og plassutnyttelsen planlegges deretter.

Som en strekkode Stålstrukturen de endte opp med, skapte en ramme på bygget og gjorde, ifølge arkitekt Ron Southwick, at bygget ble strukturelt både lenket fast i det opprinnelige huset og også at det ble byggmessig sikkert og holdbart.

- I tillegg adopterte vi det samme uttrykket når vi skulle forme stålrekkverket på balkongen, avslutter arkitekten.

GJENNOMSIKTIG: Eierne av huset ønsket å leve så "gjennomsiktig" som mulig. Foto: Paul Warchol
GJENNOMSIKTIG: Eierne av huset ønsket å leve så "gjennomsiktig" som mulig. Foto: Paul Warchol Vis mer

- På den måten ble hele uttrykket veldig likt en strekkode, som man finner på varer i butikken, og derav navnet på prosjektet, Barcode House.

Tungt og lett - Barcode House utforsker på mange måter sammenstillingen av det tunge og lette, og det nye og gamle, forklarer en annen av arkitektene hos David Jameson Architect til designnettstedet Freshhome.

- Klienten ønsket seg en "gjennomsiktig" måte å leve på, og et hus som var åpent mot omgivelsene, og det var vår jobb å kunne oppfylle dette på en mest mulig estetisk og funksjonell måte.

MER PLASS: Det nye tilbygget ga familien rom til et nytt kjøkken og større stue, i tillegg til ny balkong. Foto: Paul Warchol
MER PLASS: Det nye tilbygget ga familien rom til et nytt kjøkken og større stue, i tillegg til ny balkong. Foto: Paul Warchol Vis mer

Det minimalistiske designet på huset er reflektert i interiøret, som er stramt og tidløst.

Huset har maksimalt med lys, men også desto mindre privatliv. Svart-hvitt-temaet som bruken av mye glass og stålbjelker er med på å skape, ser ut til å fortsette også inne i huset, hvor møblene og innredningen er holdt i nøytrale toner.

Les også: Perfekt hus på minimal tomt
Sliten garasje ble kult byhus
Slik serverer du perfekte gulrøtter

SKARPE KANTER: Fra hjørnet på huset sees stålstripe-konstruksjonen ekstra godt. Foto: Paul Warchol
SKARPE KANTER: Fra hjørnet på huset sees stålstripe-konstruksjonen ekstra godt. Foto: Paul Warchol Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

OPPLYST: På kveldstid har naboer fritt innsyn i Barcode House. Foto: Paul Warchol
OPPLYST: På kveldstid har naboer fritt innsyn i Barcode House. Foto: Paul Warchol Vis mer