Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Så langt er et steinkast

Se hva Bibelen og norske eiendomsmeglere sier.

STOR VARIASJON: I dagens boligannonser varierer lengden på et steinkast fra 26 til 724 meter. Illustrasjonsfoto: iStockphoto
STOR VARIASJON: I dagens boligannonser varierer lengden på et steinkast fra 26 til 724 meter. Illustrasjonsfoto: iStockphoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Et steinkast unna sjøen» - hvor langt er det egentlig?

«Et steinkast» brukes stadig i boligannonser, men det er et mål som er vanskelig å forholde seg til. Begrepet sier noe om at avstanden ikke er stor, men noen ganger er et steinkast ganske langt, kan det vise seg i virkeligheten.

Ifølge Wikipedia var et steinkast et mye brukt lengdemål i norrøn tid. Per definisjon var et steinkast opprinnelig den lengden en voksen mann kunne kaste en nevestor stein, men uttrykket brukes i dag helst for å beskrive noe eller noen som er «et lite stykke unna».

En uviss lengde - Et steinkast er jo et omtrentlig lengdemål - så langt som man kan kaste en stein. Og det vil jo variere fra person til person, forteller ordbokredaktør ved Institutt for nordistikk og litteraturvitskap NTNU, Tor Erik Jenstad.

Jenstad påpeker at det er vanskelig å tidfeste akkurat når det har oppstått, men at vi må regne med at det har vokst naturlig fram.

- Når det stadig er i bruk, er det vel fordi det innimellom er behov for å oppgi en litt uviss lengde av denne typen, istedenfor å gi det mer eksakt i meter.

- Børseskudd og pilskudd er eksempler på andre omtrentlige mål brukt på denne måten, forteller ordbokredaktøren.

Steinkast i Bibelen Jenstad opplyser om et relativt kjent sitat fra Bibelen, som indikerer at denne bruken med steinkast som lengdemål er temmelig gammel:

Lukas 22:41, der det heter: «Og han slet seg fra dem, omtrent så langt som et steinkast.»

ET REALISTISK STEINKAST: Med en avstand på 26 meter, er vel dette en lengde som er realistisk for de fleste å kaste. Faksimile: FINN.NO
ET REALISTISK STEINKAST: Med en avstand på 26 meter, er vel dette en lengde som er realistisk for de fleste å kaste. Faksimile: FINN.NO Vis mer

- Steinkast som lengdemål er også belagt i norrønt, forklarer Jenstad.

Målt til 60 meter Nina Gram Garmann er postdoktor ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier. Hun forteller til Bonytt.no om et forum på internett hvor en person hevder å ha utført et forsøk med hundre personer, og at et gjennomsnittlig steinkast var 60 meter.

- Hvorvidt det stemmer eller ikke, det vet jeg derimot ikke.

Fra 26 til 724 meter På Finn ligger det under «bolig til salgs» 256 annonser som inneholder ordet steinkast. Her er det også en tydelig uenighet blant meglerne om hva et steinkast faktisk er.

Vi har sammenlignet en del av disse annonsene, og funnet store differanser når det kommer til bruken av begrepet.

I en av boligannonsene som ligger ute, reklameres det med at dette er en enebolig i kjede et steinkast fra vannet. De fleste av oss vil nok ikke ha problemer med å kaste fra boligen ned til vannet heller, da avstanden er beskjedne 26 meter.

Et vanskelig kast Litt mer vrient blir det å kaste lengden steinkastet i denne annonsen vil tilsi. Megler skriver følgende: «Flotte rekreasjonsområder med St. Hanshaugen et steinkast unna.»

Her måles avstanden til cirka 122 meter.

«Et solid steinkast» 122 meter er derimot ingenting mot denne annonsen, hvor megler bruker begrepet steinkast for å beskrive avstanden mellom leiligheten (Teglverksgata 7A i Oslo) og Südøst (Trondheimsveien 5 i Oslo).

Her er steinkastet 724 meter. Til sammenligning er verdensrekorden i å kaste en cricketball 128,6 meter.

I annonsen heter det også: «Olaf Ryes Plass, Birkelunden og Markveien med sine populære nisjeforretninger og gatecaféer ligger kun et steinkast unna.»

IKKE AKKURAT KASTEAVSTAND: Ikke noe i veien med kastearmen din om du klarer å kaste de 122 meterne det er fra denne boligen og til St. Hanshaugen. Faksimile: FINN.NO
IKKE AKKURAT KASTEAVSTAND: Ikke noe i veien med kastearmen din om du klarer å kaste de 122 meterne det er fra denne boligen og til St. Hanshaugen. Faksimile: FINN.NO Vis mer

Med litt under halvkilometeren til Markveien og vel 280 meter til Birkelunden vil vel disse utvilsomt komme i den kategorien man kaller «et solid steinkast».

Les også:
Dette søppelet ble det bygget hytte av
Planter du her blir det mindre luking
Derfor får naboen oss til å klikke

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LANGT SKAL DET KASTES: Med en lengde på 724 meter er vel dette steinkastet av den mer solide sorten. Faksimile: FINN.NO
LANGT SKAL DET KASTES: Med en lengde på 724 meter er vel dette steinkastet av den mer solide sorten. Faksimile: FINN.NO Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!