TEST: Vi har funnet ut hvor mye aktivitet som kreves for å forbrenne favoritt-sjokoladen din.  FOTO: Petter Berg/HM Foto
TEST: Vi har funnet ut hvor mye aktivitet som kreves for å forbrenne favoritt-sjokoladen din. FOTO: Petter Berg/HM FotoVis mer

Så lenge må du trene for å forbrenne favorittsjokoladen

Vi har sjekket kaloriinnholdet i 21 sjokolader.

Få ting smaker bedre enn sjokolade når godtesuget melder seg. Men hvor mye må du bevege deg for å veie opp for kosingen?

Nuller det seg ut? Kanskje har du hatt en samtale med deg selv som forløp omtrent slik: "Å, nå hadde det jammen gjort seg med en sjokolade! Jeg skal jo ut og trene senere i kveld, så da "nuller" den seg lett ut. Så det er bare å spise og kose seg. Eller?"

Vi har tatt denne indre dialogen på alvor og sjekket nettopp dette: Hvor mye må du trene for å veie opp for en utskeielse i sjokoladeveien? Hva slags trening gir best uttelling? Hvilke sjokolader er smartest å velge? Og er egentlig ren melkesjokolade et smart valg?

Store forskjeller Lørdag 4. februar 2011 handlet vi inn 20 av de vanligste sjokoladene - og en bitte liten Eventyrsjokolade - for å se på dette.

For å beregne forbrukt mengde energi har vi tatt utgangspunkt i en kvinne på 63 kilo. Veier du mer, kan du regne med at du bruker litt mer kalorier (kcal) per minutt, og veier du mindre, bruker du litt mindre per minutt. Vi snakker om en forskjell på ca 3-8 kalorier per kilo kroppsvekt, ikke mer.

Resultatene viser at du må gå i nøyaktig fem timer for å forbrenne en 200 grams melkesjokolade, mens det holder å jogge i 11 minutter for å bruke opp energien i en Kinder Maxi. Bruk lista under til å sjekke ut dine favorittsjokolader og -aktiviteter, så har du noe å gå ut fra når sjokoladehungeren melder seg.

De minste er best De som kom best ut er ikke overraskende de minste sjokoladene.

Kinder Maxi er minst, veier 21 gram, og inneholder 118 kalorier. Den går du av deg på en halvtime i vanlig gange.
Eventyrsjokoladen fra Freia følger like etter, den veier noen få gram mer, og inneholder 135 kalorier.
Daim og Mandelstang kommer også godt ut.

Mest og minst kalorier per 100 gram Grunnen til at Kinder Maxi kommer godt ut, er at den er minst. Kinder Maxi har nemlig nest mest kalorier per 100 gram av alle sjokoladene vi har testet. Skal du derfor spise mer enn den lille sjokoladen, bør du kanskje velge en av de andre typene?

Sjokoladen med aller flest kalorier per 100 gram er Helnøtt. Firkløver og vanlig Melkesjokolade følger like bak.

Japp er den sjokoladen i testen med minst kalorier per 100 gram i testen. Troika er også et godt valg.

Synes du at en Eventyrsjokolade eller en Kinder Maxi blir for liten, er dermed disse to sjokoladene et greit alternativ, selv om de er større.

Størrelsen teller Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky har beregnet kalorier og tiden du må bruke på de ulike aktivitetene. Vi har bevisst testet sjokolader i litt ulik størrelse, slik at det blir lettere å sammenlikne store og små sjokolader.

I lista under er de rangert fra den mest kaloririke sjokoladen, til den det tar minst tid å forbrenne. Her har vi altså sett på størrelsen på sjokoladen, og ikke hvilken som er mest kaloririk per 100 gram. Tidligere har vi sett på næringsinnhold i 41 ulike typer sjokolade, og her er de rangert etter kalorier per 100 gram. Den sjokoladetesten finner du her.

Regn ut selv Som aktiviteter har vi valgt jogge, gå i normalt tempo, spinning og å gå i trapper.

Finner du ikke din favorittsjokolade på lista? På sjokoladen du har kjøpt står det oppgitt hvor mange kalorier den inneholder. Ved hjelp av tallene under kan du selv regne ut hvor lang tid du må bruke for å forbrenne godsakene.

- På spinning bruker du ca 9,3 kcal per minutt, på å gå bruker du ca 3,7 kcal per minutt, jogging brenner 10,7 kcal per minutt og på å gå i trapper bruker du ca 6,5 kcal per minutt, sier Arsky.

Les også:
Vi har testet kakemikser - blåbærmuffins sunnest.
Test av sjokolademelk som restitusjonsdrikk
Vi har testet 69 typer chips
Billig-kjøttdeig får terningkast seks i sunnhetstest
Styrketrening med Puls-Yngvar

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Melkesjokolade 200 g To timer spinning må til for å ta knekken på 200 gram Melkesjokolade. Bergene Melk Halvannen time jogging tar knekken på disse kaloriene. M Er det verdt en time på joggetur for å spise en pose M? Helnøtt 100 g En time på spinningsykkelen må til for å bli kvitt 100 gram Helnøtt. Firkløver 100 g Firkløveren inneholder noen færre kalorier enn Helnøtt Fruktnøtt 100 g 525 kalorier er det i denne. Smash Minis Litt over en time i trappa må til for å forbrenne disse. Smil 1 time og 40 minutter må du gå for å forbrenne en Smil. Bounty Trio Etter tre kvarter på spinningsykkelen kan du unne deg en Bounty. Krokanrull En time i trappa må til for å bli kvitt Krokanrullen. Crispo En halvtimes joggetur tar knekken på Crispoen. Japp En Japp forbrenner du på halvannen times gåtur, og den har minst kalorier per 100 gram. Snickers En halvtime på spinningsykkelen er det som skal til. Troika Du får i deg 270 kalorier om du spiser hele, men Troika har nest minst kalorier av alle per 100 gram. Stratos Bar Like mange kalorier som melkesjokolade, men det hjelper med en mindre størrelse. Kvikk Lunsj Du trenger bare å gå litt over en time for å forbrenne selveste tursjokoladen. New Energy Du forbrenner sjokoladen med en halvtime i trappa. Mandelstang Du må jogge i 18 minutter for denne. Daim Siden den er liten, er den også lettere å forbrenne. Melkesjokolade Eventyr Går du en tur på rundt en halvtime, har du forbrent Eventyrsjokoladen. Kinder Maxi Bare 11 minutter må du jogge for å bli kvitt denne.

FORSKJELL: Det er selvsagt stor forskjell på om du velger en liten Eventyrsjokolade eller en stor plate Melkesjokolade. Å forbrenne 200 gram melkesjokolade krever en gåtur på fem timer. Med den lille sjokoladen holder det med en halvtime.  FOTO: Petter Berg, HM Foto
FORSKJELL: Det er selvsagt stor forskjell på om du velger en liten Eventyrsjokolade eller en stor plate Melkesjokolade. Å forbrenne 200 gram melkesjokolade krever en gåtur på fem timer. Med den lille sjokoladen holder det med en halvtime. FOTO: Petter Berg, HM Foto Vis mer