Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Pass-skandalen:

Så lenge må du vente før det nye ID-kortet erstatter passet

Politiet innrømmer: «Vi bommet på tid og kostnader».

Passtrøbbel for politiet: Dersom du trenger nytt pass i 2018 så kommer du til å få av den samme typen som dagens pass. De nye kommer tidligst neste år. Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector
Passtrøbbel for politiet: Dersom du trenger nytt pass i 2018 så kommer du til å få av den samme typen som dagens pass. De nye kommer tidligst neste år. Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi kan ikke gi et konkret svar på når nye pass og nasjonale ID-kort vil komme. Det vi kan si er at det er betydelige forsinkelser i prosjektet. Dette skyldes svak forståelse av prosjektets kompleksitet fra starten, noe som medførte at prosjektet ble underestimert både på tid og kostnad, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet.

Etter det Dagbladet erfarer vil hverken det nye passet eller ID-kortet være klar i 2018. Det betyr at du tidligst kan håpe på ID-kortet og nye pass i 2019.

Forsinkelse etter forsinkelse

- Forsinkelsene har vært gjennomgående i hele prosjektløpet. Forberedelse og gjennomføring av anbudskonkurransen med innhenting og vurdering av tilbud tok om lag ett år lenger enn planlagt. I tillegg har det vist seg å ta lengre tid å utvikle og tilpasse saksbehandlingssystemet enn det både Politidirektoratet og leverandøren la til grunn ved kontraktsinngåelse, sier Atle Roll-Matthiesen.

Dermed vil det gå over ti år fra daværende justisminister Knut Storberget lovet at Norge skulle få nasjonale ID-kort på linje med de andre EØS-landene. Slik har det ikke gått - foreløpig. Lanseringdatoen har blitt utsatt gang på gang. I fjor vår ble 1. april 2018 satt som dato for ID-kortstarten. Sist høst ble dette flyttet til høsten 2018. Nå blir det altså utsatt til 2019.

Kommer til kort: Du må fortsatt ha med deg pass på utenlandsreisene dine. ID-kortet blir utsatt minst ett år. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Kommer til kort: Du må fortsatt ha med deg pass på utenlandsreisene dine. ID-kortet blir utsatt minst ett år. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Strengere krav

- De nye passene og ID-kortene som kommer vil bidra til å forebygge og bekjempe misbruk av falsk ID og ID-tyveri, og vil sikre borgernes ID-dokument på en unik måte. For at de nye passene og ID-kortene skal bli sikre, stilles det svært strenge krav til utstedelse, blant annet for identitetskontroll, etterkontroll og sikring av informasjon. Inntil dette er på plass, vil alle få utstedt pass på samme måte som det skjer i dag, sier Atle Roll-Matthiesen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!