Pass-skandalen:

Så lenge må du vente før det nye ID-kortet erstatter passet

Politiet innrømmer: «Vi bommet på tid og kostnader».

Passtrøbbel for politiet: Dersom du trenger nytt pass i 2018 så kommer du til å få av den samme typen som dagens pass. De nye kommer tidligst neste år. Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector
Passtrøbbel for politiet: Dersom du trenger nytt pass i 2018 så kommer du til å få av den samme typen som dagens pass. De nye kommer tidligst neste år. Foto: Odd Roar Lange/ The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Vi kan ikke gi et konkret svar på når nye pass og nasjonale ID-kort vil komme. Det vi kan si er at det er betydelige forsinkelser i prosjektet. Dette skyldes svak forståelse av prosjektets kompleksitet fra starten, noe som medførte at prosjektet ble underestimert både på tid og kostnad, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet.

Etter det Dagbladet erfarer vil hverken det nye passet eller ID-kortet være klar i 2018. Det betyr at du tidligst kan håpe på ID-kortet og nye pass i 2019.

Forsinkelse etter forsinkelse

- Forsinkelsene har vært gjennomgående i hele prosjektløpet. Forberedelse og gjennomføring av anbudskonkurransen med innhenting og vurdering av tilbud tok om lag ett år lenger enn planlagt. I tillegg har det vist seg å ta lengre tid å utvikle og tilpasse saksbehandlingssystemet enn det både Politidirektoratet og leverandøren la til grunn ved kontraktsinngåelse, sier Atle Roll-Matthiesen.

Dermed vil det gå over ti år fra daværende justisminister Knut Storberget lovet at Norge skulle få nasjonale ID-kort på linje med de andre EØS-landene. Slik har det ikke gått - foreløpig. Lanseringdatoen har blitt utsatt gang på gang. I fjor vår ble 1. april 2018 satt som dato for ID-kortstarten. Sist høst ble dette flyttet til høsten 2018. Nå blir det altså utsatt til 2019.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer