Så lenge skal kalkunen tine

Derfor bør du legge kalkunen til tining tre dager i forveien.

Skal du feire Thanksgiving på torsdag? Da bør du ta ut kalkunen av fryseren nå.

- Selv om det begynner å bli mer vanlig med fersk kalkun, kjøper folk som oftest frossen, sier Steve Westerby produktutvikler i Nortura.

I videoen over forklarer han hvordan og hvorfor du skal tine kalkunen så lenge i forveien.

- For å få en smakfull og saftig kalkun er du nødt til å ta ut kalkunen fra fryseren flere dager i forveien. Helst to til tre dager før, oppfordrer Westerby. 

- Den optimale måten å tine kalkunen på er å tine den på kjøl. Ta kalkunen ut av esken, og dersom den er pakket i plast kan du la den ligge i plasten i kjøleskapet, forklarer han.

Fersk eller frossen? Han får ofte spørsmål om hva som er best av fersk eller frossen kalkun.

- Dersom du tiner den riktig har det fint lite å si, forklarer Westerby.

- Med langsom tining vil den frosne kalkunen være tilnærmet lik en fersk.

Det beste jeg vet: Andreas Viestad legger kalkunen i lake

Slik redder du kalkunmiddagen Har du glemt å ta ut kalkunen? Fortvil ikke, det finnes løsninger hvis du står der med en dypfrossen fugl! Det er særlig to effektive metoder å redde kalkunmiddagen på, i følge Westerby.

KREVER PLANLEGGING: Steve Westerby forklarer hvor lenge kalkunen faktisk bør tine. Foto: DBTV / ANDERS STAI FOUGNER
KREVER PLANLEGGING: Steve Westerby forklarer hvor lenge kalkunen faktisk bør tine. Foto: DBTV / ANDERS STAI FOUGNER Vis mer

- Har uhellet vært ute og du må tine fuglen raskt, fyller du vasken med iskaldt vann og legger den frosne kalkunen svøpt i plast ned i vannbadet. Husk at du aldri må bruke varmt vann, micro eller andre varmekilder for å tine kalkunen, advarer han.

- Enkelt forklart vil kjøttcellene sprekke når kjøttet tines og går for fort fra frossen til tint tilstand. Kjøttsaften og all den gode smaken renner ut av kalkunen. Resultatet blir en tørr og smakløs kalkun.

Tilnærmet lik fersk kalkun Dette er også årsaken til at du aldri må la kalkunen ligge på kjøkkenbenken for å tine, med ett unntak:

- Har du ikke en stor vask, eller kanskje den er full av andre ting, kan du bruke et kjøleelement for å hurtigtine kalkunen på benken. Legg kjølelementet på toppen av den frosne kalkunen, og på denne måten kan du trygt la den tine på kjøkkenbenken, tipser Westerby.