LANGT HÅR: Ikke alle kan få langt hår. Er vekstfasen din for kort, vil det aldri rekke ned til rumpa.  www.thinkstock.com
LANGT HÅR: Ikke alle kan få langt hår. Er vekstfasen din for kort, vil det aldri rekke ned til rumpa. www.thinkstock.comVis mer

Så lenge vokser håret

Ikke alle kan få langt hår. Her er forklaringen.

Selv om det finnes mange flotte, korte frisyrer, drømmer ofte både små og store jenter om langt hår. Skal man på fest, er det flott med oppsatt hår, og det virker fristende å kunne variere med forskjellige frisyrer dag etter dag.

Det å spare til kjempelangt hår kan imidlertid by på problemer, for det er ikke sikkert akkurat ditt hår kan bli så langt at det rekker ned til rumpa.

Arvelige faktorer - Håret vokser omtrent en centimeter per måned - noe raskere i nakken enn øverst på hodet. Hvor langt hår du kan få avhenger imidlertid av flere ting. Det kommer an på hvor lang tid vekstfasen din varer, samt arvelige faktorer, sier Lena Isaksen Greva ved Saksvik frisør.

Når du gang på gang ender opp med hår til skuldrene etter et nødvendig frisørbesøk, kan det med andre ord rett og slett være genene dine som spiller deg et puss.

Tykt hår tåler mer - Generelt kan man si at håret vokser omtrent 15 centimeter hvert år, men det stemmer at det er genetiske forskjeller. Noen har tynnere og skjørere hår som tåler lite belastning før det knekker, mens andre har tykkere hår som tåler mer, sier frisør Lill Signe Larsen ved Hairport frisør.

Noen av valgene du selv tar, har også betydning for tykkelsen på håret.

Vokser i to til seks år I tillegg er altså vekstfasens lengde en avgjørende faktor.

- Vekstfasen er den fasen da hårstrået bygges opp og vokser. Denne fasen varer mellom to og seks år. Omtrent 80-90 prosent av hårstråene befinner seg på hodet ditt samtidig i denne fasen, sier Isaksen Greva.

Deretter kommer overgangsfasen, og da slutter håret helt å gro. Hårsekkene blir inaktive og begynner å skrumpe inn og hårstrået skubbes opp mot hodebunnen. Denne fasen varer ifølge frisøren mellom to og fire uker.

Håret faller av Til slutt går håret inn i hvilefasen. Håret endrer nå karakter og beveger seg mot overflaten av huden før det til slutt faller av.

- Denne fasen varer vanligvis et par måneder, og når hårstrået faller av er dette et signal som starter en ny vekstfase. Et nytt hårstrå skapes så på samme sted, sier Isaksen Greva.

Dette betyr ganske enkelt at du som har vekstfase som varer i seks år vil ende opp med et mye lengre hår enn de som har vekstfase på to år.

- Et menneske har totalt mellom 100 000 og 200 000 hårstrå på hodet. Hvert hårstrå er forskjellig og til enhver tid i sin egen vekstfase. Dette gjør at vi ikke mister alt håret på en gang, men i løpet av et døgn er det helt vanlig å miste rundt 100 hårstrå, sier hun.

Påvirkes av stress - Tykkere hårstrå blir gjerne lengre enn tynt hår. Dette håret tåler mer og vokser ofte kraftigere enn tynnere hår. Et langt hår har brukt noen år på å gro seg langt fra hårsekken i hodebunnen til ryggen, og i løpet av disse årene blir det påvirket av flere ytre belastninger, sier Larsen.

Noen ganger vil også det psykiske påvirke hårrøttene, og stress og traumer kan for eksempel ha betydning for hvor langt og fint hår du får.

- Amming og kosthold er andre faktorer som påvirker hårveksten, sier hun.

Stress av ulike typer kan også føre til at du røyter mer.

Stell godt med håret Enten håret blir kjempelangt eller ikke, vil et velpleid hår se flott ut. Pass derfor på å ta vare på den manken du er utstyrt med fra naturens side.

- Håret bør klippes hver sjuende eller åttende uke slik at hårspissene ikke rekker å flise seg opp. Husk dessuten at et næringsrikt kosthold også er viktig for hårveksten. Pass derfor på å ha et variert kosthold fullt av næringsstoffer, vitaminer og mineraler, sier Isaksen Greva.

Kostholdet er nemlig helt grunnleggende for en tykk og blank manke.

Forsiktig varmebehandling Lill Signe Larsen anbefaler også å bruke gode produkter for optimal hårvekst og flottest mulig hår.

- Fyll på med proteinkurer, bruk pleiende og beskyttende produkter før varmebehandling og bruk serum i tuppene mott uttørring og splittede tupper. Unngå dessuten stramme strikker og bruk varme tenger til for eksempel krølling og glatting av hår med måte, sier hun.

Les mer: Derfor røyter kvinner
Slik fjerner du barten
Slik velger du riktig hårfjerning
Derfor mister du håret

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.