Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sommerferie:

Så lett kan de tømme kredittkortet ditt

Med dette tipset kan du ta innersvingen på kortsvindlere.

SKRAP DET KORT: Pugg den tresifrede (eventuelt firesifrede) CVC-koden og skrap den bort. Da gjør du det vanskeligere for svindlere å misbruke kortet ditt. Foto: Bjørn Langsem
SKRAP DET KORT: Pugg den tresifrede (eventuelt firesifrede) CVC-koden og skrap den bort. Da gjør du det vanskeligere for svindlere å misbruke kortet ditt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

(Dagbladet): Visste du at bankkortet ditt kan brukes til nettsvindel selv om tyven ikke kjenner pinkoden din?

Alt en korttyv eller svindler trenger er den tre- eller firesifrede koden på kortet (CVC2-koden). Sammen med kortnummer og utløpsdatoen kan svindleren få adgang til kontoen din helt til kortet blir sperret.

På de fleste kort finner du koden på baksiden ved signaturfeltet. Mens på American Express-kort er den på forsiden.

Verdifull kode

For når man handler på nett vil man, hvis du ikke har lagt inn en ekstra sikkerhetssperre, kunne gjennomføre handelen ved bare hjelp av nummeret på kortet, utløpsdatoen og CVC2-koden.

For lommetyver kan et kort med CVC2-koden være gull verd.

Dersom du gir fra deg kortet ved betaling i butikk eller restaurant kan servitøren/ekspeditøren ta en rask kikk på baksiden av kortet ditt for å se hva som er CVC2-koden. Og på forsiden står kortnummer, navn og utløpsdatoen.

AMERICAN EXPRESS: Fjern den firesifrede koden til høyre på kortet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
AMERICAN EXPRESS: Fjern den firesifrede koden til høyre på kortet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer


Se opp for reserveløsningen

Når du har forlatt stedet kan en uærlig ansatt bruke terminalkvitteringer for å se hvilket kortnummer du har.
Dermed har vedkommende alt som skal til for å gjennomføre en netthandel.

Mange kortkvitteringer viser bare deler av kortnummeret. Da må uærlige ekspeditører eller servitører, gjerne under dekke av å bruke reserveløsning i betalingsterminalen, skrive opp all informasjon på kortet ditt.

Klart for svindel

Mastercard og Visa har i utgangspunktet sikkerhetsopplegget Verified by Visa/ MasterCard SecureCode som brukes for å gjøre en trygg netthandel.

Men svindel med netthandel, der man bruker kort uten å være til stede i butikken, har økt med 38 prosent de siste åra.

- Det er mange nettsteder som vil spare penger og derfor aksepterer handel uten Verified by Visa/ MasterCard SecureCode. Eller de aksepterer en slik handel under et gitt beløp. Svindlere kan sette opp mange slike sider som de bruker til å tømme kredittkort før bankene rekker å stoppe dem, sier fagdirektør finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen.

En slik svindel vil vanligvis dekkes av kortutsteder eller banken din. Men det hjelper deg lite i ferien hvis kontoen allerede er tømt.

PASS PÅ: Mange betalingsterminaler er konstruert slik at pinkodeinntastingen er helt åpenlys i forhold til overvåkningskamera. Skjul inntastingen godt. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
PASS PÅ: Mange betalingsterminaler er konstruert slik at pinkodeinntastingen er helt åpenlys i forhold til overvåkningskamera. Skjul inntastingen godt. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dette kan du gjøre

• Når du har fått deg nytt kort (eller har det gamle) så skal du pugge CVC2-koden utenat.
(Nei, du skal ikke skrive den ned på en lapp og legge lappen i lommeboka.)

• Skrap deretter bort CVC2-koden med en kniv/saks eller liknende. Dermed har du sørget for en ekstra sikkerhet mot svindel.

Dersom du synes det er vanskelig å huske CVC2-koden så kan du selvsagt kamuflere den i et fiktivt telefonnummer på telefonen din.

Ta med to kort

- Hva skal jeg gjøre dersom bankkortet blir mistet eller stjålet?

- Dersom du har mistet kortet ditt, sperr det umiddelbart. Hvis kortet blir stjålet eller du blir utsatt for en kriminell handling hvor du må gi fra deg kort eller kortinfo, sperr kortet så fort som mulig og anmeld forholdet på stedet der du er. Hvis du er i utlandet, ikke vent til du kommer hjem, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Elisabeth Giske i DNB Bank.

- Det er lurt å ha med seg minst to kort på ferie, gjerne et bankkort og et kredittkort, i tilfelle du mister eller blir frastjålet det ene. Det er viktig å oppbevare kortene på ulike steder og utilgjengelig for andre. Hvis du har fulgt reglene og ikke vært uaktsom, er du godt beskyttet av norsk lov og vil bli hold økonomisk skadesløs. Det gjelder uansett om du benytter kredittkort eller debetkort, sier Marit Elisabeth Giske.

Slik tømmer de kortet ditt

Tyvene kan også skaffe seg kortinformasjonen din ved å stjele selve kortet. De kan også bruke såkalt «skimming» som betyr at bedragere kopierer informasjonen som finnes i magnetstripen på kortet, og lager et falskt kort ved hjelp av denne informasjonen.

Koden kan de skaffe seg ved bruk av skjulte kameraer i nærheten av betalingsterminalen eller minibanken. Derfor må du alltid huske å skjule pinkodenkoden din ved å holde en hånd e.l. over tastaturet.

Andre svindlere bruker «phishing» som betyr at prøver å få tak i sensitiv informasjon for eksempel via telefon eller e-post. Som oftest blir du som kunde bedt om å oppgi kortnummer og koder. Pinkoden skal du aldri gi fra deg til noen.

Tredje alternativ er altså at de skriver av all informasjon på kortet ditt, og bruker den til nettsvindel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling