Så lett vasker du vinduene

Glem gamle kjerringråd, men være nøye med nalen.

VINDUSVASK: Såpevann og nal er stort sett det du trenger for å fjerne møkka fra vinduene. Foto: Crestock.com
VINDUSVASK: Såpevann og nal er stort sett det du trenger for å fjerne møkka fra vinduene. Foto: Crestock.comVis mer

Med vårsolen kommer også avsløringene, og mange av oss kommer kanskje i vårrengjøringsmodus.
Men det er ingen grunn til å gjøre vindusvasken mer komplisert enn nødvendig. Smart og enkel rengjøring av vinduene holder.

- Det du trenger er en bøtte med vann, litt Zalo og en nal, forteller daglig leder i Høvik Renhold, Per Inge Høvik, til klikk.no.

- Og så bruker vi en såkalt forvasker, som er en kost med pels på, til å såpe inn vinduene med.

Verdensmesterens råd Kurt Gullhav er verdensmester i vindusvask. Han forteller at det er viktig å ikke bruke for mye vann.

- Men det viktigste er at vannet ikke får tørket før du drar det av igjen, sier han til nrk.no.

Overskyet vær best Gullhav mener ifølge NRK at overskyet vær er det beste været å vaske i, fordi sterk sol lett kan gi skjolder.
Det er også viktig at man sørger for å stryke av med nalen før vannet tørker.

Sjekk nalen Ifølge Høvik er det avgjørende at nalen er av god kvalitet.

- Stålskinnen som holder gummien må være rett, slik at gummien kommer godt inn til vinduet. Og så er det viktig at gummien ikke er skadet. Den må også være myk og fleksibel.

Han råder til å kjøpe en nal hvor gummien kan byttes ut.

- Og når du er ferdig med å stryke av med nalen, tørker du i kantene med en tørr fille.

To teknikker Ifølge det danske nettstedet idenyt.dk er det to teknikker for bruk av nal; en for proffene og en for amatørene.

Proffvarianten er som følger: "Begynn med å plassere nalen rett under øverste venstre hjørne. Trekk den så opp og over mot høyre hjørne, og trekk deretter nalen i S-bevegelser nedover ruten. Stopp nederst i høyre hjørne. Det er viktig at nalen føres over ruten i én lang, glidende bevegelse.

Er du litt mer usikker, kan du ta den enkle varianten: "Trekk nalen langs vinduets øverste kant. Det er viktig at nalen ikke "slipper" ruten. Deretter trekkes nalen i nedoverbevgelser, men husk noen millimeter overlapping med det vannrette området du allerede har nalet. Tørk av gummien hver gang nalen løftes fra ruten."

Dropp avispapir Mange har kanskje hørt rådet om å bruke avispapir til å tørke av fuktigheten med. Ifølge adressa.no er dette en avleggs metode, som hørte til tiden før nalen.

Og ifølge idenyt.dk er det en myte at vinduene blir blankere med avispapir. "Det stammer fra den gang aviser var trykt med blyfarve. I dag sviner aviser mere end de renser", skriver idenyt.dk.


Les også:
Du trenger ikke frykte vindusvasken
Så mye koster vindusvasken
Slik spriter du opp vindusvasken
Fem spisetips som virker på barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.