Du leser nå Dagbladet Pluss

Kolesterol og kosthold

Så lite skal til for å senke et farlig høyt kolesterolnivå

En ny norsk forskningsstudie viser hvordan 530 000 nordmenn på kolestereol-medisiner kan få det bedre.

SLIK BEGYNNER DET: En blodprøve er alt som skal til for å måle kolesterol-nivået ditt. Nå viser en norsk studie hvor lite som skal til for å snu et høyt kolesterol-nivå. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIX
SLIK BEGYNNER DET: En blodprøve er alt som skal til for å måle kolesterol-nivået ditt. Nå viser en norsk studie hvor lite som skal til for å snu et høyt kolesterol-nivå. Illustrasjonsfoto: NTB SCANPIXVis mer

- Resultatene viser at det bare er enkle grep som skal til for å få en betydelig effekt på kolesterolet. Dette er noe alle kan gjøre ved å bytte ut enkelte matvarer med sunnere alternativer, sier professor Stine Marie Ulven ved Seksjon for klinisk ernæring, Universitetet i Oslo.

Hun er en av forskerne bak studien publisert i British Journal of Nutrition. I studien ble produkter med mye mettet fett byttet ut med tilsvarende produkter der deler av det mettete fettet var byttet ut med flerumettet fett fra solsikkeolje og rapsolje. Maten var pakket i esker på en slik måte at ingen av forsøkspersonene kunne vite om de spiste sunt eller usunt.

Kostholdets innhold av ulike typer fett har betydning for helsen, og særlig hjertehelsen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.