SEXLYST: Mannen i forholdet har som oftest lyst på like mye sex som før han ble far. Illustrasjonsfoto: COLORBOX.
SEXLYST: Mannen i forholdet har som oftest lyst på like mye sex som før han ble far. Illustrasjonsfoto: COLORBOX.Vis mer

Så mange ganger i uka bør dere ha sex

Mamma får dekket sitt behov for nærhet og kos gjennom babyen. Men hva med pappa?

Like etter fødselen er nok ikke sex det første du tenker på. Ukene og månedene går, og sexlysten kommer ikke tilbake.

Mange nybakte mødre føler at de får den kosen og nærheten de trenger fra babyen. Etter en dag med amming, bæring og kosing er det kanskje deilig å få være litt i fred.

Men hva med pappa?

Uttrykker følelser gjennom sex - Dette er et vanlig problem. Ikke bare får mor kos og nærhet fra babyen, men hun er også gjerne sliten og overveldet i tiden etter fødselen. Mannen i forholdet har som oftest lyst på like mye sex som før han ble far, forteller psykolog og parterapeut Eva Tryti.

- Hvorfor er det slik at det nesten alltid er mannen i forholdet som er den som må «mase» på sex, mens kvinnen er den som ikke har lyst?

Sex er mannens måte å uttrykke følelser på, mener den danske parterapeuten Martin Østergaard.

- Mannen har generelt vanskeligere for å uttrykke seg verbalt, og har derfor mer behov for fysisk kontakt gjennom sex for å føle seg knyttet til kvinnen. Kvinner kan som oftest legge sex på hyllen over lengre tid og heller oppnå kontakt og kjærlighet på andre måter. Men noen kvinner har det som menn, og noen menn som kvinner - noe som gjør ting enda mer problematisk, forklarer forfatter av boken «Veien til mannens hjerte».

Unngå samlivsbrudd Tryti har hjulpet mange par som sliter med forholdet, og har en advarsel til nybakte foreldre som har satt sexlivet på vent.

- Det er et kraftig hopp i antall samlivsbrudd det første året etter at man har fått det første barnet. Dessverre er det også mye utroskap i denne perioden. Sex er viktig for forholdet, og lang tid uten sex kan gjøre det vanskelig å komme i gang igjen, advarer Tryti, som har skrevet boken «Eva Trytis beste råd til par».

Kom i gang! - Så når bør man begynne å ha sex igjen? Og kommer man noen gang til å ha det samme sexlivet som tidligere?

- Jeg synes man skal forsøke å komme i gang med et regelmessig sexliv så fort som mulig. Sexen trenger ikke å være helt fantastisk. Det viktigste er at man faktisk har sex, sier Tryti.

Før hadde man tid til å eksperimentere og man slapp å ha i bakhodet at man kan bli vekket av barnegråt når som helst. Med en nyfødt baby i huset har man heller ikke soverommet for seg selv, og mange synes det er rart å ha sex i samme rom som det lille nurket.

- Det er viktig å være bevisst på at sexlivet vil endre seg. Allerede i løpet av graviditeten merker mange at det blir mindre sex, og det er lurt å ta opp tidlig hvordan man ønsker å ha det, råder spesialist i klinisk sexologi, Anders Lindskog.

- De færreste nybakte foreldre kommer tilbake på det nivået de var før de ble gravide. Men når barna blir større og flytter ut fra soverommet, blir det lettere igjen, beroliger Tryti.

Sex på timeplanen Etter at man får barn, er det ikke til å unngå at det blir mer planlegging i hverdagen. Spontane helgeturer kan man se langt etter, til og med en tur på kino må planlegges nøye.

VANLIG: Ikke bare får mor kos og nærhet fra babyen, men hun er også gjerne sliten og overveldet i tiden etter fødselen. Mannen i forholdet har som oftest lyst på like mye sex som før han ble far. Illustrasjonsfoto: COLORBOX.
VANLIG: Ikke bare får mor kos og nærhet fra babyen, men hun er også gjerne sliten og overveldet i tiden etter fødselen. Mannen i forholdet har som oftest lyst på like mye sex som før han ble far. Illustrasjonsfoto: COLORBOX. Vis mer

- Men sex? Er det ikke litt nederlag å planlegge sexlivet?

- Det er ikke noe større nederlag å planlegge når man skal ha sex enn å planlegge når man skal på kino. Sånn er det å ha barn, sier Lindskog.

Det kan til og med være sexy med sex på timeplanen. Skaff barnevakt og sett av en hel kveld eller natt til bare dere to.

Sex hver uke - Hvor mye sex bør man si seg fornøyd med innimellom bleieskift og nattevåk?

- Det er veldig individuelt, og kommer blant annet an på hvor mye sex man hadde før man ble gravid. Jeg tror mange vil si at det ikke er så verst hvis de får sex én gang i uka, tror Tryti, og får støtte fra Østergaard.

- En gang i uka er fint. Men det viktigste er ikke å ha sex, det er å føle seg knyttet til hverandre. Derfor er det en god idé å bruke minst fem minutter hver dag hvor dere (gjerne også barnet) ligger på sengen tett inntil hverandre med klærne på. Når man ligger slik synkroniseres kropp og sjel på en måte som man ikke kan oppnå gjennom å snakke sammen.

Er dere ett av de parene som sjelden hadde sex allerede før dere ble foreldre, bør dere være ekstra obs.

- De som kun hadde sex én til to ganger i måneden før de fikk barn, kan stå i fare for å bli helt avholdende etterpå. Og det er ikke bra, advarer Tryti.

Ofre seg? - Men hva om man rett og slett ikke har lyst? Skal man ofre seg for å tilfredsstille partneren eller bare vente og håpe at sexlysten kommer tilbake?

- Hvis du synes det er ok å «stille opp» innimellom, så kan du gjerne gjøre det. Men du skal ikke presse deg til å gjøre noe du absolutt ikke har lyst til. Da kan dere heller prøve å gjøre ting som gjør at lysten kommer tilbake, sier Tryti.

Dere kan for eksempel massere hverandre annenhver kveld - uten at det trenger å lede til sex,

Les også:

Tatt på fersken av barna

Sutring gir mindre sex

Slik kommer dere i gang med sex etter fødselen

- Bedre orgasmer etter fødsel

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.