Så mange lar seg irritere av det hun er i ferd med å gjøre

- Stemmer god overens med de opplysningene jeg har.

FERIEBILDER PÅ NETTET: Cirka 67 prosent sier de delte bilder eller hadde andre oppdateringer på sosiale medier i ferien, og at de gjorde det for å sende en feriehilsen til de hjemme. Nesten halvparten av de spurte mellom 16 og 25 år innrømmer at de la ut oppdateringer fra ferien for å snikskryte. Foto: COLOURBOX
FERIEBILDER PÅ NETTET: Cirka 67 prosent sier de delte bilder eller hadde andre oppdateringer på sosiale medier i ferien, og at de gjorde det for å sende en feriehilsen til de hjemme. Nesten halvparten av de spurte mellom 16 og 25 år innrømmer at de la ut oppdateringer fra ferien for å snikskryte. Foto: COLOURBOXVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Nordmenn på chartertur er opptatt av å «logge av» i ferien og åtte av ti lar jobben bli igjen hjemme, skriver Star Tour i en pressemelding.

Når det er sagt, over 80 prosent var på internett sist de hadde ferie viser en undersøkelse charterselskapet har gjennomført blant sine gjester i sommer.

Totalt 87 prosent hadde en smarttelefon og 47 prosent hadde med et nettbrett med på reisen.

Hele 76 prosent svarer de var på sosiale medier og 88 prosent brukte Facebook. Cirka 67 prosent sier de da delte bilder eller hadde andre oppdateringer, og at de gjorde det for å sende en feriehilsen til folk hjemme.

Men, nesten halvparten av de spurte mellom 16 og 25 år innrømmer likevel at de la ut oppdateringer fra ferien for å snikskryte

Og kvinner er generelt ivrigst på å oppdatere sosiale medier i ferien. Ifølge undersøkelsen er 70 prosent er kvinner, og det er de yngste som er mest aktive.

Vil på nett Nordmenn vil være online: Hele 70 prosent mener det er viktig eller svært viktig at hotellet de bor på har internettilgang.

- Internett på hotellet er noe nordmenn forventer i 2014. Vi vil ha det uansett om vi ferierer i enkle bungalows på landet eller på luksushotell i storbyen, sier kommunikasjonsdirektør Lena Petersson i pressemeldingen.

- Samtidig vil de fleste av oss at de vi reiser sammen med skal være ordentlig til stede, ikke ha hodet gravd ned i smarttelefon eller nettbrett, sier hun.

Nesten én av fire innrømmer nemlig at de har irritert seg over at reisefølget er mye på internett i ferien.

Irriterende - Det er ikke så veldig sjokkende tall, og stemmer god overens med de opplysningene jeg sitter med, sier samlivsterapeut Monica Elisabeth Johnsen i Parterapeutene til Dagbladet, når hun får høre at nesten 25 prosent irriterer seg over at reisefølget er mye på internett i ferien.

Johnsen mener nordmenn tar med seg vanene hjemmefra på ferie. For at vi lar oss irritere av at andre forsvinner inn i internettets verden er ikke noe nytt.

I en undersøkelsen gjennomført av Ipsos MMI for Dagbladet tidligere i sommer, kom det fram at halvparten av oss irriterer seg over at folk sitter med mobilen i samvær med andre (krever innlogging).

DE FLESTE TAR FRI: 78 prosent tar helt fri, 6,5 prosent leser jobbmail uten å svare, mens 13,15 prosent svarer på noen få jobbmailer i ferien, ifølge Star Tour-undersøkelsen. Foto: COLOURBOX
DE FLESTE TAR FRI: 78 prosent tar helt fri, 6,5 prosent leser jobbmail uten å svare, mens 13,15 prosent svarer på noen få jobbmailer i ferien, ifølge Star Tour-undersøkelsen. Foto: COLOURBOX Vis mer

39 prosent svarte at de irriterer seg «ganske ofte» over at noen bruker mobilen når de er sammen med andre, mens 10 prosent irriterer seg «veldig ofte».

Bare 4 prosent oppga at de aldri lar seg irritere. Undersøkelsen gjaldt ikke ferien spesifikt.

Ikke overrasket For parten som irriterer seg, handler det om følelsen av ikke å bli sett og også om hvilke forventninger du har, forklarer Johnsen.
 
- Det går for eksempel an å si. «Det hadde vært fint om du ikke satt på internett når vi er ute og spiser», sier parterapeuten.

Når man som par eller venner reiser sammen kan man også avtale internettfrie tidspunkt. For eksempel at du er på internett om formiddagen, og sammen uten å være på nett resten av dagen, råder hun.

- Generelt kan det være lurt å ta en runde med den du skal på tur med før dere drar, og bli enige om hva dere vil bruke ferien på.

Si pent ifra Sier man fra på en ordentlig måte vil det stort sett gå fint å ta opp at man blir irritert over andres internettbruk på ferie. Men ikke vent:

- Det er jo ofte sånn at nå du først sier ifra, er du irritert allerede sånn at det blir feil, sier Johnsen.

Måltidet er ofte et samlende tidspunkt der det er typisk at mange lar seg irritere hvis personene de er sammen med drar fram telefonen, forteller hun.

På spørsmål om det kan være formildende at du for eksempel legger ut bilder for å fortelle venner og familie hvor fint dere har det, svarer hun:

- Jeg hørte om noen ungdommer på ferie som tok noen bilder først, for så å legge mobilene midt på bordet mens de spiste middag. Da ble det ikke så mye fram og tilbake med telefonene.