BARN OG SMINKE: Når er barn gamle nok til å begynne med sminke? Er det ok å gå i barnehagen med lipgloss? Eller hva med neglelakk? ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
BARN OG SMINKE: Når er barn gamle nok til å begynne med sminke? Er det ok å gå i barnehagen med lipgloss? Eller hva med neglelakk? ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.comVis mer

Så mye er det greit å la fireåringen få sminke seg

- Ingen krise med neglelakk. Lip gloss derimot...

- Datteren min på 3,5 år "sminker" seg om hun får lov. Hun elsker lip gloss og har også på neglelakk i barnehagen, skriver en av våre forumbrukere.

- En venninne av meg retter ut krøllene til jenta si på ett år, skriver en annen debattant.

Allerede i barnehagealder lar barn seg fascinere av mammas sminkepung. Er det greit å la fireåringen gå med lip gloss eller neglelakk i barnehagen?

Lek eller pynting? - Det er ingenting i veien for at barn skal få leke med mammas sminkepung hjemme. Men når de ønsker å gå med sminke eller neglelakk i barnehagen eller på skolen, må man vurdere hva man synes er greit. Det er forskjell på om barnet gjør dette nærmest for å kle seg ut eller for å pynte seg, sier barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen til Foreldre & Barn.

- Og hvis det handler om å ta seg bedre ut, begynner jeg å bli skeptisk.

- Hvor går grensen?

- Små barn skal slippe å føle at kroppen deres ikke er bra nok som den er, og at den må fargelegges eller endres på for å bli bra nok. Rettetang på småbarn høres ut til å gå for langt, mener Gerhardsen.

- Det er ingen krise om barnet går med neglelakk i barnehagen av og til. Lip gloss er litt i grenseland, men jeg ville absolutt ikke sendt barnet mitt i barnehagen med mascara, sier Gerhardsen.

- Mascara er en form for pynt som brukes for å se mer tiltrekkende ut. Derfor synes jeg barn vente til de er tett opp til ungdomsskolealder.

Kortere barndom - Ungdom er blitt et ideal i samfunnet. Og siden ungdomstiden har strukket seg - både oppover og nedover - er barndommen blitt forkortet, forklarer Anne Trine Kjørholt, professor ved Norsk senter for barneforskning (NTNU).

- Også barnehagebarn blir påvirket. Dette viser seg blant annet gjennom ønsker om å bruke sminke eller kle seg mer voksent.

Barn etterligner voksne Willy-Tore Mørch er professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø. Han kan forteller at det de siste årene er blitt vanligere å bruke voksne effekter på små barn.

De store kjedebutikkene selger barneklær som ligner på voksenklær, som for eksempel bikinier og klær i leopardmønster. Produsentene lager også egne neglelakker med glitter og søte rosa lip glosser rettet mot barn.

- Jeg er svært kritisk til bruk av voksne effekter på små barn. Dette tenderer til seksualisering av de små, sier Mørch.

RØDE LEPPER: Datteren til Tom Cruise og Katie Holmes, Suri Cruise, er bare seks år gammel men har allerede fått status som moteikon. Suri har flere ganger blitt avbildet med sminke, slik som her. Foto: Bulls
RØDE LEPPER: Datteren til Tom Cruise og Katie Holmes, Suri Cruise, er bare seks år gammel men har allerede fått status som moteikon. Suri har flere ganger blitt avbildet med sminke, slik som her. Foto: Bulls Vis mer

- Voksne bruker sminke til å fremheve noe de er fornøyd med, eller skjule noe de ikke er fornøyd med. Dette trenger ikke barn. De skal være som de er, og få lov til å utvikle seg på egne premisser.

- Har ikke barn apt etter voksne i alle år?

- Jo, barn har alltid apt etter voksne, fordi de har voksne som rollemodeller. Men de siste årene har det kommersielle presset økt, og barna er blitt en del av et marked de ikke bør være en del av.

Sosialt press Elisabeth Gerhardsen påpeker at foreldre bør tenke på hvilket press de legger på andre dersom de lar barnet sitt gå i barnehagen med sminke eller neglelakk.

- Hvis "alle" i barnehagen går med neglelakk, er det klart at "Mona" vil ha på seg neglelakk, hun også. Da blir det vanskelig for foreldrene hennes å si nei, forklarer Gerhardsen.

- Når barnehagebarn utsettes for sosialt press, er det viktig at foreldrene kan snakke sammen og bli enig om en måte å håndtere situasjonen på, sier Willy-Tore Mørch.

- Men hvis man ikke får med seg de andre foreldrene, bør man selv sette en grense.

Les også:
Når barnet nekter å klippe håret
Sminke kan skade barnet i magen
Barna er den nye Chanel-veska
Parykker til barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

OK I LEK: Så lenge det er en del av utkledningen er det greit at barn sminker seg, mener barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
OK I LEK: Så lenge det er en del av utkledningen er det greit at barn sminker seg, mener barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer