Så mye er en melketann verdt

Det kan bli dyrt å være tannfeens assistent. Hva er egentlig den riktige prisen på en melketann?

STOR BEGIVENHET: Det oppleves som stort å miste tenner, men trenger nødvendigvis pengen fra tannfeen å være stor av den grunn? Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
STOR BEGIVENHET: Det oppleves som stort å miste tenner, men trenger nødvendigvis pengen fra tannfeen å være stor av den grunn? Illustrasjonsfoto: Colourbox.noVis mer

Den første tannfellingen er en stor begivenhet, og da kan det kanskje være fristende å være litt rundhåndet med betalingen. Som assistent for tannfeen er man tross alt litt følelsesmessig involvert i hendelsen, og når junior legger tannen i vann med et sukkersøtt, tannløst smil om munnen er det lett å la seg sjarmere. Men hvor mye er egentlig en melketann verd?

Førskolelæreren: - Tipper det blir 20 kroner Camilla Hagstrøm er førskolelærer i Kløverenga barnehage i Nes på Romerike. I tillegg er hun mamma til en liten gutt som går og venter veldig på å miste sin aller første tann. Hagstrøm har sans for tradisjonene med å betale for tennene, men mener personlig det er greit å holde seg til penger som kan legges oppi glasset.

- Jeg syns det blir litt voldsomt når pengene må legges under glasset, så da betyr det at jeg vil velge mynter. Tipper at en 20-krone blir vår sum, men vi får se om den aller første kanskje er litt ekstra verdifull, sier hun.

Fin tradisjon - Dette med tannfelling handler mye om tradisjon. Det er et slags overgangsrituale for meg, og hos oss har det alltid vært fokus på fantasi og lek. Altså har tannfeen hatt en stor plass for mine barn, og det hadde den også for meg og mine søsken, sier Hagstrøm. Hun mener det er rett og rimelig at tannfeen må betale litt når hun absolutt ønsker seg tennene våre.

- Det eneste jeg aldri skjønte selv, var hvordan tennene mine havnet i den lille samleboksen som min mor hadde i settekassen, sier hun og ler.

Blir store Førskolelæreren mener man bør unngå å presentere pengene fra tannfeen som en belønning.

- Dette er ikke noe barna har muligheten til å påvirke selv, men så lenge man har fokus på dette som en tradisjon og en slags lek, tror jeg det kan være fint for barnas selvbilde. Det gir dem en god følelse rundt det å bli eldre og snart være klar for skolen, sier hun.

Forskjellsbehandling? Og når det gjelder yngre søsken og deres følelser når storebror eller storesøster får tannfebesøk, ser hun ingen grunn til å bekymre seg.

- Jeg har hørt om foreldre som er så redde for forskjellsbehandling at når eldstemann begynner å miste tenner, får de yngre søsknene de samme godene. Da blir litt av poenget borte for meg, sier hun.

Rettferdig til slutt Camilla Hagstrøm mener barna har godt av å få lov til å glede seg til noe og lære at alt har sin tid.

- Og foreldre trenger nok å lære at å behandle barna likt ikke er det samme som rettferdighet eller snillhet. De store må få lov til å bli store helt på egen hånd, for det blir tidsnok lillebror eller lillesøsters tur, sier hun.

Gode barndomsminner Også for forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea er tannfeens besøk et godt barndomsminne. Et minne hun gjerne vil gi egne barn også.

- Tradisjonen i seg selv er positiv og gjør at man ser tilbake på det å miste tenner som noe fint, til tross for at det gjorde litt vondt, sier Warloe.

Nordea: - 20 kroner er en grei sum Når det gjelder størrelsen på pengebeløpet i glasset, mener forbrukerøkonomen at man bør legge seg på myntnivå.

- Jeg syns 20 kroner er en grei sum, og pengen bør selvfølgelig ikke gå til godteri, men puttes på sparegrisen, sier hun.
Warloe mener man bør være forsiktig så slike små oppmerksomheter til barna ikke vokser seg for store.

- Det hender nok det tar litt av for mange, noe man også ser på julekalendergavene som stadig blir større. Som foreldre kommer man da inn i en spiral der alt blir veldig kostbart, og der man hele tida må strekke seg for å overgå det man gjorde sist, sier hun.

Ingen inntektskilde - Etter min mening har det ingen hensikt at belønningen fra tannfeen blir så stor. Det er ikke det som er poenget her. En større sum vil ikke egentlig gi noen større lykkefølelse for barnet, for her er det mystikken rundt det som skjer i løpet av natta som er viktig, sier hun.

 Skal man lærer barna gode pengevaner, ville derfor ikke forbrukerøkonomen basert seg på tannfeens innskudd i sparegrisen.

- Da er nok lommepengeordningen et bedre sted å starte, sier Warloe.

Les også:
Får barnet ditt for mye lommepenger?
Slik pusser du barnas tenner riktig
Tannpussen avslører deg
Gjør tannpussen til en lek

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.