FERIE: Syden-turen er forbeholdt feriedagene, men du kan ha krav på fri for andre ting også. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
FERIE: Syden-turen er forbeholdt feriedagene, men du kan ha krav på fri for andre ting også. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

Så mye fri har du krav på i 2014

Du kan ha krav på flere fridager enn du er klar over.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): - Reglene er veldig uoversiktlige og varierer fra arbeidsted til arbeidssted. Det beste rådet jeg kan gi er å snakke med de tillitsvalgte i bedriftene. De har som regel innsikt i hva som ligger i tariffavtalen, sier Knut Bodding, leder av forhandlingsavdelingen i LO.

- VANSKELIG Å SETTE SEG INN I FORNØYDE MED JOBBEN: Emeli Karlsson og Johanne Ingelsrud jobber på Samsons bakeri på Egertorget. De synes reglene om fridager er lette å forholde seg til i eget selskap, men skjønner at det virker uoversiktig for mange i norsk arbeidsliv. Foto: NINA HANSEN- Det er et mye mer uoversiktlig system i Norge enn i Sverige, mener svenske Emeli Karlsson (27).Hun er daglig leder ved Samsons bakeri på Egertorget i Oslo sentrum. Der har hun jobbet i rundt fire år.- I Sverige har alle samme regler, men her i landet varierer det fra selskap til selskap. Jeg forstår hvorfor det kan være vanskelig for mange å sette seg inn i regelverket. - Heldigvis har vi en personalsjef som er oppdatert og har den fulle oversikten - og som sørger for at de ansatte alltid vet hva de har krav på, sier 27-åringen.Kollegaen Johanne Ingelsrud (21), som er produksjonsansvarlig, har jobbet på i bakeriet i halvannet år. Hun er aldri syk, og jobber helst så mye som mulig, sier hun, så antall egenmeldingsdager har aldri vært aktuelt å tenke på.- I kafébransjen jobber folk sjelden fra de er 18 til 67, det er stor utskiftning av de ansatte og mange unge, ikke minst mange studenter. - Så det er ikke så mye annet enn egenmeldinger og sykmeldinger vi forholder oss til, sier Karlsson.

Har ikke arbeidsgiveren din tariffavtale, kan det finnes egne avtaler for bedriften.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn