STORE BELØP: Totalt har regjeringen spart 7,8 milliarder kroner på alderspensjonistene, ifølge Unios beregninger. Foto: NTB Scanpix
STORE BELØP: Totalt har regjeringen spart 7,8 milliarder kroner på alderspensjonistene, ifølge Unios beregninger. Foto: NTB ScanpixVis mer
Du leser nå Dagbladet Pluss

Så mye går pensjonistene glipp av hvert år

Pensjonistenes realinntektsnedgang over flere år har vært med på å finansiere skattelette til de rikeste i Norge, fastslår Unio foran årets trygdeoppgjør.

- Tapene pensjonistene er påført, utgjør for en gjennomsnittlig alderspensjonist i folketrygden 8200 kroner årlig i perioden 2014-2019. Regjeringen har skaffet seg et betydelig handlingsrom på denne måten, som den blant annet har brukt på skattelettelser til dem som har mest, mener Erik Orskaug, sjeføkonom i Unio.

Trygdeoppgjøret, som i år foregår 20. og 21. mai, regulerer grunnbeløpet og pensjonene i folketrygden og angår dermed over 1 million nordmenn, deriblant 937 000 alderspensjonister.

Men selv om lønnsoppgjøret for lønnstakerne endte på 3,2 prosent og var det beste på flere år, har ikke pensjonistene like stor grunn til å juble: Pensjonistene har tapt kjøpekraft fire år på rad og ligger i år an til nulloppgjør.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.