Så mye gjeld tåler du

Sjekk hvor mye du kan ta opp i lån - uten å gå på en økonomisk smell.

LÅNEGRENSE: Her kan du sjekke hvor stort lån du kan ta opp av banken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LÅNEGRENSE: Her kan du sjekke hvor stort lån du kan ta opp av banken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):Hallgeir Kvadsheim, ekspert på personlig økonomi og kjent fra Dagbladet og Luksusfellen, har beregnet hvor stor sum det er mulig å ta opp i boliglån, for låntakere med ulikt inntektsnivå.

I beregningene er det tatt utgangspunkt i forbruksutgifter fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) for forskjellige familiegrupper: enslige, aleneforeldre og barnefamilier.

Kvadsheim har også lagt til noen ekstrautgifter, siden SIFO ikke inkluderer sentrale utgifter som boutgifter (strøm og vedlikehold) og verdifall på bil. For barn under 6 år har han lagt til full barnehageavgift. Er barna 6-10 år, blir det full SFO-plass.

Renteoppgang - Vi har også justert for skatt og tatt høyde for at økt inntekt normalt gir høyere forbruk, sier Kvadsheim, som for tida er i permisjon for å skrive bok om privatøkonomi.

Han trekker fram en tobarnsfamilie som tjener totalt 1 million kroner som eksempel. Inntekten er likt fordelt på ektefellene. De kan betjene renter og avdrag på over 248 000 kroner hvert år, justert for skatt.

Det vil si at de kan ta opp et annuitetslån på 3,48 millioner kroner, eller 3,5 ganger inntekten. Dersom forbruket er mer moderat, kan de låne over 4 millioner kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer