Tenker over det: Tiril Myklebost (t.h.) sier hun drikker to-tre kopper kaffe hver dag, og at hun tenker over hvor mye hun drikker. - Jeg merker at jeg ikke har godt av så mye kaffe. Venninnen  Katrine Brøymer drikker rundt to kopper daglig. - Jeg tenker ikke på antallet, jeg bare drikker det jeg føler for. Foto: Thomas Rasmus Skaug
Tenker over det: Tiril Myklebost (t.h.) sier hun drikker to-tre kopper kaffe hver dag, og at hun tenker over hvor mye hun drikker. - Jeg merker at jeg ikke har godt av så mye kaffe. Venninnen Katrine Brøymer drikker rundt to kopper daglig. - Jeg tenker ikke på antallet, jeg bare drikker det jeg føler for. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Kaffe og koffein

Så mye kaffe tåler du

Ny undersøkelse gir gode nyheter til veldig mange kaffe-nytere.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Årlig drikkes det 1,6 milliarder kaffekopper verden over. Norge ligger på nesten helt på toppen i kaffeforbruk: En undersøkelse fra 2015 viste at det bare var finnene som drakk mer kaffe enn oss, ifølge tall fra SSB.

Men det er store individuelle forskjeller i hvor mye koffein vi tåler, forklarer fagdirektør og professor Jan Alexander ved Folkehelseinstituttet.

- For barn og unge kan koffein gi uheldige effekter, som blant annet økt angst, uro, søvnproblemer og hodepine, men den det kan også voksne få, sier Alexander.

Nå har forskere ved International Life Sciences Institute gjennomgått 700 ulike studier om helsefarer og koffein. Undersøkelsen tok utgangspunkt i å finne ut hvor store doser som kan gi effekter på hjerte- og karsykdommer, reproduktive evner, skjelett og ved hvilke doser andre akutte bivirkninger kan oppstå.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn